Διεθνή

Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι για τις κοινωνίες την επόμενη 10ετία

Αναδυόμενοι κίνδυνοι είναι οι πρόσφατα διαμορφωμένοι ή μεταλλασσόμενοι κίνδυνοι που γενικά χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα αυτή προέρχεται εν μέρει από την έλλειψη ιστορικών στοιχείων που να τους χαρακτηρίζουν αλλά και από τις επιστημονικές-τεχνολογικές, κοινωνικο-πολιτικές ή κανονιστικές αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσουν ασυνέχειες στην εξέλιξή τους.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Ομίλου AXA, οι αναδυόμενοι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κοινωνίες στο εγγύς μέλλον.

Το 2014, η AXA ζήτησε από περίπου 200 εσωτερικούς εμπειρογνώμονες να καθορίσουν ποιοι αναδυόμενοι κίνδυνοι θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία συνολικά μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια. Με βάση τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένες περιοχές και την εμπειρία τους σε θέματα Διαχείρισης Κινδύνων, Underwriting & Απαιτήσεων,  Marketing & Διανομής, Νομικά, Οικονομικά και Πληροφορικής, οι εμπειρογνώμονες βοήθησαν στην επίτευξη δύο στόχων: την Ιεράρχηση των προσπαθειών της AXA όσον αφορά την πρόβλεψη και την προετοιμασία της για τους αναδυόμενους κινδύνους και τη διάχυση της γνώσης αυτής στο γενικό κοινό.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, ειδικά οι μακρο-οικονομικές διαταραχές και η κακοδιαχείριση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος του προϋπολογισμού, θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.
29% των εμπειρογνωμόνων της AXA εκτιμούν ότι αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι, που ακολουθούνται από τους κοινωνικούς και πολιτικούς κινδύνους (24%), περιβαλλοντικούς (19%), τεχνολογικούς (14%), ιατρικούς (10%) και άλλους (4%).

Οι 10 αναδυόμενοι κίνδυνοι για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια , σύμφωνα με την ΑΧΑ είναι:

Κατάταξη

Γενική Κατηγορία

Κίνδυνος

#1

Οικονομικός και Χρηματοοικονομικός

Μακροοικονομικές Διαταραχές

#2

Οικονομικός και Χρηματοοικονομικός

Κακή διαχείριση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος

#3

Κοινωνικός και Πολιτικός

Κοινωνικές και Πολιτικές αναταραχές

#4

Κοινωνικός και Πολιτικός

Κακή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού και δημογραφικές αλλαγές

#5

Περιβαλλοντικός

Φυσικές καταστροφές

#6

Κοινωνικός και Πολιτικός

Εξέλιξη της τρομοκρατίας

#7

Οικονομικός και Χρηματοοικονομικός

Κίνδυνοι αγοράς

#8

Κοινωνικός και Πολιτικός

Γεωπολιτικές ανισορροπίες

#9

Περιβαλλοντικός

Ρύπανση

#10

Τεχνολογικός και IT

Έγκλημα και σαμποτάζ στον κυβερνοχώρο

 

«Η ανάπτυξη της ικανότητάς μας να προβλέπουμε τους αυριανούς κινδύνους είναι σημαντική για εμάς. Για τον προσδιορισμό και την ανάλυση των νέων κινδύνων, χρησιμοποιούμε εργαλεία, καθώς και την εσωτερική έρευνα που διεξάγεται από τους ειδικούς μας, προκειμένου να αναπτύξουμε τις κατάλληλες λύσεις για να προστατεύσουμε τους πελάτες μας», δήλωσε ο Alban de Mailly Nesle, Chief Risk Officer του Ομίλου AXA.
«Ο ρόλος μας είναι να προβλέψουμε τους νέους κινδύνους , προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας  προς τους πελάτες μας. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας  θα μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε και με το να μοιραστούμε τις γνώσεις μας θέλουμε να συμβάλουμε στη γενικότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους  εν λόγω κινδύνους», πρόσθεσε η κα Hélène Chauveau, Head of Emerging Risks του Ομίλου AXA.

Σχολιάζοντας τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους που θα μας επηρεάσουν περισσότερο στο μέλλον ο κ. Eric Chaney, Επικεφαλής της AXA IM Research και Chief Economist του Ομίλου ΑΧΑ, σημείωσε ότι κατά την άποψή του είναι απολύτως κατανοητή η ανάδειξη των κινδύνων αυτών σε τόσο υψηλές θέσεις στην κατάταξη. Και αυτό διότι περάσαμε μια  εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο λόγω της μεγάλης κρίσης, η οποία εν τέλει δεν ήταν η Μεγάλη Ύφεση. Οι  κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν πρωτόγνωρες πολιτικές και δεν έχουμε ιδέα ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτών. Αυτό που γνωρίζουμε σύμφωνα με τον κ. Chaney, είναι ότι μεγάλες Κεντρικές τράπεζες, ξεκινώντας με την FED, αγόρασαν τεράστια ποσά κυβερνητικών χρεών και παρείχαν σχεδόν απεριόριστα ποσά ρευστότητας στα τραπεζικά συστήματα.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι αν οι στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών δεν σχεδιαστούν σωστά, στις μακροχρόνιες επιπτώσεις θα βρίσκονται τρεις κίνδυνοι:

  • Ο ένας είναι η Κεντρική τράπεζα να αγοράσει στο τέλος όλο το κυβερνητικό χρέος. Αυτό λέγεται Νομισματοποίηση, κάτι πολύ γνωστό από τον 19ο αι., που μπορεί να οδηγήσει σε άλμα του πληθωρισμού από πολύ χαμηλά επίπεδα σε πολύ υψηλά, κάτι που θα κατέστρεφε μεγάλο μέρος πλούτου.
  • Ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι Κεντρικές τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα για να ανεβάσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή θεωρείται πολύ χαμηλός. Αυτό σχετίζεται με διαρθρωτικούς παράγοντες τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Αυτή η ρευστότητα πηγαίνει μόνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οδηγώντας σε χρηματοπιστωτικές φούσκες, στις αγορές  real estate, ομολόγων και πιστωτικές, πιθανότατα σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που είδαμε τον περασμένο χρόνο, και στις αγορές μετοχών. Όταν υπάρχουν φούσκες, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα, αλλά ταυτόχρονα όλοι βάζουν τα χρήματά τους εκεί και κάποια στιγμή οι φούσκες σκάνε και υπάρχουν τρομερές συνέπειες για τις οικονομίες, τους αποταμιευτές και τις εταιρείες.
  • Ο τρίτος κίνδυνος συνδέεται περισσότερο με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Chaney. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχε μεγάλη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα γιατί οι τράπεζες χρηματοδοτούν την οικονομία. Όμως πολλές από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ίσως αυτή η πολιτική κρατάει στη ζωή τράπεζες που δεν παρέχουν πίστωση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε καλές εταιρείες που χρειάζονται χρηματοδότηση. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι να έχουμε ένα είδος ιαπωνικού σεναρίου με πολύ χαμηλά επιτόκια, πολύ χαμηλό πληθωρισμό, αλλά επίσης χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, κάτι που θα ήταν μεγάλη πρόκληση από κοινωνικής άποψης.

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας