Άρθρα

Ν. Φράγκος, Γ.Γ. Υπ.Οικ.: «Σίγουρα μπορούν να βρεθούν συνέργειες»

Θετικά μηνύματα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά εξέπεμψε με την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Καθηγητής κ. Νίκος Φράγκος, στο 17ο Συνέδριο της Ύδρας. Κατ’ αρχάς, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας. Χαρακτήρισε τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ως εναρκτήριο λάκτισμα για τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας και, απευθυνόμενος ειδικά στους ξένους συνέδρους, τους διαβεβαίωσε ότι πράττουν πολύ καλά που εμπιστεύονται την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

 

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Φράγκου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύνεδροι,
Με μεγάλη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος να απευθύνω χαιρετισμό με την ιδιότητά μου ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, στο 17ο διεθνές συνέδριό σας.

Πρέπει επίσης να σας πω ότι και η κύρια επαγγελματική δραστηριότητά μου, αυτή του Καθηγητή της Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, με έχει φέρει πολύ κοντά στον δικό σας τομέα, αυτόν δηλαδή της ασφάλισης και της αντασφάλισης.

Πιστεύω ακράδαντα πως η χώρα μας πρέπει επιτακτικά να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης και να αφήσει πίσω οριστικά την ύφεση.

Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις και ιδιαίτερα οι μακροχρόνιες των ασφαλιστικών εταιρειών μπορούν να είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας.

Μάλιστα, το νέο πλαίσιο φερεγγυότητας που θα ισχύσει από το 2016 βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση: οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν, δηλαδή, να επενδύουν σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας και να προσθέτουν θετικά στην ελληνική οικονομία.

Η ανακεφαλαιοποιήση των ελληνικών τραπεζών, όπως προβλέπεται από την τελευταία συμφωνία, θα αναβαθμίσει τις τράπεζές μας και θα εξαλείψει τεχνικά εμπόδια, και θα γίνουν ξανά ελκυστικές οι τράπεζές μας για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.

Μερικές σκέψεις για τα θέματα του συνεδρίου σας, τα οποία τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα και αρκετά επίκαιρα.

Είναι αυτονόητο πως η ανάπτυξη της ασφαλιστικής δραστηριότητας περνά μέσα από την αξιοποίηση  της τεχνολογίας, που σήμερα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει οι εταιρείες να κάνουν μεγάλα βήματα, γιατί κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη υστέρηση.
Εκεί που πρέπει πραγματικά οι εταιρείες να κάνουν επανάσταση, είναι στη διαχείριση των δεδομένων που αφορούν την εκτίμηση των κινδύνων.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα σας, πιστεύω ότι σίγουρα μπορούν να βρεθούν συνέργειες που θα βοηθήσουν όλους και κυρίως τους ασφαλισμένους, ώστε να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με λογικό κόστος. Επίσης και την πολιτεία, στο να εξοικονομήσει πόρους ώστε να ασκήσει μια σωστή και δίκαιη κοινωνική πολιτική.
Πιστεύω ότι τέτοια παραδείγματα μπορούμε να αναζητήσουμε σε προηγμένες κοινωνίες, που μάλιστα φημίζονται και για το κοινωνικό κράτος που έχουν δομήσει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους ξένους φίλους μας που είναι εδώ μαζί μας, να τους καλωσορίσω, να τους ευχαριστήσω και να τους διαβεβαιώσω ότι κάνουν πολύ καλά που εμπιστεύονται την ελληνική ασφαλιστική αγορά, που στέκεται πολύ καλά, παρόλο το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων.

Επίσης, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας σήμερα εργάζεται σκληρά και σύντομα θα οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, και μάλιστα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας