Εκδηλώσεις

Θετική η παρουσία της κας Κατσέλη στο Ε.Ε.Α.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, κα Λούκα Κατσέλη, έκλεψε την παράσταση, χθες το βράδυ (30 Σεπτεμβρίου), στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου ήταν καλεσμένη από το Δ.Σ. του Ε.Ε.Α.

Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, η κα Κατσέλη μίλησε μόλις είκοσι λεπτά για να ανταποκριθεί, τις επόμενες τρεις ώρες, σε τουλάχιστον είκοσι ερωτήσεις-τοποθετήσεις μελών του Επιμελητηρίου.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν κάλυπταν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: την εμπορία καυσίμων, τα περίπτερα, τους καθηγητές φροντιστηρίων, τους μεσίτες αστικών ακινήτων, τους ασφαλιστές, κ.ά., κ.ά.

Η κα Κατσέλη, παραφράζοντας αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Πρόεδρος Κένεντι, κάλεσε όλους τους επαγγελματίες, συσπειρωμένοι στους φορείς τους, να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους φροντίζοντας για τα συμφέροντά τους, τονίζοντας και συστήνοντας τη χρησιμότητα ίδρυσης και λειτουργίας παρατηρητηρίων, για την εξέλιξη και υλοποίηση αποφάσεων του κράτους.

Μας έκανε θετική εντύπωση το ότι και στις περιπτώσεις –και υπήρξαν τέτοιες πολλές– που οι ερωτήσεις-τοποθετήσεις γίνονταν καθ’ υπέρβασιν των ορίων της αρμοδιότητάς της, η κα Κατσέλη ούτε μία φορά δεν απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, με σαφή όμως τον σεβασμό της στα όρια που η ιδιότητά της επιτρέπει.

Πέραν από τα ενδιαφέροντα –και μάλιστα ήταν πάρα πολλά– που κατέθεσε η κα Κατσέλη, μέσα στα οποία βρίσκεται και η πρόσκλησή της στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να την ενημερώσουν ως Πρόεδρο της Ε.Ε.Τ. για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τα τραπεζικά δίκτυα, σημασία έχει ότι δεσμεύτηκε και για εν συνεχεία διάλογο με τους εκπροσώπους των ασφαλιστών.

Θα ήταν παράλειψη στα εύσημα για την παρουσία αυτή της κας Κατσέλη να μην απονεμηθούν τα αντίστοιχα και στον οικοδεσπότη-Πρόεδρο του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, που δικαιώνει τον θεσμικό του ρόλο αποτελεσματικά.

 

Για το συγκεκριμένο θέμα το ΕΕΑ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, η κυρία Κατσέλη μίλησε για τους τραπεζικούς περιορισμούς που σήμερα αποτελούν «τροχοπέδη» για επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εκθείασε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει σχετικά με το κρίσιμο θέμα της «δεύτερης ευκαιρίας» και ζήτησε από το ΕΕΑ την συμμετοχή του στην επιτροπή που θα ασχοληθεί με το κρίσιμο αυτό θέμα για τη βιωσιμότητα και το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων.

Αναφερόμενη στα  προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι τραπεζικοί περιορισμοί, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους και το αργότερο έως τις αρχές του 2016 θα αρθούν, καθώς έως τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κάτι που σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα της λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων και ενίσχυση της ρευστότητας, με την κα Κατσέλη να σημειώνει ότι το ζητούμενο είναι η διοχέτευση αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κα Κατσέλη τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται να ανακοινωθούν τα ακριβή ποσά για τις κεφαλαιακές ανάγκες. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων των πολιτών.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, στην απλούστευση που πρέπει να υπάρχει για τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων, στην σημασία της αναδιάρθρωσης δανείων αλλά και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγικούς φορείς να δουλέψουν όλοι μαζί μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, ώστε το 2015 να είναι χρονιά ορόσημο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθεί δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Λούκα Κατσέλη για την άμεση ανταπόκριση της στην πρόσκληση μας. Είναι γεγονός ότι για να προχωρήσει σε σταθερά βήματα προόδου μία οικονομία, απαιτείται η αγαστή συνεργασία των επιχειρήσεων με τα τραπεζικά ιδρύματα. Σήμερα, κάτω από τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν λόγω της κρίσης, αυτή η συνεργασία είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ. Μέσω των τραπεζών μπορεί να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, καθώς από το μέλλον τους θα εξαρτηθεί και το μέλλον της οικονομίας μας. Εμείς θέλουμε να ζητήσουμε από την κυρία Κατσέλη να κάνει ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να τελειώσει πιο γρήγορα ο «εφιάλτης» των capitalcontrol, ώστε να χαράξουμε όλοι μαζί μία αναπτυξιακή πορεία με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να πιστεύω ότι στο πρόσωπο της κυρίας Κατσέλη η ελληνική επιχειρηματικότητα βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο, ειδικά στην προσπάθεια επιβίωσης που κάνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και στη «δεύτερη ευκαιρία» που πρέπει να έχουν όσες χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θα παραμείνει στην «πρώτη γραμμή» για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών του και τη χάραξη ενός δρόμου προς ένα καλύτερο αύριο». 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας