Συνεντεύξεις

Νίκος Γαβρίλης: «Η GIB A.E είναι μια νέα εταιρεία με μακρά ιστορία» (Φεβρουάριος 2010)

Μετά από 36 χρόνια πορείας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ο κ. Αντώνης Γαβρίλης βλέπει τους καρπούς της προσπάθειάς του να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν στο πρόσωπο του γιου του Νίκου, που κρατά πλέον τα ηνία της εταιρείας με σκοπό την παροχή ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών υπηρεσιών και με την καινούργια επωνυμία “GIB A.E. (Gavrilis Insurance Brokers)”. Συναντήσαμε τον κ. Νίκο Γαβρίλη στο υπέροχο ομολογουμένως γραφείο του στην οδό Παπαναστασίου 4 στην Καστέλλα, όπου μας μίλησε για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του, σε μια εταιρεία με πολλές ευθύνες και τεράστιο όγκο δουλειάς, πιστή όμως πάντοτε στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε.

Τα νομικά ήταν η επιστήμη που έφερε τον κ. Νίκο Γαβρίλη πριν από μερικά χρόνια στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύντομα όμως κατάλαβε πως μόνο εφόσον παρέμενε στην Αγγλία θα μπορούσε να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε σπουδάζοντας, δεδομένου ότι το βρετανικό δίκαιο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από το ελληνικό. Έτσι, επέστρεψε στην Ελλάδα, με σκοπό να εργαστεί στο γραφείο του πατέρα του, αξιοποιώντας, ωστόσο, τα εφόδια που απέκτησε, μιας και το ασφαλιστικό επάγγελμα έχει άμεση συνάφεια με αυτό του νομικού. «Το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή δίνει την προοπτική σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να εξελιχθεί, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με το εξωτερικό και να συνάψεις διεθνείς σχέσεις. Με ενδιέφερε πάντα να συνδυάζω το επάγγελμα με τα ταξίδια, την επικοινωνία και τη διεύρυνση του πνεύματος», ήταν τα πρώτα λόγια που μοιράστηκε μαζί μας γι’ αυτή του την επαγγελματική επιλογή.  

Η εταιρεία GIB Α.Ε. ασχολείται κυρίως με την παροχή ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών υπηρεσιών σε μεγάλους κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, αλλά έχει μεγάλη εμπειρία στην κάλυψη Αστικής Ευθύνης εν γένει. Κατά καιρούς, επομένως, έχει αναλάβει να ασφαλίσει μεγάλα έργα όπως η κατασκευή, η συντήρηση και η λειτουργία της Αττικής Οδού, πολλές από τις γραμμές του μετρό της Αθήνας, η αισθητική ενοποίηση του Ολυμπιακού Σταδίου και το στέγαστρο του Santiago Calatrava, σήραγγες για σιδηροδρομικά έργα, ενώ είναι αναμεμειγμένη και στην ασφάλιση του μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτήν την εποχή μάλιστα, ξεκινά τη μεσιτική της δραστηριότητα και στο εξωτερικό, καθώς κατασκευαστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται επεκτείνονται τόσο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία όσο και στην Τουρκία, ενώ στο εγγύς μέλλον η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα είναι το νέο πεδίο της επαγγελματικής της δράσης. 

Για την κάλυψη των συγκεκριμένων έργων, που απαιτούν τις περισσότερες φορές πολλά εκατομμύρια ευρώ για την περάτωσή τους, περισσότερες της μίας ασφαλιστικές εταιρείες εμπλέκονται, ενώ υπογράφονται συμφωνίες προαιρετικής αντασφάλισης με αντασφαλιστικους οίκους του εξωτερικού για την εξασφάλιση επιπλέον κεφαλαίων. Επομένως, το γραφείο αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διαμεσολάβησης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, αντασφαλιστικών, κατασκευαστών, δημοσίων λειτουργών, ακόμη και δανειστών που επενδύουν σε τέτοιου είδους έργα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ικανοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών. «Οι δυσκολίες έγκεινται κυρίως στην πολυπλοκότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συγκερασμό ικανοποίησης, ειδικά στην περίπτωση που έχουμε επέλευση μιας ζημιάς», μας τόνισε ο κ. Γαβρίλης. 

Και η πολυπλοκότητα αυτών των συμβολαίων εξηγείται αν αναλογιστεί κανείς τις καλύψεις που αφορούν κινδύνους αυτού του είδους: «Οι καλύψεις δεν σχετίζονται μόνο με το κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά έχουν να κάνουν και με την ασφάλιση των διευθυντικών στελεχών και την ευθύνη που έχουν, την ευθύνη των μελετητών εφόσον αποδειχθεί ότι κάποιο κομμάτι της μελέτης είναι εσφαλμένο, ενώ όταν πρόκειται για δρόμους και διόδια, αφορούν στην ασφάλιση μεταφοράς χρημάτων, πίστης υπαλλήλων, και άλλα πολλά. Επομένως, απαιτεί από μας τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας τόσο με την ελληνική αγορά αλλά κυρίως με την αγορά του εξωτερικού, η οποία παρέχει και τη μερίδα του λέοντος σε αυτού του είδους τις καλύψεις». 

Ο ρόλος των αντασφαλιστών, λοιπόν, είναι καθοριστικός για την πορεία των εργασιών, με δεδομένο μάλιστα πως η τεχνογνωσία τους είναι αδιαμφισβήτητη και άκρως απαραίτητη. Το γραφείο συνεργάζεται μάλιστα με τον ηγέτη της αντασφαλιστικής αγοράς, τη Munich Re.  

Εδώ και μερικές εβδομάδες η εταιρεία ανακοίνωσε και μία νέα συνεργασία, εκείνη με την AON Benfield Hellas, η μητρική της οποίας είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων παγκοσμίως. «Είναι μία συνεργασία η οποία καταδεικνύει το προφίλ, το χαρακτήρα και τη φήμη του γραφείου μας στην αγορά, διότι οργανισμοί σαν την ΑΟΝ δεν συνεργάζονται με γραφεία αμφιβόλου επαγγελματικής λειτουργίας και ηθικής. Η ταύτιση απόψεων στις θεμελιώδεις αξίες των γραφείων, ο επαγγελματισμός με τον οποίο εργαζόμαστε και οι δύο αλλά και η μεγάλη τεχνογνωσία της ΑΟΝ είναι οι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε με προοπτική και αισιοδοξία αυτή τη νέα συνεργασία», μας εξηγεί. 

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να παραγνωρίσει την εικόνα που παρουσιάζει συνολικά η ελληνική ασφαλιστική αγορά σήμερα. «Τίθεται θέμα αμφισβήτησης του ασφαλιστικού θεσμού», παραδέχεται, «και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους πρώτους και σημαντικότερους κλυδωνισμούς από το σεισμό που δημιουργούν το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των εταιρειών το τελευταίο διάστημα τους απορροφούμε εμείς, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές». 

Αυτή την περίοδο, το γραφείο είναι επιβαρημένο και με μία ακόμη “δύσκολη” υπόθεση, καθώς είναι αναμεμειγμένο επικουρικά στην ασφάλιση του έργου στην κοιλάδα των Τεμπών, που πρόσφατα απασχόλησε την κοινή γνώμη με την κατολίσθηση βράχων από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος του τεχνικού διευθυντή της κοινοπραξίας και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Ο κ. Γαβρίλης μας είπε σχετικά: «Είναι ένα έργο που αν δεν προχωρήσει ομαλά, κόβει την Ελλάδα στα δύο. Υπάρχουν προβλήματα γεωλογικής φύσεως τα οποία είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστούν και αυτή τη στιγμή δανειστές, κατασκευαστές και κράτος βρίσκονται σε συνεννοήσεις προκειμένου να υπερκεραστούν τα εμπόδια προς όφελος της χώρας». 

Αφήσαμε τον κ. Νίκο Γαβρίλη να συνεχίσει τη μέρα του που, όπως συμπεράναμε, θα ήταν γεμάτη από επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στον απόηχο της κουβέντας μας, η ελπίδα ότι το ήθος και η θετική αύρα ενός νέου ανθρώπου μόνο καλούς οιωνούς μπορεί να φέρει στην αγορά, μας συνόδευε για πολύ ακόμη…

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας