Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Μποτοτσίδης: «Οι εταιρείες “γκρέμισαν” την εμπιστοσύνη» (Ιανουάριος 2010)

Εκρηκτικός, διεκδικητικός, αποφασιστικός αλλά και ανθρώπινος ο Παναγιώτης Μποτοτσίδης, επί σειρά ετών αποκλειστικός ασφαλιστικός πράκτορας του Φοίνικα, μας υποδέχτηκε στα γραφεία της νέας εταιρείας του «ΔΙΑΝΑ Α.Ε.», εξειδικευμένης στις διαμεσολαβήσεις ασφαλειών, στον Κορυδαλλό. Μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα τον απασχολούν τον τελευταίο καιρό γύρω από την κατάσταση της αγοράς σήμερα και κατέθεσε τις καίριες απόψεις του, απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας του στο χώρο, τόσο ως επαγγελματίας ασφαλιστής όσο και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. 

του Συλλόγου των Ασφαλιστικών Πρακτόρων της Groupama Φοίνιξ.    Τα πρώτα βήματα του κ. Μποτοτσίδη στο επάγγελμα έγιναν από τη θέση του ασφαλιστικού υπαλλήλου στις Γενικές Ασφάλειες Ελλάδος –που στην πορεία ενώθηκαν με το Φοίνικα– αλλά σύντομα ένιωσε πως η αγορά έξω τον καλούσε… Αποκλειστικός συνεργάτης της εταιρείας, υπηρέτησε με πάθος το επάγγελμα του ασφαλιστή ήδη από τη δεκαετία του ’70, και με βεβαιότητα μας λέει: «Το επάγγελμά μας έχει το μεγαλύτερο κοινωνικό χαρακτήρα. Αφορά στον άνθρωπο, την επιχείρησή του, την οικογένειά του», συμπληρώνοντας πως τίποτα δεν μπορείς να καταφέρεις σ’ αυτό, αν δεν είσαι αληθινός και ξεκάθαρος. «Είμαστε θεματοφύλακες τόσο των περιουσιακών στοιχείων των πελατών μας όσο και της ζωής τους. Το πιο ιερό πράγμα είναι η ζωή. Γι’ αυτό και ποτέ δεν είπα ένα ψέμα, για να επωφεληθώ ένα συμβόλαιο εις βάρος του πελάτη. Αυτή είναι και η συμβουλή μου στα παιδιά μου, που συνεχίζουν το έργο μου», μας λέει με σιγουριά και συνεχίζει: «Δεν ξέρω κάτι άλλο για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του άνθρωποι καλύτεροι από αυτόν και τους ομοίους του».   

Η αποκλειστική συνεργασία του με το Φοίνικα μέχρι και πριν από δύο χρόνια δεν ήταν τυχαίο γεγονός. «Θα μπορούσα να επωφεληθώ και από άλλες εταιρείες, αλλά πίστευα στο προϊόν που πουλούσα και το υπερασπίστηκα μέχρι τέλους. Άλλωστε, θεωρούσα πως δεν είναι ό,τι καλύτερο να μεταφέρεις τον πελάτη από εταιρεία σε εταιρεία αλλάζοντάς του συνεχώς τα συμβόλαια», είναι τα πρώτα του σχόλια για την εταιρεία στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και της επαγγελματικής του καριέρας. 

Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν. Η εταιρεία πουλήθηκε, άλλαξε και το όνομά της. «Καινούργια δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά», μας λέει ο κ. Μποτοτσίδης, «μια νέα πραγματικότητα, νέοι σχεδιασμοί και ένα πάντρεμα παλαιών και νέων στελεχών. Μια σύγχρονη προσπάθεια στο σχεδιασμό νέων προϊόντων που όμως αυτά θα πρέπει να είναι προσιτά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο πελάτης αναζητεί εκείνο το προϊόν που θα διασφαλίζει τις ανάγκες του όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον». «Οι συνθήκες της Ε.Ε. άλλαξαν τα δεδομένα στην πατρίδα μας», τον ακούμε να λέει με παράπονο, μια εξέλιξη που κατά τη γνώμη του είναι απόρροια της σημερινής κακής κατάστασης των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών. «Οι ίδιες οι εταιρείες “γκρέμισαν” την εμπιστοσύνη που είχε σ’ αυτές ο Έλληνας ασφαλισμένος, “εξαφάνισαν” τα χρηματικά τους αποθέματα στην εικοσαετία 1980-2000 που ήταν μια από τις πιο παραγωγικές 20ετίες στην ασφαλιστική αγορά και βρέθηκαν εκτεθειμένες στους ξένους επενδυτές», υποστηρίζει. «Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, είχα μετρήσει 189 εταιρείες. Σήμερα όλο και συρρικνώνονται. Και ήρθαν οι ξένοι με τη μεγάλη τεχνογνωσία αλλά κυρίως γνωρίζοντας πού θα πάει το παιχνίδι στην ελληνική αγορά. Βρήκαν πρόσφορο έδαφος, είδαν τις εταιρείες μας να παραπαίουν και περίμεναν πότε θα πέσουν σαν ώριμο φρούτο, για να το συλλέξουν εύκολα και χωρίς κόπο». 

Αν οι ελληνικές εταιρείες είχαν όλα τα εχέγγυα που θα διασφάλιζαν τη διατήρησή τους στο ασφαλιστικό πεδίο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, πιστεύει. Δε διστάζει, μάλιστα, να μιλήσει ακόμη και για ελληνικό ασφαλιστικό όμιλο που ενδεχομένως να μπορούσαν να δημιουργήσουν οι ελληνικές εταιρείες, προλαβαίνοντας τους αντίστοιχους ξένους ομίλους. «Ο ανταγωνισμός είναι μια υγιής διαδικασία και πρέπει να υπάρχει για το καλό του πελάτη. Υπάρχει ακόμη φως, αρκεί η Πολιτεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να καθίσουν επιτέλους παρέα με τους διαμεσολαβούντες και να διορθώσουν τα πράγματα». 

Τα τελευταία γεγονότα με την ανάκληση πέντε εταιρειών και κυρίως της Ασπίδας και της General Union απασχόλησαν ιδιαίτερα τον κ. Μποτοτσίδη, έναν άνθρωπο με μεγάλη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται των εργασιακών διεκδικήσεων των διαμεσολαβούντων. «Πότε θα αποδοθούν οι προμήθειες που τους οφείλουν οι ασφαλιστικές αυτές εταιρείες, τι θα γίνει με τα οφέλη από τους παραγωγικούς στόχους που τους είχαν τεθεί, πώς θα αποδοθούν τα χρήματα σε εκείνους που εξόφλησαν αποζημιώσεις των πελατών τους, πώς θα αποζημιωθούν οι ίδιες ζημίες των αυτοκινήτων, πυρός και κλοπής, τι θα γίνει με τα ζωικά ασφαλιστήρια, πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν για να πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματά τους» είναι μερικά από τα ερωτήματα που συμμερίζεται και που δεν έχουν βρει ακόμη απάντηση. Εκείνος έχει καταλήξει: «Όσοι μελέτησαν την τέχνη της διοίκησης έχουν πειστεί ότι η τύχη η δική τους και των συνανθρώπων τους εξαρτάται κατά βάση από την ικανότητα της επικοινωνίας και τους στόχους που έχουν με προσδιορισμό τον άνθρωπο», για να εκφράσει στη συνέχεια και έναν από τους φόβους του για το μέλλον: «Θα χτυπηθούμε και προμηθειακά». 

Ως πρόεδρος του Συλλόγου ηγήθηκε της προσπάθειας για δημιουργία ομαδικού συμβολαίου για τους συναδέλφους του, με ευνοϊκούς όρους για το συνταξιοδοτικό. Το συμβόλαιο αυτό λήγει 31/12/2009 και μπορούν οι συνάδελφοι να εισπράξουν το αναλογούν απόθεμα που έχει δημιουργηθεί, αφού έχουν συνεχή διάρκεια 15 έτη. Όσο για τους στόχους του Συλλόγου, αφορούν τόσο σε καλύτερους όρους ως προς τη σύνταξη όσο και στη δημιουργία ενός νέου βελτιωμένου συμβολαίου ασθενείας για τους διαμεσολαβούντες, που όπως χαρακτηριστικά μας είπε: «Αυτοί οι άνθρωποι κρατάνε και συνεισφέρουν στον οικονομικό κορβανά της πατρίδας μας». 

Σήμερα, εκτός από το γραφείο που διατηρεί την αποκλειστική συνεργασία με τη Groupama Φοίνιξ, ο Παναγιώτης Μποτοτσίδης “διαβάζοντας” τις επιταγές των καιρών, δημιούργησε τη νέα εταιρεία ΔΙΑΝΑ Α.Ε. –εξειδικευμένη στις διαμεσολαβήσεις ασφαλειών και σε όλη τη γκάμα των ασφαλιστικών προϊόντων. Με ένα προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και με δραστηριοποίηση σε όλους τους κλάδους, διευρύνει τη συνεργασία του με τις πιο αξιόπιστες εταιρείες στην ασφαλιστική αγορά, όπως είναι η Interamerican και η Αγροτική. 

Ως πρώην αθλητής αλλά και με συμμετοχή στο παρελθόν στα κοινά, ξέρει πραγματικά να “μάχεται”. Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε καλή συνέχεια στην καινούργια του δημιουργική προσπάθεια.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας