Συνεντεύξεις

Δημήτρης Πασσάδης: «Το βάρος στα νοσοκομειακά» (Μάρτιος 2010)

Είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξο να βλέπει κανείς οικογενειακά ασφαλιστικά πρακτορεία να προχωρούν με φανερά τα σημάδια της προόδου στο πέρασμα του χρόνου. Ο Αλέξανδρος Πασσάδης, για πολλά χρόνια συνεργάτης του Φοίνικα, μπορεί πρόσφατα να συνταξιοδοτήθηκε, όμως δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει τον καθημερινό αυτό “αγώνα”, παραμένοντας στο πλευρό των παιδιών του, στα νέα τους γραφεία στο οδό Μιχαλακοπούλου. Σήμερα ο γιος του Δημήτρης μας εξομολογείται πως «ο πατέρας μας είναι η ασπίδα μας», όμως εμείς διαπιστώσαμε πως οι φρέσκες ιδέες και η νεανική του φυσιογνωμία είναι αυτά που οδηγούν το γραφείο, δίνοντας στην καθημερινή του διαδρομή δημιουργική πνοή.

Από το 2003 «Οι ασφάλειες Πασσάδη» ως ανεξάρτητο γραφείο, συνεργάζονται μόνο με τη Groupama και την Εθνική Ασφαλιστική. «Θεωρούμε πως είναι οι πιο φερέγγυες εταιρείες της αγοράς και δεν σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με άλλες, διότι πιστεύουμε πως μόνο αυτές είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σωστά τόσο εμάς όσο και τους πελάτες μας», μας εκμυστηρεύεται ο Δ. Πασσάδης. Παρά την οικονομική κρίση, το γραφείο φέτος έφτασε το 1 εκατ. σε παραγωγή, με ένα ποσοστό 60% στους κλάδους πέραν του αυτοκινήτου για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της Groupama και ένα 80% για τα αντίστοιχα της Εθνικής. Εκτός από την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου, το γραφείο βλέπει καθημερινά να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ασφαλιστήρια του κλάδου πυρός, ενώ το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην προώθηση των νοσοκομειακών συμβολαίων. «Την ώρα που ο δημόσιος φορέας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ασθενούς αλλά και ο ιδιωτικός απαιτεί πολλά χρήματα για την περίθαλψή του, η ιδιωτική ασφάλιση είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Σαφώς τα συμβόλαια αυτά επηρεάζονται από το κόστος των παροχών των ιδιωτικών νοσοκομείων ή τις εκάστοτε παθήσεις, ωστόσο αποτελούν πολύτιμο αγαθό και εγώ σαν πράκτορας θα προωθούσα πολύ περισσότερο ένα τέτοιο προϊόν από ένα αντίστοιχο συνταξιοδοτικό», δηλώνει χωρίς αμφιβολία ο ίδιος.
 
Και επειδή το μεταπτυχιακό του Δημήτρη αφορά το bancassurance, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε πώς βλέπει να επηρεάζει η νέα αυτή πολιτική των τραπεζών την ασφαλιστική αγορά. «Σαφώς το bancassurance είναι το μέλλον για τις τράπεζες. Όμως για μας είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη και θα έπρεπε να αντιδράσουμε ανάλογα. Γι’ αυτό και ο νόμος σήμερα επιτρέπει να πουλάμε και εμείς δάνεια, μπαίνοντας με τον αντίστροφο τρόπο στο χώρο των τραπεζών. Το δικό μας, βέβαια, γραφείο δεν δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σ’ αυτό το κομμάτι, γιατί πιστεύουμε πως όταν ασχολούμαστε με πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα, τότε τίποτα δεν γίνεται σωστά». 

Για εκείνον η σημερινή ασφαλιστική αγορά βρίσκει τους νέους πιο ευαισθητοποιημένους ως προς το θέμα της ασφάλισης, κάτι για το οποίο παλιότερα ο ασφαλιστής έπρεπε να “παλέψει”. Ενώ όμως πολλά βήματα έχουν συντελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία γεγονότα με τις ανακλήσεις των αδειών μεγάλων εταιρειών, κάθε άλλο παρά βοηθούν στη διατήρηση αυτής της επιτυχίας. «Τα πράγματα είναι περίπλοκα όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους ανακατατάξεις. Από τη μία, οι συγκεκριμένες εταιρείες που έβλεπαν την εξέλιξη δεν θα έπρεπε να ωθούν τους ασφαλιστές τους να πουλούν νέα συμβόλαια. Από την άλλη, οι πράκτορες στο βαθμό που γνώριζαν την πορεία της εκάστοτε εταιρείας θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να μεταφέρουν εγκαίρως τα συμβόλαια των πελατών τους σε άλλες πιο αξιόπιστες. Ακόμη και το κράτος, θα μπορούσε να βοηθήσει, όχι αποζημιώνοντας το ίδιο τους πελάτες -αυτό θα ήταν πραγματική ουτοπία- δίνοντας όμως ένα σημαντικό χρονικό περιθώριο, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα».

Όσον αφορά τη σύγχρονη τάση για εξυγίανση της αγοράς ο κ. Πασσάδης δείχνει να ανησυχεί: «Είναι κάτι που θα επιτευχθεί πολύ δύσκολα. Μία εταιρεία για να είναι υγιής θα πρέπει, αφενός, να προσφέρει καλά και ανταγωνιστικά προϊόντα και αφετέρου οι απολαβές της να της εξασφαλίζουν κέρδος. Αυτό ενδεχομένως να σημάνει στο μέλλον περαιτέρω αύξηση των ασφαλίστρων εις βάρος των ασφαλισμένων. Γι’ αυτό και θα έπρεπε η Πολιτεία να βοηθά για μία καλύτερη αναλογία μεταξύ μισθών και καθημερινών εξόδων των πολιτών της». 

Προς το παρόν, το κράτος κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, καθώς τα νέα φορολογικά μέτρα αλλά και οι περικοπές των μισθών δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των καταναλωτών. «Οι αλλαγές της κυβέρνησης είναι σίγουρο πως θα μας επηρεάσουν, καθώς όσοι πλήττονται είναι εν δυνάμει πελάτες μας. Ήδη παρατηρείται μία καθυστέρηση ως προς την εξόφληση των ποσών των συμβολαίων, ενώ αναμένουμε να πληγεί ιδιαίτερα ο κλάδος του αυτοκινήτου εν όψει των νέων τεκμηρίων», διαπιστώνει, διακρίνοντας, ωστόσο, ένα φως για το μέλλον: «Εν μέσω κρίσης, καταφέραμε όχι μόνο να παραμείνουμε σταθεροί αλλά και να έχουμε αύξηση παραγωγής. Διότι η σωστή δουλειά είναι αυτή που θα ανταμείβει πάντα κάθε προσπάθεια».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας