Διεθνή

Επαχθής και δαπανηρή η διόρθωση της IMD I

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε τριμερή σύσκεψη τους στις 14 Ιανουαρίου, κατέληξαν σε απόφαση για την τροποποίηση της οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ( IMD 1 ) μέσω της αναθεωρημένης Οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων ( MiFID 2 ).

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη η Insurance Europe εξέδωσε στις 21 Ιανουαρίου δελτίο τύπου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις της κας Michaela Koller, Γεν. Δ/ντριας της Insurance Europe. «Η Insurance Europe πιστεύει ότι ο κατάλληλος τρόπος για να ρυθμιστεί η σωστή λειτουργία και οι κανόνες που αφορούν την πώληση ασφαλιστικών επενδυτικών προϊόντων είναι μέσω της αναθεωρημένης IMD ( IMD 2 ), όπως είχε αρχικά προταθεί από την Επιτροπή», δήλωσε η κα Koller.  Οι εκτενείς συζητήσεις που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την IMD 2, επιδίωξαν να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις στην ασφαλιστική αγορά λιανικής, προς όφελος των καταναλωτών, ρυθμίζοντας τις πρακτικές πωλήσεων για όλα τα προϊόντα ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών επενδυτικών προϊόντων.

«Η διόρθωση της ΙMD 1 αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, δεδομένου ότι πρόκειται να αντικατασταθεί από την IMD 2, κάτι το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η διόρθωση αυτή μπορεί να καταστήσει την εφαρμογή των κανόνων αδικαιολόγητα επαχθή και δαπανηρή για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους διαμεσολαβητές», πρόσθεσε η Koller.

Η Insurance Europe αναγνωρίζει ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε στην MiFID 2 επιδιώκει την επίτευξη ενός κατάλληλου συμβιβασμού και υποστηρίζει σθεναρά την προσέγγιση που επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν θα απαγορεύσει ή θα περιορίσει την προσφορά ή την αποδοχή αμοιβών, προμηθειών ή μη χρηματικού οφέλους από τρίτους. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων, δεν πιστεύει ότι οποιοδήποτε σύστημα αμοιβών θα πρέπει να προτιμάται σε σχέση με κάποιο άλλο. Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των καναλιών διανομής ασφαλιστικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη και είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας.

Ο ορισμός των επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων θα πρέπει, ωστόσο, να είναι συνεπής με ολόκληρη την νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα πρέπει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τα Τυποποιημένα Προϊόντα Επενδύσεων Λιανικής (PRIPs). Ως εκ τούτου, η Insurance Europe διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συμπερίληψη ορισμού στο κείμενο.

Η Insurance Europe υποστηρίζει την εξαίρεση των συνταξιοδοτικών προϊόντων, τα οποία δεν είναι συγκρίσιμα με άλλα επενδυτικά προϊόντα, επειδή είναι ένα είδος αποταμιευτικού προϊόντος που παρέχει ένα ασφαλές εισόδημα στη συνταξιοδότηση και προσφέρει περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση στις εν λόγω αποταμιεύσεις κατά τη φάση της συσσώρευσής τους. Παράλληλα, εκφράζει την απογοήτευσή της, διότι δεν υπήρξε αντίστοιχη απαλλαγή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής όπου ο επενδυτικός κίνδυνος δεν αναλαμβάνεται από τον ασφαλιζόμενο. Μια τέτοια εξαίρεση θα ήταν σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και ιδίως με την οδηγία Solvency II .

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας