Άρθρα

Ασφαλιστές και κλινικάρχες

Ανοιχτή επιστολή με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2014 προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, απευθύνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, λέγοντας πως «ο ιδιωτικός κλάδος υγείας βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού». Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης συνιστά το μοναδικό “οξυγόνο” για τις ιδιωτικές κλινικές –το έχουν, άραγε, συνειδητοποιήσει;

Στην ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο ΣΕΚ καταλήγει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, είμαστε σήμερα σε απελπιστική κατάσταση. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα στη διεκδίκησή μας να λάβουμε τα αυτονόητα: αυτά που μας χρωστάτε!

Δεν είμαστε απρόσωπες εταιρίες. Είμαστε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που υποκαθιστούμε εδώ και δεκαετίες ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εθνικού συστήματος υγείας και είτε μας αντιμετωπίζετε ως επαίτες, είτε φορτώνετε στις πλάτες μας τα προβλήματα ενός ανίκανου δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτή είναι η ύστατη προσπάθειά μας να επιτύχουμε την εφαρμογή των προσωπικών σας δεσμεύσεων! Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο τόσο την αξιοπρέπειά μας όσο και –κυρίως– την επιβίωσή μας».

 

  • Διαβάζοντας την ανοιχτή επιστολή του ΣΕΚ, συμπεραίνουμε πως η ασφαλιστική αγορά συνιστά, σήμερα, το μοναδικό οξυγόνο από το οποίο “αναπνέει” ο ιδιωτικός κλάδος υγείας.

Και όμως, ο συγκεκριμένος κλάδος και τα μέλη του όχι μόνον ουδέποτε έχουν αναγνωρίσει έμπρακτα τη συνεισφορά αυτή, αλλά αντίθετα, όποτε δόθηκε η ευκαιρία, υπονόμευσαν την κλαδική ασφαλιστική διαπραγμάτευση, επεδίωξαν ειδικές συμφωνίες κατά μόνας και παρέλειψαν οποιαδήποτε συμπαράσταση στον Κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και τα προβλήματά του.

Η ασφαλιστική αγορά δεν πρέπει να ανταποδώσει τα ίδια, αλλά αντίθετα πρέπει να επισημάνει, με το κύρος που διαθέτει και με τη συλλογική της εκπροσώπηση, δηλαδή την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τη συμπαράστασή της σε όποια από τα δίκαια αιτήματα του ΣΕΚ.

Η ειδοποιός διαφορά, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενδέχεται να ανοίξει ορίζοντες για μια άλλη συνεργασία, όταν και όποτε οι καιροί το επιτρέψουν.

Είναι μια καλή στιγμή για την ασφαλιστική αγορά να «ρίξει τον σπόρο του στίγματος των στόχων της», όπως είχε δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο, ένας πρώην Πρόεδρος της Ενώσεως Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του ΣΕΚ

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας