Άρθρα

Αρνητικός για την ιδιωτική ασφάλιση ο κ. Γ. Σταθάκης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ του καθηγητή κ. Γιώργου Σταθάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη …ρήξη με την ασφαλιστική αγορά.

Απόλυτα και κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής κ. Γιώργος Σταθάκης, για τον Θεσμό και τους Φορείς της Ιδιωτικής Ασφάλισης, σε δηλώσεις του στο περιοδικό μας.
Στη σύντομη συνάντησή μας, ύστερα από αίτημά μας το οποίο ευγενικά ικανοποίησε, παρά το βεβαρημένο προσωπικό του πρόγραμμα, ο καθηγητής κ. Σταθάκης μάς δήλωσε:
«Να μείνουν μακριά από τον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης οι ασφαλιστές και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν θα επιτρέψουμε καμία συμμετοχή τους στους χώρους ευθύνης της Κοινωνικής Ασφάλισης και στις ανάγκες των εργαζομένων».

Παρά την έκπληξή μας για την απόλυτη αυτή τοποθέτηση, άγνωστο για μας επί ποίου “αιτήματος” αναφερόταν, ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε:
«Οι ασφαλιστικές εταιρείες, που κλείνουν η μία μετά την άλλη, απέτυχαν στην αυτορρύθμιση των προβλημάτων που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει και, ως εκ τούτου, θα αφεθούν πάντοτε υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δραστηριοποιούνται όπου αλλού θέλουν, μακριά πάντως από τους εργαζόμενους και την Κοινωνική Ασφάλιση».

Σε ερώτησή μας για το πρόγραμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως γενικότερα για τη λειτουργία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ο κ. Σταθάκης θεωρεί, όπως μας δήλωσε, ότι: οι προγραμματικές θέσεις και απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ιδιωτική Ασφάλιση έχουν εκφραστεί και σαφώς διατυπωθεί μέσα από τις εισηγήσεις που ο ίδιος έχει εκφωνήσει δύο φορές στο παρελθόν, σε Συνέδρια Ασφαλιστών (Σ.Σ. εννοούσε στις Γενικές Συνελεύσεις της Ενώσεως Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Κλείνοντας την προσπάθειά μας να πληροφορηθούμε τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς, θέσαμε στον κ. Σταθάκη ερωτήματα σχετικά με τον αφελληνισμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, την ασφάλιση φυσικών καταστροφών, τη συνεργασία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), και άλλα, χωρίς όμως ανταπόκριση εκ μέρους του.

Εντύπωση, τέλος, μας προκάλεσε η άρνηση του κ. Σταθάκη να σχολιάσει τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία, προκειμένου να αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση (stress tests) των ασφαλιστικών εταιρειών.
Δημήτρης Ρουχωτάς

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας