Διεθνή

Αποχωρεί η ΑΧΑ από την αγορά της Ρουμανίας

Στην Astra Asigurari, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στη Ρουμανία, περνάνε οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της ΑΧΑ Life & Savings, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών στις 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΧΑ, τα δύο μέρη συμφώνησαν να μην κοινοποιήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της συναλλαγής, ενώ αυτή υπόκειται στην έγκριση των εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από το PRIMM, η AXA εισήλθε στην αγορά της Ρουμανίας το 2010, με την εξαγορά της μικρού μεγέθους ασφαλιστικής εταιρείας ζωής Omniasig Life, που ανήκε στη Vienna Insurance Group . Επίσημα οι δραστηριότητες της AXA στη χώρα ξεκίνησαν το Μάιο του 2011, με την ανακοίνωση αρκετά υψηλών στόχων.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του INSURANCE Profile Interactiv, στα τρία χρόνια δραστηριότητας στη Ρουμανία, η ΑΧΑ πέτυχε αύξηση του όγκου των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων από 4,8 εκατ. ευρώ το 2010 σε περίπου 5,9 εκατ. το 2011 και 7,3 εκατ. στο τέλος του 2012. Η κατά περίπου 50% αύξηση των εργασιών της βοήθησε την εταιρεία να βρεθεί μεταξύ των 10 κορυφαίων παικτών στη ρουμανική αγορά ασφαλειών ζωής, ωστόσο, όλες οι χρονιές της έκλεισαν με ζημίες. Η εταιρεία παρουσίασε ζημίες που αυξήθηκαν από €6,4 εκατ. στο τέλος του 2010 σε 9,4 εκατ. ευρώ το 2011 και 9,9 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, συνολικό όγκο ασφαλίστρων ύψους περίπου 5,3 εκατ. ευρώ και συνολικό αριθμό συμβάσεων 38.168 (στοιχεία UNSAR). Το χαρτοφυλάκιό της ΑΧΑ αποτελείται κυρίως από «παραδοσιακές» ασφάλειες ζωής (75,4 %) και unit-linked ασφαλιστήρια συμβόλαια (7%).

Να σημειωθεί ότι η AXA είναι ο τρίτος μεγάλος παίκτης που αποχωρεί από την αγορά ασφαλειών ζωής της Ρουμανίας, μετά την AVIVA και τη EUREKO.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας