Άρθρα

“Ακούστε” και τα Social Media, για να έχετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Για τους λόγους που δεν πρέπει  να παραβλέψετε τη χρησιμότητα των Social Media στην αναγνώριση των αναδυόμενων κινδύνων γράφει η Regina Spratt, US South East Zone Leader της Marsh. Πιο συγκεκριμένα η κα Spratt αναφέρει:

«Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε τακτικά τα social media σε μια Χ χώρα, μια χώρα η οποία είναι η βάση ενός μικρού αλλά σημαντικού κρίκου στην αλυσίδα παραγωγής σας. Ξεκινήσατε να διαβάζετε τη σελίδα κάποιου blogger, γιατί είχε αναφερθεί στην εταιρεία σας πριν κάποιους μήνες. Όσο περνάει ο καιρός, νιώθετε την αίσθηση του επείγοντος, μέσα από τις δημοσιεύσεις του αλλά και σε συναφή θέματα στο Twitter και αλλού. Ο blogger εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική και την οικονομία της χώρας. Προειδοποιείτε μερικούς συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση. Στη συνέχεια, κυριολεκτικά εν μία νυκτί, η κυβέρνηση της Χ χώρας ανατρέπεται, οι αεροπορικές εταιρείες ματαιώνουν πτήσεις και η εφοδιαστική αλυσίδα σας είναι σε κίνδυνο. Αλλά η επαφή σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι τα εργοστάσιά σας προσαρμόζονται στην κατάσταση άμεσα και είστε σε θέση να μεταφέρετε εκτός χώρας άμεσα τους ομογενείς εργαζόμενους. Ακραίο σενάριο; Ίσως.

To θέμα είναι ότι τα social media έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να είναι πηγή πληροφοριών σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους, από ό,τι συνειδητοποιούν πολλά στελέχη. Ενώ απαιτείται πάντα επιμέλεια στον διαχωρισμό της ήρας από το σιτάρι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δώσουν ένα πλεονέκτημα.

Και όμως, τα περισσότερα στελέχη στον τομέα των κινδύνων δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα social media ως πηγή πληροφοριών, σύμφωνα με την έρευνα των Marsh και RIMS, 2016 Excellence in Risk Management.

Μόνο το 6% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέβαλαν σημαντικά στην κατανόηση των αναδυόμενων κινδύνων, χαμηλότερα δηλαδή από όποια άλλη πηγή πληροφοριών. Ακόμη και η απάντηση «ένστικτο» συγκέντρωσε θετικές απαντήσεις από το 15% των ερωτηθέντων ως σημαντική πηγή πληροφοριών (!)

Μεταξύ των λόγων που δεν πρέπει να αγνοείτε τα social media ως εργαλείο για την κατανόηση και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων είναι τα εξής:

  • Η ταχύτητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σας δίνει τη δυνατότητα να είστε πάντα ενημερωμένοι και επίκαιροι, σε μια εποχή που οι κίνδυνοι εμφανίζονται πολύ γρήγορα.
  • Οι διαφορετικές φωνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας παρέχουν απόψεις που δεν θα βρείτε μέσα στην εταιρεία σας, φέρνοντάς σας έτσι σε επαφή με σημαντικές και μερικές φορές διαφορετικές απόψεις.
  • Τα social media πολλές φορές συνδέονται με ποικίλες πηγές, επεκτείνοντας έτσι το εύρος των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων.
  • Η παρακολούθηση των social media μέσω της χρήσης big data ή μέσω text-mining analytics, είναι όλο και πιο βοηθητική για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των απειλών.

Ο κόσμος της επικοινωνίας συνεχίζει να αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο επίκεντρο. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι η χρήση αλλά και η αντίληψή μας ως προς το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι πλατφόρμες social media ως μέσο για την κατανόηση των αναδυόμενων κινδύνων θα αυξηθούν, καθώς το σημερινό εργατικό δυναμικό αρχίζει να συνταξιοδοτείται και μια νεότερη, πιο εξοικειωμένη με τα social media γενιά αναλαμβάνει τα ηνία. Όσοι αξιοποιήσουν τα social media, θα εντοπίσουν και θα διαχειριστούν τους αναδυόμενους κινδύνους, δίνοντας στους εαυτούς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών που θα αποτύχουν να το κάνουν.

Πηγή: www.marsh.com

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας