20 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Υπέρ της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθ. Σκορδάς

«Με έκπληξη αλλά και συγκρατημένη ικανοποίηση» υποδέχτηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τη δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Σκορδά, να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα της εγγραφής στα εμπορικά επιμελητήρια.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του ΕΕΑ, της 28ης Φεβρουαρίου, ο κ. Σκορδάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, όπου παρέστη και απάντησε στα ερωτήματα των μελών του, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία να πω καθαρά ότι είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα επιμελητήρια και μακάρι να μπορέσουμε στη διάρκεια των δύο ετών που μένουν μέχρι το 2015, να αντιστρέψουμε τη διάταξη για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας».

Όπως επισημαίνει το ΕΕΑ, «είναι η πρώτη δημόσια δήλωση κυβερνητικού στελέχους –και μάλιστα του καθ’ ύλην  αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης– που αποδέχεται το δίκαιο των επιχειρημάτων που εδώ και μήνες παραθέτει το σύνολο της Επιμελητηριακής Κοινότητας. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Σκορδάς επέλεξε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Α. για να εκφράσει αυτή την άποψη, αναδεικνύει τη σημασία των τεκμηριωμένων παρεμβάσεων του Ε.Ε.Α., το οποίο και πρόσφατα με ανακοίνωσή του έφερε στο φως της δημοσιότητας αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με σαφήνεια χαρακτηρίζει πλήρως σύμφωνη με το Κοινοτικό Δίκαιο την υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια, υπενθυμίζοντας το θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο των Επιμελητηρίων σε όλη την Ευρώπη».

Πέραν αυτών, ο κ. Σκορδάς:
• Ενημέρωσε ότι το Υπουργείο προχωράει στην τροποποίηση των αγορανομικών διατάξεων στην κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας.
• Άφησε “ανοιχτό” το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, συνδέοντάς το με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από τη χώρα μας.
• Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, επέμεινε στις κυβερνητικές θέσεις, υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα είναι προαιρετικό.
• Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε 800 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία μέσω ΕΤΕΑΝ θα διατεθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό και επενδύσεις.
• Σημείωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα διορθώσει ανισορροπίες σε βάρος των μικρομεσαίων που έγιναν στα προηγούμενα αλλά και στο τρέχον πρόγραμμα.
 
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Ρεκλείτης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Αποτελεί μια πρώτη αλλά ηχηρή δικαίωση των θέσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και όλων των Επιμελητηρίων της χώρας η δημόσια παραδοχή του αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης ότι ο ίδιος προσωπικά ελπίζει ότι έως το 2015 θα έχει ανατραπεί η απόφαση που καταργεί την υποχρεωτικότητα της εγγραφής των μελών. Θεωρούμε ότι η αναφορά του αυτή ενώπιον όλων των μελών του Δ.Σ του Ε.Ε.Α και ενώπιον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συνιστά και μία προσωπική του δέσμευση πως θα επιδιώξει ο ίδιος την άρση αυτής της ρύθμισης, που ακρωτηριάζει όχι μόνο τα Επιμελητήρια, αλλά και όλους τους φορείς εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκλαμβάνουμε τη δήλωση του κυρίου Σκορδά ως την πρώτη δημόσια παραδοχή του ολέθριου λάθους της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια, το οποίο συνεχώς επισημαίνουμε με αδιάσειστα επιχειρήματα. Μετά όμως τη χθεσινή τοποθέτησή του ενώπιον των μελών του Δ.Σ του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας, έχει υποχρέωση ο κύριος Υφυπουργός να μεθοδεύσει ο ίδιος την «κατάργηση της κατάργησης». Να φέρει, δηλαδή, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Χατζηδάκη, τροπολογία που θα διασφαλίζει την υποχρεωτικότητα της εγγραφής στα Επιμελητήρια και μετά το 2015».

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας