Άρθρα

Unit linked: Η δοκιμασμένη λύση

Συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση των Unit Linked προϊόντων στην Ελλάδα. Με δυσπιστία στην αρχή, με πολύ γρήγορη εξέλιξη στη συνέχεια –μια και συνδέθηκαν με τη δυνατότητα υψηλών αποδόσεων που συμβάδιζε με τη συνεχή άνοδο του Ελληνικού χρηματιστηρίου, δεδομένου ότι μπορούσε κάποιος να επιλέξει την επένδυση σε μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια που επένδυαν συνήθως στο ΧΑΑ–, κυριάρχησαν στην αγορά και αναπτύχθηκαν πλέον ραγδαία, όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε ενεργητικά, εξοστρακίζοντας στη πραγματικότητα όλα τα υπόλοιπα συνταξιοδοτικά ή προγράμματα δημιουργίας κεφαλαίου, που υπήρχαν στην αγορά μέχρι τότε.

| Του Κώστα Μαρκουλιδάκη* |

Ωστόσο, η σύνδεση των Unit Linked με τη χρηματιστηριακή ευφορία τα οδήγησε στη βίαιη αποκαθήλωσή τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνάδελφοι να τα εγκαταλείψουν μέσα από τις πιέσεις πελατών για γρήγορες αποδόσεις που δεν ήταν ορατές από την πορεία της ελληνικής αγοράς. Έτσι οι συνεχόμενες εξαγορές ήταν μάλλον αναπόφευκτες.

Το λάθος, δηλαδή, ήταν η πώληση λανθασμένου προϊόντος σε συντηρητικούς πελάτες; Από την αγορά και την εποπτική αρχή έτσι φαίνεται να αντιμετωπίστηκε.

Δόθηκε, λοιπόν, έμφαση στην εκπαίδευση των διαμεσολαβούντων, στη δημιουργία νέας κατηγορίας πιστοποίησης, στην υποχρεωτική συμπλήρωση του Επενδυτικού Προφίλ των πελατών, στη δημιουργία των KIDS, στη διερεύνηση της καταλληλότητας του προϊόντος για τον κάθε πελάτη κ.ο.κ. Και φυσικά όλα αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

[Παράλληλα, όμως, δημιουργήθηκαν και μεγάλα ερωτήματα…
Άραγε, γιατί θα πρέπει να υπολογίζεται, εκτός από το επενδυτικό ρίσκο, και το ρίσκο της χώρας σε μια επένδυση, με αποτέλεσμα σχεδόν να ταυτίζεται μια επένδυση σε ΑΚ Διαχείρισης Διαθεσίμων με μια Μετοχική και μάλιστα με βάση τη χώρα έκδοσης του Ασφαλιστηρίου και όχι της αγοράς που έχουν επενδυθεί τα χρήματα; Ή γιατί να δίνουμε θετικό και αρνητικό σενάριο με βάση την πενταετία, ενώ είναι υποχρεωτική η δήλωση για όλα τα προϊόντα ΟΣΕΚΑ ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές …και πολλά ακόμα! Όμως αυτά ίσως δεν είναι της παρούσης].

Αλλά πιστεύει κανείς ότι, σε συνθήκες αγοράς παρόμοιες με το 1999, που οι πελάτες μας έδιναν …επενδυτικές συμβουλές, θα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έντυπο υπολογισμού επενδυτικού προφίλ θα δώσει εύκολα άλλο αποτέλεσμα εκτός από επιθετικό προφίλ; Και άραγε η συνέχεια θα είναι ανάλογη της Χρηματιστηριακής διακύμανσης;

Τις απαντήσεις τις δίνουν τα ίδια τα Unit Linked, γιατί ευτυχώς δεν πουλήθηκαν από όλους αυτά τα προϊόντα ως μέσο γρήγορου πλουτισμού, αλλά ως αποταμιευτικά προϊόντα σύνταξης ή δημιουργίας κεφαλαίου. Το έντυπο αναγκών και ο υπολογισμός του Επενδυτικού Προφίλ για πολλούς συναδέλφους, και κυρίως για αυτούς που χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία του Financial Planning, ήταν καθημερινότητα εδώ και δεκαετίες για τον όσο γίνεται πιο ακριβή προσδιορισμό της «ανάγκης», ώστε αυτή να γίνει έκδηλη, ή καλύτερα για την ξεκάθαρη αποτύπωση των «θέλω» του πελάτη!

Αυτό που άλλαξε ήταν η διατηρησιμότητα αυτών των ασφαλιστηρίων, με αποτέλεσμα, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ, τα συμβόλαια του 1999, για παράδειγμα, να γράφουν κέρδη από 150% έως 250% στα αποταμιευμένα χρήματα, ενώ για την ίδια περίοδο, αν κάποιος είχε χρήματα επενδεδυμένα στα ίδια Αμοιβαία Κεφάλαια, θα είχε ζημιά από 60% έως 90%!

Όσο και αν η σύγκριση είναι εντυπωσιακή, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι η δύναμη της αδιάλειπτης τοποθέτησης χρημάτων κάθε χρόνο, για πάνω από 20 χρόνια, σε μια προαποφασισμένη μαζί με τον πελάτη επενδυτική πολιτική. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι για τη διατήρηση του ασφαλιστηρίου χρειάζονται πολλές επανεξετάσεις του θέματος, για να συνειδητοποιήσει ο πελάτης ότι το τελικό του κέρδος προκύπτει από τις …πτώσεις. Γιατί τότε αγοράζει «φτηνά» και γιατί βέβαια οι ανοδικές χρονιές, ιστορικά, είναι πολύ περισσότερες από τις πτωτικές. Κι αυτό ισχύει ακόμα και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο του 2% του Παγκόσμιου ΑΕΠ, του οποίου οι διακυμάνσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και η εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι Παγκόσμιες Αγορές, π.χ., από τα υψηλά του Dow Jones του 1999 των 17.500 μονάδων στις πάνω από 31.000 σήμερα και από τα υψηλά των 6.500 του ΧΑΑ στις πάνω από …800 σήμερα. Και όμως τα Unit Linked έδωσαν αποδόσεις!

Όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, η αγορά των Unit Linked στην Ελλάδα έμεινε στάσιμη. Ελάχιστες εταιρείες προώθησαν πραγματικά αντίστοιχα προϊόντα, όμως, με πολύ καλά αποτελέσματα. Η παρατεταμένη παραμονή των Επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την απουσία φορολογικών κινήτρων για τα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα, έκαναν στην πραγματικότητα μη δελεαστικά τα προϊόντα εγγυημένης απόδοσης.

Έτσι, δειλά, βλέπουμε μετά από πολλά χρόνια να κάνουν την εμφάνισή τους νέα Unit Linked, τα οποία θεωρώ ότι με τη σωστή πλέον αντιμετώπιση μπορούν να δώσουν διέξοδο και λύσεις στην ανάγκη για μακροχρόνια αποταμίευση και τη δημιουργία κεφαλαίων.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ασφαλιστικές καλύψεις, Κεφάλαια Πρόωρου Θανάτου –με ιδιαίτερα χαμηλό ασφάλιστρο–, η ΑΠΑ αλλά και ο πίνακας μετατροπής σε Ισόβια Σύνταξη κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης, τους δίνει τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με όποιο άλλο καταθετικό ή αποταμιευτικό προϊόν.

Η σημασία αυτών των καλύψεων θα φανεί περισσότερο όταν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την Ευρωπαϊκή Σύνταξη, οπότε και άλλοι χρηματοοικονομικοί φορείς, εκτός από τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα μπορούν να υλοποιούν συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Και φυσικά η επαναφορά των φοροαπαλλαγών, που καταργήθηκαν το 2014 σαν Μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να επανέλθει για να βοηθήσει στην αύξηση της Αποταμίευσης.

Άλλωστε, να μη ξεχνάμε ότι συνήθως «οι άνθρωποι δεν είναι φτωχοί ή πλούσιοι λόγω του επιπέδου του εισοδήματός τους, αλλά λόγω της οικονομικής τους διαχείρισης».
Και σε αυτό το τομέα οι Financial Planners είναι απαραίτητοι!

Unit linked: Η δοκιμασμένη λύση

*Τρίτης γενιάς Πειραιώτης, γεννημένος το 1959, o Κώστας Μαρκουλιδάκης σπούδασε στον Πειραιά –Ράλλειος, Ιωνίδειος και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βιομηχανική. Ασφαλιστής από τα φοιτητικά του χρόνια, με πολλές διακρίσεις τόσο παραγωγικές όσο και ποιότητας εργασίας, είναι από το 1989 συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων με έδρα τον Πειραιά. Από τον Οκτώβριο του 2010 μαζί με το σύνολο των συνεργατών του ιδρύει την SMART ασφαλιστικές πρακτορεύσεις. Με οργανωμένο σύστημα ανάλυσης αναγκών των πελατών από το 1985 και εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και επενδυτικά προϊόντα, αξιοποιεί το σύνολο των προϊόντων των εταιρειών για να είναι διαχρονικά δίπλα στον πελάτη ώστε να τον βοηθήσει να εκπληρώσει τους οικονομικούς του στόχους. Μέλος του ΠΣΣΑΣ, της Hellenic Financial Planning Association και της GAMA Hellas. Μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά τα τελευταία 20 χρόνια, διετέλεσε οικονομικός επόπτης και εκπρόσωπος του ΕΕΠ στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και Μέλος της Διοίκησης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής. Πρωταγωνίστησε στις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και τα σωματεία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Ιστιοπλόος και μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης για 20 χρόνια.
Κατέχει τις Πιστοποιήσεις Β και Δ από την Τράπεζα της Ελλάδος, Ε για τη διάθεση ΟΣΕΚΑ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, European Insurance Intermediary SQF3 και European Certified Financial Adviser – SQF 4 από την Eficert.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News
 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας