Άρθρα

Unit Linked: Απαιτούν μέγιστη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό

Unit Linked: Απαιτούν μέγιστη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό

| Του Κωνσταντίνου Ρούσση, Aσφαλιστικού Πράκτορα – Συντονιστή |

Εγγυημένα προϊόντα ή Unit Linked; Αυτό ήταν σίγουρα ένα δίλημμα που απασχόλησε πολύ την ασφαλιστική αγορά το περασμένο διάστημα.

Από τη μια, έχουμε στη διάθεσή μας τα Unit Linked προϊόντα, με τις θελκτικές αποδόσεις, την ευελιξία εισφορών, τη γνώση των διαχειριστών και τη διασπορά κινδύνου ως εγγυητή των χρημάτων μας. Από την άλλη, υπάρχει η επιλογή των εγγυημένων προϊόντων, όπου σαφώς στερούνται το “φαντεζί περιτύλιγμα” των προηγούμενων, αλλά συνοδεύονται από ό,τι μπορεί να σημαίνει η λέξη εγγύηση. Και κάπου στη μέση βρίσκεται ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, που πρέπει να αναζητήσει τον ρόλο του, φέροντας την ευθύνη της παρουσίασης και της πρότασης προς όφελος του καταναλωτή.

Μεγαλώνοντας μέσα σε μια οικογένεια όπου η Ιδιωτική Ασφάλιση ήταν αντικείμενο συζητήσεων τουλάχιστον 15 ώρες την ημέρα, μου έγινε συνείδηση ότι ο δικός μας ρόλος είναι να διασφαλίσουμε την ίδια ποιότητα ζωής στους πελάτες μας, ακόμα και αν επέλθει ο κίνδυνος για τον οποίο ασφαλίστηκαν, πράγμα που –δεν σας κρύβω– δεν νιώθω ότι μπορούν να το εξασφαλίσουν με βεβαιότητα προϊόντα Unit Linked.

Στα χρόνια που πέρασαν, στο πλαίσιο του αντικειμένου των σπουδών μου, ασχολήθηκα πολύ με την οικονομία και τη στατιστική, οπότε αντιλαμβάνομαι, αναγνωρίζω και αποδέχομαι την αναγκαιότητα της επένδυσης και την υπεραξία που μπορεί να επέλθει στην κοινωνία μέσω των επενδύσεων.

Ως καταναλωτής, όμως, διερωτώμαι και φοβάμαι παράλληλα:

  • Πρώτον, γιατί οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί (Τράπεζες – Ασφαλιστικές Εταιρείες κ.λπ.), ενώ υπερθεματίζουν ως προς τις γνώσεις τους και τα αποτελέσματά τους, δεν δίνουν καμία εγγύηση, μεταθέτοντας όλο το ρίσκο επάνω μου;
  • Και δεύτερον, θα αξιοποιηθούν τα χρήματά μου για πραγματική επένδυση και δημιουργία υπεραξίας ή μήπως πίσω από αυτό το ωραίο “περιτύλιγμα” κρύβεται ακόμα μια ενέργεια «πλουτισμού των πλούσιων»;

Ως διαμεσολαβητής γνωρίζω πως στην πραγματικότητα το δίλημμα αυτό ανήκει πια στο παρελθόν, μιας και πλέον είναι διαθέσιμα προς την κοινωνία μόνο προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις.

Προβληματίστηκα πολύ και κατάλαβα πως η ανάγκη για αποταμίευση και δημιουργία σύνταξης είναι αδήριτη για την κοινωνία, οπότε πρέπει να βρω τρόπους να αντισταθμίσω τους προβληματισμούς μου και να προτείνω τις καλύτερες δυνατές λύσεις, μιας και ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ιδιωτική Ασφάλιση εξακολουθεί να είναι μονόδρομος για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Κατάφερα να ξεπεράσω τους προβληματισμούς μου με δύο απλές σκέψεις, τις οποίες έκανα πράξη: Κατ’ αρχάς, ενημερώνω τους πελάτες μου υπεύθυνα ότι η απόδοση συνοδεύεται πάντα με το ανάλογο ρίσκο, ώστε να προσαρμόζουμε τα προς επένδυση ασφάλιστρα αναλόγως. Και δεύτερον, προτρέπω όλους όσους επικοινωνώ, πριν λάβουν την οποιαδήποτε απόφαση, να ψάξουν πολύ – να ψάξουν ενδελεχώς ποιον έχουν μπροστά τους και τους μιλάει, και έπειτα να δουν αναλυτικά ποιες πειστικές αποδείξεις τους προσκομίζει για όσα τους λέει και ποια είναι η επιχειρηματική ηθική του διαχειριστή μέχρι και σήμερα.

Αν και στα επενδυτικά προϊόντα αναφέρεται πάντα ότι «οι παλαιότερες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές», στην πραγματική ζωή, το παρελθόν του κάθε φορέα μπορεί να μας υποδείξει πολλά πράγματα για το μέλλον και τον ηθικό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων τρίτων.

Οι αποφάσεις με παρορμητισμό και με κριτήριο το “περιτύλιγμα” και την προσωπική συμπάθεια δεν είναι η καλύτερη “συνταγή” σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας αξιοπρεπώς για πολλά έτη ακόμα, αλλά και για να έχουμε την αξίωση να δούμε με τη σειρά μας τα παιδιά μας να απασχολούνται σε αυτόν τον χώρο, πρέπει να εργαστούμε σκληρά και να επιδείξουμε μέγιστη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Αν οι αλλαγές που συντελέστηκαν σε επίπεδο προγραμμάτων, με την ουσιαστική κατάργηση των προϊόντων εγγυημένων αποδόσεων, ήταν για καλό του καταναλωτή ή όχι, θα το δείξει μόνον ο χρόνος.

Ελπίζω, εύχομαι και εργάζομαι συνετά και με ειλικρίνεια, ώστε να μη γίνει αυτή η αλλαγή ακόμα μια “ταφόπλακα” στο επάγγελμά μας, διότι ίσως αυτή τη φορά να είναι και η τελευταία.


Διβάστε επίσης: Unit Linked: Πλεονεκτήματα, προκαταλήψεις και στο βάθος… αποδόσεις;


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας