Μελέτες

Τραυματισμοί στον χώρο εργασίας: Στην 28η θέση η Ελλάδα

Οι τραυματισμοί στον χώρο εργασίας είναι περισσότερο συχνοί από όσο νομίζουμε. Μάλιστα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια μη θανατηφόροι τραυματισμοί έχουν υποστεί οι Ευρωπαίοι στον χώρο εργασίας τους.

Το Claims.co.uk ανέλυσε τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat, για να καθορίσει σε ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι πιο συνηθισμένοι οι τραυματισμοί στον χώρο εργασίας.

Όπως διαπίστωσε, η Πορτογαλία είναι η χώρα με τους περισσότερους τραυματισμούς στον χώρο εργασίας (2.848 τραυματισμοί ανά 100.000 εργαζόμενους). Η Γαλλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 2.822 τραυματισμούς ανά 100.000 εργαζόμενους. Η Ισπανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, καθώς υπάρχουν 2.491 τραυματισμοί ανά 100.000 εργαζόμενους. Το Λουξεμβούργο (2.482 ανά 100.000), η Γερμανία (2.133 ανά 100.000) και η Ελβετία (2.079 ανά 100.000) είναι μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες συμβαίνουν περισσότεροι από 2.000 τραυματισμοί ανά 100.000 εργαζομένους.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση. Υπάρχουν 134 τραυματισμοί στον χώρο εργασίας ανά 100.000 εργαζόμενους Έλληνες.

Ειδικότερα:

• Για τραύματα και επιφανειακούς τραυματισμούς (51 ανά 100.000), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση στην Ευρώπη.

• Για τραυματισμούς που αφορούν κατάγματα οστών (43 ανά 100.000) κατατάσσεται στην 24η θέση.

• Για τραυματισμούς που αφορούν εξαρθρώσεις, διαστρέμματα και καταπονήσεις (14 ανά 100.000), η Ελλάδα κατέχει την 28η θέση.

• Για ακρωτηριασμούς – απώλεια μελών του σώματος (3 ανά 100.000) κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, μαζί με την Βουλγαρία και την Ιρλανδία.

Τραυματισμοί στον χώρο εργασίας: Στην 28η θέση η Ελλάδα
Για τα συνολικά δεδομένα, που αφορούν τραυματισμούς στον χώρο εργασίας και στοιχεία για συγκεκριμένο τύπο/κατηγορία τραυματισμών και για τις 30 ευρωπαϊκές χώρες, κάντε κλικ εδώ.

Η κα Sasha Quail, Business Manager στο Claims.co.uk, ανέφερε σχετικά με την έρευνα: «Το να υποστείς έναν τραυματισμό στη δουλειά μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό, ειδικά επειδή είναι ένα σενάριο που πολλοί από εμάς δεν φαντάζονται ποτέ μέχρι να συμβεί. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι τραυματισμοί στον χώρο εργασίας είναι σίγουρα πιο διαδεδομένοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες από ό,τι σε άλλες. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που συνιστάται να κάνουν οι εργαζόμενοι εάν τραυματιστούν στον χώρο εργασίας τους:

  • Διαβάστε τις οδηγίες. Κάθε τρεις έως έξι μήνες, μελετήστε ξανά τα έγγραφα υγείας και ασφάλειας που σας παρέχει ο εργοδότης σας, για να φέρετε στη μνήμη σας τις βέλτιστες πρακτικές.
  • Τραβήξτε φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία. Σε περίπτωση τραυματισμού στον χώρο εργασίας, εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε το smartphone σας, για να τραβήξετε φωτογραφίες του τραυματισμού σας μαζί με σχετικά σημεία του χώρου εργασίας που πιστεύετε ότι οδήγησαν στον τραυματισμό σας.
  • Λάβετε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Σε περίπτωση τραυματισμού στον χώρο εργασίας, ζητήστε από οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα να σας παράσχει μια λεπτομερή περιγραφή του τι είδε σε γραπτή μορφή και τα στοιχεία επικοινωνίας του.
  • Ακολουθήστε επίσημες διαδικασίες. Είτε εσείς είτε κάποιος άλλος (αν δεν μπορείτε) πρέπει να αναφέρετε το περιστατικό στον εργοδότη σας και να βεβαιωθείτε ότι έχει καταγραφεί στο «βιβλίο ατυχημάτων» της εταιρείας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίστε να το επισημάνετε τουλάχιστον σε έναν ανώτερο συνάδελφο, ώστε να υπάρχει επίσημη καταγραφή του συμβάντος.
  • Αξιολογήστε την κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη τυχόν φωτογραφικά στοιχεία ή μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μπορεί να αισθάνεστε ότι ο εργοδότης σας ευθύνεται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου για τον τραυματισμό σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσατε να αναζητήσετε την κατάλληλη νομική συμβουλή, για να στοιχειοθετήσετε μια υπόθεση αμέλειας του εργοδότη».

Μεθοδολογία

1. Το Claims.co.uk ανέλυσε τα δεδομένα της Eurostat για το 2019 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία – που δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιανουαρίου 2022) που αφορούσαν τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας σε 30 ευρωπαϊκές χώρες.

2. Η Ισλανδία αποκλείστηκε από την έρευνα λόγω έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων.

3. Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Καζακστάν, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρωσία, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία εξαιρέθηκαν επίσης, καθώς η Eurostat δεν παρέχει κάλυψη δεδομένων για τις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

4. Το Claims.co.uk εξήγαγε τα συνολικά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα ανά ευρωπαϊκή χώρα, καθώς και μια ανάλυση ανά τύπο τραυματισμού: τραύματα και επιφανειακά τραύματα, κατάγματα οστών, εξαρθρώματα, διαστρέμματα και καταπονήσεις και τραυματικοί ακρωτηριασμοί (απώλεια τμημάτων σώματος).

5. Όλοι οι τραυματισμοί στον χώρο εργασίας που εξήχθησαν από τη Eurostat ήταν μη θανατηφόροι, δηλαδή οι εργαζόμενοι έλειψαν τέσσερις ή περισσότερες ημέρες λόγω του τραυματισμού τους από τον χώρο εργασίας.

6. Στη συνέχεια, η Claims.co.uk χρησιμοποίησε δεδομένα πληθυσμού από την Παγκόσμια Τράπεζα και ποσοστά (%) πληθυσμού σε ηλικία εργασίας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για να καθορίσει τον εκτιμώμενο αριθμό ατόμων σε ηλικία εργασίας, σε καθεμία από τις 30 ευρωπαϊκές χώρες που αναλύθηκαν.

7. Στη συνέχεια, το Claims.co.uk χρησιμοποίησε τα ποσοστά απασχόλησης από τον ΟΟΣΑ, για να υπολογίσει τον αριθμό των ατόμων σε ηλικία εργασίας που εργάζονται.

8. Ο ΟΟΣΑ δεν είχε στοιχεία για τα ποσοστά απασχόλησης για το 2019 για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Ρουμανία –τα στοιχεία για αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες προέρχονται από το Tradingeconomics.com.

9. Τα στοιχεία πληθυσμού του 2019, το ποσοστό (%) του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και το ποσοστό (%) απασχόλησης χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει μια σωστή αξιολόγηση των στοιχείων για τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας, το 2019. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκαν επίσης οι διακυμάνσεις στην απασχόληση που προκαλούνται από τον Covid-19.

10. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των συνολικών ατυχημάτων στον χώρο εργασίας και τα στοιχεία του συνόλου των εργαζόμενων ατόμων, η Claims.co.uk υπολόγισε το ποσοστό τραυματισμών στον χώρο εργασίας ανά 100.000 απασχολούμενους.

11. Στη συνέχεια, οι 30 ευρωπαϊκές χώρες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη στη χαμηλότερη θέση, με βάση τους τραυματισμούς στον χώρο εργασίας ανά 100.000 απασχολούμενους.

12. Η στατιστική των 3,4 εκατομμυρίων (3.467.132) μη θανατηφόρων τραυματισμών στον χώρο εργασίας της Eurostat αναφέρεται στους συνολικούς μη θανατηφόρους τραυματισμούς που υπέστησαν εργαζόμενοι σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζονται στον πίνακα δεδομένων/αποτελεσμάτων) το 2019 (με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο).

13. Όλα τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από το 2018, καθώς τα δεδομένα του 2019 δεν ήταν διαθέσιμα.

14. Όλα τα δεδομένα για την έρευνα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022· είναι σωστά, αλλά υπόκεινται σε αλλαγές.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας