Άρθρα

Τι θα αλλάξει σε ΤΕΑ & ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα

Αλλαγές φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλισμένους σε ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, αλλά και όσους έχουν επιλέξει ΤΕΑ.

Επί σειρά ετών, αποτελούσε αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς η φορολογική εξισορρόπηση των ΤΕΑ με τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσφέρονταν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το αίτημα αυτό ικανοποιείται, καθώς στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ΤΕΑ που φέρνει το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο εποπτικό τους καθεστώς και φορολόγηση των εφάπαξ και των μηνιαίων συντάξεων. Προφανώς οι αλλαγές αυτές προβληματίζουν τις εταιρείες που επέλεξαν τα ΤΕΑ, ακριβώς λόγω του διαφορετικού φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε για αυτά, και εφόσον το νομοσχέδιο προχωρήσει θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στη στρατηγική τους.

Αλλαγές, όμως, φαίνεται ότι δρομολογούνται και σε ό,τι αφορά όρους των ομαδικών ασφαλιστικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών. Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα περιορίζουν το ύψος των έκτακτων καταβολών, που μέχρι σήμερα σε πολλά προγράμματα ήταν ελεύθερες. Παράλληλα, θα αλλάξει και το καθεστώς των πρόωρων εξαγορών, που έως τώρα επιτρέπονταν, με την αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση.

Όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και γίνουν επακριβώς γνωστές, σε όλες τους τις λεπτομέρειες, οι επίμαχες διατάξεις, αναμένεται να τοποθετηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων και η ασφαλιστική αγορά. Όπως είναι αναμενόμενο, από πολύ κοντά παρακολουθεί το θέμα και ο τραπεζικός τομέας, καθώς αυτή την περίοδο η δρομολογούμενη αποχώρηση του ΤΧΣ από τις 4 συστημικές τράπεζες θα επηρεάσει τις εξελίξεις και σε επίπεδο διαχείρισης αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών, ενώ όπως είναι γνωστό οι Τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank λειτουργούν τα δικά τους ΤΕΑ.

Αμαλία Ρουχωτά

Δείτε εδώ Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση Νομοθεσίας Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (TEA) & Εξορθολογισμός Διατάξεων Ασφαλιστικής Νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης: Στα… πέριξ της προσπάθειας του κ. Τσακλόγλου για τα ΤΕΑ


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας