Διεθνή

Τι λένε Lloyd’s και Arch για την αποζημίωση της Nord Stream

Οι ασφαλιστές των αγωγών Nord Stream, Lloyd’s και Arch, υποστηρίζουν ότι «η ζημιά προκλήθηκε από, ή κατόπιν εντολής, μιας κυβέρνησης, και επομένως δεν υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση», καθώς αυτή εμπίπτει στις εξαιρέσεις που αφορούν τις πολεμικές συγκρούσεις.

Σε σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού site «The Grayzone» διαβάζουμε ότι η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους Lloyds και την Arch υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να τιμήσουν την κάλυψή τους για τους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι ανατινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς «οι ζημιές θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί (ή, τουλάχιστον, είναι πιθανότερο να έχουν προκληθεί) μόνο από μια κυβέρνηση ή κατόπιν εντολής μιας κυβέρνησης».

Η Nord Stream, η οποία υπολόγισε το κόστος που προέκυψε από την επίθεση από €1,2 έως €1,35 δισ., επιδιώκει να εισπράξει πάνω από €400 εκατ. ως αποζημίωση.

Ο Σουηδός μηχανικός, κ. Erik Andersson, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης ιδιωτικής ερευνητικής αποστολής στα σημεία των ανατινάξεων των αγωγών Nord Stream, περιγράφει τη νομική στρατηγική των ασφαλιστών ως μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν μια δικαιολογία για να αποφύγουν να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους. «Εάν πρόκειται για πράξη πολέμου που διατάχθηκε από μια κυβέρνηση, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν να αποζημιώσουν», δήλωσε ο κ. Andersson στο The Grayzone.

Ακόμη και αν οι ενάγοντες στην υπόθεση καταφέρουν να κερδίσουν την αποζημίωση στο δικαστήριο, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν άλλα σοβαρά εμπόδια. Σε Νομικό υπόμνημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι της Lloyd’s και της Arch υποδηλώνουν ότι, ακόμη και αν τους ζητηθεί να πληρώσουν, θα τους δέσμευαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αφού απειλήθηκαν με κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το 2021, τόσο οι Lloyd’s όσο και η Arch υπαναχώρησαν από τη συμφωνία τους για την κάλυψη ζημιών στον δεύτερο από τους αγωγούς, τον Nord Stream 2 (σ.σ.: ο οποίος ανήκει 100% στους Ρώσους). Όμως, αν και δεσμεύονται για τις ζημιές στoν πρώτo αγωγό, η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι δικηγόροι των ασφαλιστών φαίνεται να παραπέμπει σε ένα πιθανό μελλοντικό πακέτο κυρώσεων που θα τους απαλλάξει από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. «Ο Nord Stream 1 δεν επηρεάστηκε από αυτές τις κυρώσεις, αλλά προφανώς αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αναδρομικά προς όφελος των ασφαλιστών», παρατηρεί ο κ. Andersson.

Οι ενάγοντες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, στο Λονδίνο, την πόλη όπου οι Lloyd’s έχουν την έδρα τους από την ίδρυσή τους το 1689. Ωστόσο, αν τα επιχειρήματα των ασφαλιστών είναι αρκετά, για να πείσουν ένα δικαστήριο στο Λονδίνο, μια απόφαση ευνοϊκή για αυτούς θα είναι πιθανότατα δίκοπο μαχαίρι.

Μετά τη συμμόρφωση των Lloyd’s με τις αμερικανικές κυρώσεις και την άρνησή τους να ασφαλίσουν πλοία που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο, οι ασφαλιστές της Δύσης (όπως και οι συνάδελφοί τους στον τραπεζικό τομέα) κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να χάσουν τη φήμη τους διεθνώς ως ανεξάρτητοι από κρατικές επιρροές. Εάν η Δύση χάσει τελικά το έρεισμά της στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά –ή τη φήμη της ως ένα ασφαλές καταφύγιο για ξένα περιουσιακά στοιχεία– τα €400 εκατ. είναι απίθανο να την αγοράσουν πίσω.

Πηγή: https://thegrayzone.com/2024/04/17/uk-insurers-refuse-pay-nord-stream/


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας