Τι επισημαίνει ο ΣΑΔΧ για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων

532
sadx

Με αφορμή τη δημοσίευση της ΠΟΛ.1033/28.1.2016, σχετικά με τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων, απέστειλε ενημερωτική εγκύκλιο στα μέλη του, που υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, κ.κ. Δημήτρης Σκιτζής και Δημήτρης Μουντάκης, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουμε από τα κλαδικά μέσα ενημέρωσης και τις  ασφαλιστικές εταιρείες, ξεκίνησε από 1ης Ιουνίου 2017  ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ενεργοποιούν τους κανόνες που έχει αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό αφενός τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, αφετέρου της ορθότητας των στοιχείων των ασφαλισμένων σε σχέση με αυτά που είναι δηλωμένα στις δημόσιες αρχές.

Οι έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται περιοδικά μέσα στο έτος και θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου 2017.

Προσοχή, καθώς ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Εάν ένα νέο συμβόλαιο ή ένα ανανεωτήριο έχει ημερομηνία έναρξης την 1/6, θα πρέπει να ΕΚΔΟΘΕΙ μέχρι και την 1/6 το αργότερο, εάν εκδοθεί στις 2/6, κατά τον έλεγχο, το όχημα θα εμφανιστεί ανασφάλιστο.

Σε αυτή την περίπτωση θα εκδίδεται ηλεκτρονικό παράβολο-πρόστιμο ύψους 250 ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα.

Η έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου δεν θα επιτρέπεται παρά μόνο μετά την πληρωμή του παραβόλου και την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι αυτό εξοφλήθηκε.

Συνιστούμε:

  • Άμεση ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων κυρίως για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών εξαιτίας εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα και δευτερευόντως για την αποφυγή επιβολής προστίμου
  • Πληρωμή των ασφαλιστηρίων πριν την ημερομηνία ανανέωσής τους δεδομένου ότι την αμέσως επόμενη ημέρα θα είναι ανασφάλιστα με συνέπεια να ισχύουν τα παραπάνω
  • Δήλωση των σωστών στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του οχήματος στους ασφαλιστές σας, δεδομένου ότι εάν τα στοιχεία δεν συμφωνούν θα υπάρχει αναντιστοιχία  με αυτά που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, με συνέπεια την ταλαιπωρία του ασφαλισμένου
  • Σε περίπτωση που οι πινακίδες του οχήματος είναι κατατεθειμένες στην εφορία, εξαιτίας προσωρινής ακινησίας  (π.χ. αγροτικά οχήματα λόγω εποχικότητας) δεν αποστέλλεται πρόστιμο

Βάσει των παραπάνω είναι αυτονόητο ότι μελλοντικά η όποια αδυναμία έκδοσης ασφαλιστηρίου σε ανασφάλιστο όχημα, πριν την πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου, δεν θα οφείλεται στα ασφαλιστικά γραφεία αλλά θα είναι συνέπεια εφαρμογής του νόμου, σημειώνει εν κατακλείδι ο ΣΑΔΧ.

Διαβάστε εδώ τον νόμο.

Προηγούμενο άρθροΝέο Παιδικό Πρόγραμμα Υγείας KinderCARE 99 από την Interlife
Επόμενο άρθροΣτις 10 Ιουνίου, στην Αθήνα οι εξετάσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών