Διεθνή

Συνταξιοδότηση: Ο Covid-19 επιδεινώνει την ανασφάλεια

Με αφορμή τη δημοσίευση του ετήσιου Mercer CFA Institute Global Pension Index, η Mercer προειδοποιεί ότι ο Covid-19 επιδεινώνει την ανασφάλεια για τη συνταξιοδότηση.

«Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας οδήγησε σε μείωση των συνταξιοδοτικών εισφορών, χαμηλότερες αποδόσεις επενδύσεων και υψηλότερο δημόσιο χρέος στις περισσότερες χώρες», δήλωσε ο Δρ David Knox, συνεργάτης της Mercer.
«Αναπόφευκτα, αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές συντάξεις, που σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο, ενώ άλλοι θα πρέπει να περιοριστούν σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο κατά τη συνταξιοδότηση. Είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις να μελετήσουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των συστημάτων τους για να διασφαλίσουν καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τους συνταξιούχους».

Η Ολλανδία κατακτά την κορυφή στην παγκόσμια κατάταξη των συνταξιοδοτικών συστημάτων που καλύπτει σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Δανία και το Ισραήλ συμπληρώνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στον ετήσιο Mercer CFA Institute Global Pension Index, ο οποίος αξιολογεί 39 συστήματα συνταξιοδότησης για την επάρκεια, τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητά τους. Η Ταϊλάνδη βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση του δείκτη (40,8), ακολουθούμενη από την Αργεντινή και τις Φιλιππίνες (42,5 και 43, αντίστοιχα).

Σε κάθε υπο-δείκτη, οι υψηλότερες βαθμολογίες είχαν ως εξής: οι Κάτω Χώρες στην επάρκεια (81,5), η Δανία στη βιωσιμότητα (82,6) και η Φινλανδία στην ακεραιότητα (93,5).
Τις χαμηλότερες βαθμολογίες είχαν το Μεξικό στην επάρκεια (36,5), η Ιταλία στη βιωσιμότητα (18,8) και οι Φιλιππίνες στην ακεραιότητα (34,8).

Ο μέσος δείκτης βιωσιμότητας μειώθηκε κατά 1,2 το 2020 λόγω της αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρήθηκε στις περισσότερες οικονομίες λόγω του Covid-19, με την πανδημία να αυξάνει επίσης την ανισότητα των φύλων στην παροχή συντάξεων.

«Ακόμη και πριν από τον Covid-19, πολλά δημόσια και ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονταν υπό αυξανόμενη πίεση να διατηρήσουν τις παροχές τους», δήλωσε η Margaret Franklin, Διευθύνουσα Σύμβουλος του CFA Institute.
«Έχουμε μάθει πολλά για την αποτελεσματικότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων με την πάροδο των ετών, και ενώ δεν υπάρχει ένα μόνο μοντέλο συνταξιοδοτικού συστήματος που να λειτουργεί για κάθε χώρα, ο Παγκόσμιος Δείκτης Συντάξεων παρέχει συγκριτικές πληροφορίες για τη διαφοροποίηση του δυνατού και του πρακτικού σε κάθε αγορά».

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας