Διεθνή

Συνέδριο GEM 2023: Εξελίξεις στη μοντελοποίηση του σεισμικού κινδύνου

Το Ίδρυμα Global Earthquake Model (GEM), ο κορυφαίος οργανισμός στον τομέα της μοντελοποίησης και αξιολόγησης του σεισμικού κινδύνου, κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση των παγκόσμιων μοντέλων, χαρτών και βάσεων δεδομένων σεισμικής επικινδυνότητας. Η νέα έκδοση ήταν στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου του GEM στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, στις 13 Ιουνίου. Συγκεντρώνοντας κορυφαίους ερευνητές και εμπειρογνώμονες σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, το συνέδριο έχει ως στόχο να βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα να επιτύχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι των σεισμών και να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 που το GEM δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τους παγκόσμιους χάρτες σεισμικής επικινδυνότητας, τα δεδομένα και οι χάρτες του αναγνωρίστηκαν ως σημαντικό ορόσημο για τη δημιουργία ενιαίας και παγκόσμιας κατανόησης του σεισμικού κινδύνου. Οι χάρτες, που έχουν μεταφορτωθεί χιλιάδες φορές και έχουν αξιοποιηθεί από εμπειρογνώμονες του κλάδου, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις σεισμογενείς περιοχές παγκοσμίως. Με βάση αυτή την επιτυχία, το GEM συνέχισε να αναπτύσσει νέα προϊόντα, όπως το Atlas 1.0, έναν διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας, αλλά και ολοκληρωμένους χάρτες επικινδυνότητας που διατίθενται μέσω του GEM και των πλατφορμών διαμοιρασμού.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε αυτό το σημαντικό συνέδριο και φέρνουμε σε επαφή κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην έρευνα για την επικινδυνότητα και τον κίνδυνο των σεισμών παγκοσμίως, με εταίρους από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της διαχείρισης και μείωσης του κινδύνου καταστροφώ», δήλωσε ο κ. John Schneider, Γενικός Γραμματέας του GEM. «Μοιράζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία μας, μπορούμε να συνεργαστούμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις των σεισμών και να οικοδομήσουμε πιο ανθεκτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Τι νέο υπάρχει στα μοντέλα του 2023

Στην επικείμενη έκδοση 2023 του παγκόσμιου μοντέλου σεισμικής επικινδυνότητας, το GEM έχει προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις. Ο κ. Marco Pagani, συντονιστής της ομάδας επικινδυνότητας, δήλωσε: «Ενσωματώσαμε αρκετά νέα μοντέλα που συνεισέφεραν οι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας, και πετύχαμε μεγαλύτερη ομοιογένεια μεταξύ των ανεξάρτητων μοντέλων. Βελτιώσαμε, επίσης, τη χωρική ανάλυση των υπολογιστικών αποτελεσμάτων και προσθέσαμε περισσότερους τύπους μέτρων έντασης στα αποτελέσματα κινδύνου, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή αξιολόγηση».

Ο κ. Vitor Silva, συντονιστής της ομάδας κινδύνου, υπογράμμισε τις σημαντικές ενημερώσεις στο μοντέλο σεισμικού κινδύνου: «Η ενίσχυση του μοντέλου περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στην παγκόσμια έκθεση, με την ενσωμάτωση νέων δεδομένων για τα κτήρια λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης του πληθυσμού, καθώς και τη διάσπαση των πληροφοριών έκθεσης σε πολύ υψηλότερη χωρική ανάλυση για τη βελτίωση των εκτιμήσεων κινδύνου, ιδίως για τις μεγάλες αστικές περιοχές. Οι εκτιμήσεις τρωτότητας των κτηρίων έχουν επίσης επικαιροποιηθεί, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τοπικές κατασκευαστικές πρακτικές καθώς και να ενσωματώνουν την τρωτότητα του περιεχομένου των κτηρίων. Το πιο σημαντικό για τις ανθρωπιστικές εφαρμογές είναι ότι τα αποτελέσματα εκτίμησης κινδύνων περιλαμβάνουν πλέον εκτιμήσεις και για την ανθρώπινη θνησιμότητα, τους τραυματισμούς και τις εκτοπίσεις».

Παράλληλα με την ενημέρωση των παγκόσμιων χαρτών, η κα Catalina Yepes, Μηχανικός Σεισμικού Κινδύνου της GEM, παρουσίασε τη Βάση Δεδομένων Σεναρίων Σεισμών, λέγοντας: «Έχουμε αναπτύξει μια συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις επιπτώσεις μερικών από τους σημαντικότερους ιστορικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις φυσικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και καταγραφές των εδαφικών δονήσεων και της υποχώρησης του εδάφους. Η προσέγγιση αυτή καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις βάσεις δεδομένων για τις συνέπειες των καταστροφών, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα και τις επιπτώσεις, που είναι πολύ απαραίτητες για την επαλήθευση των μοντέλων και την εκτίμηση των μελλοντικών συνεπειών των συμβάντων. Φιλοξενούμαστε στο GitLab, ως δωρεάν και ανοικτός πόρος για τις παγκόσμιες προσπάθειες εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου».

Το περιεχόμενο του Συνεδρίου

Το θέμα του συνεδρίου του GEM «Κάνουμε τη διαφορά;» παρείχε την πλατφόρμα για την παρουσίαση όλων των νέων εξελίξεων, καθώς και, δειγματοληπτικά, ορισμένων σημαντικών εφαρμογών των εργαλείων ανάλυσης, των μοντέλων και των δεδομένων του GEM για την εκτίμηση κινδύνων, με σκοπό την ενημέρωση για τη μείωση του κινδύνου και τη λήψη αποφάσεων διαχείρισης.

Η εισαγωγική συνεδρία ανέδειξε τις ανεκτίμητες γνώσεις που αποκτήθηκαν από τον σεισμό M 7,7 του 2023 στο Καχραμανμαράς-Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Πρόκειται για μια ισχυρή υπενθύμιση του καθοριστικού ρόλου της ενσωμάτωσης προηγμένης ανάλυσης και μοντελοποίησης του σεισμικού κινδύνου σε ολοκληρωμένες στρατηγικές για τον μετριασμό του. Η τελευταία συνεδρία διερεύνησε το μέλλον της επιστήμης και της πρακτικής της εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη συνεργασία.

Διακεκριμένοι κεντρικοί ομιλητές μοιράστηκαν την τεχνογνωσία τους, όπως ο κ. Sinan Akkar, Principal Catastrophe Modeler της Turk Reinsurance Inc., ο οποίος μίλησε για τα διδάγματα από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία. Η κα Alanna Simpson, Lead Disaster Risk Management Specialist της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, τόσο στο παρελθόν όσο και μελλοντικά. Τέλος, ο κ. David Wald, ερευνητής γεωφυσικός στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης μιας διεθνούς μακροσεισμικής κλίμακας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο του Ιδρύματος Global Earthquake Model μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.globalquakemodel.org/gem-conference-2023


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας