Διεθνή

Swiss Re: Όχι άλλα υφεσιακά μέτρα!

Δικαιολογημένα τα έκτακτα μέτραγια τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης, αλλά είναι καιρός να ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέπειές τους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και …να πάμε παραπέρα, υποστηρίζει η Swiss Re, σημειώνοντας ότι «ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση».

Με στόχο τον προσδιορισμό των επιπτώσεων από την εφαρμογή όλων αυτών των έκτακτων μέτρων και την προώθηση μιας ενεργούς συζήτησης με την ευρύτερη οικονομική κοινότητα πάνω σε αυτό το ζήτημα, η Swiss Re από κοινού με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) και την Geneva Association, και με τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, πραγματοποίησε, στις 16 Ιουνίου, εκδήλωση με τίτλο «Χρηματοοικονομική καταστολή – οι απρόβλεπτες συνέπειες».

Κατά την εκδήλωση, αναγνωρίστηκε ότι η έκτακτη νομισματική πολιτική ήταν αναγκαία για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι συμμετέχοντες, ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες των επίσημων πολιτικών στον τομέα των επιτοκίων, τα οποία κρατούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Επίσης, εκφράστηκε ανησυχία για τις απαιτήσεις και τα κίνητρα που δίνονται στους θεσμικούς επενδυτές για να κατέχουν κρατικά χρεόγραφα.

Όπως τονίστηκε, αυτές οι πολιτικές και οι δράσεις συγκαλύπτουν ορισμένες δυνητικές ανεπιθύμητες συνέπειες για την πραγματική οικονομία και για την εύρυθμη λειτουργία των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών.

Η «χρηματοοικονομική καταστολή» έχει ως αποτέλεσμα οι καταθέσεις των νοικοκυριών να μην αποφέρουν τόκους, ενώ οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να επωμιστούν μακροπρόθεσμα κόστη –συμπεριλαμβανομένης και της υποχρηματοδότησης των συνταξιοδοτικών παροχών. Προς το παρόν, η ανάγκη να αυξηθεί η αποταμίευση, για να αντισταθμίσει τα χαμηλά επιτόκια, έχει αποδυναμώσει την αύξηση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα την πενιχρή οικονομική ανάκαμψη καθώς και την υπέρβαση των μετρητών σε αναζήτηση αποδόσεων.

Επιπλέον, οι στρεβλώσεις στις αγορές κεφαλαίων ίσως οδηγήσουν σε μια πιθανή κακή εκτίμηση των κινδύνων, καθώς η πρωτοφανής ενεργός συμμετοχή των δημόσιων φορέων στις χρηματοπιστωτικές αγορές εμπεριέχει τον κίνδυνο αποκλεισμού ιδιωτών επενδυτών, μειώνοντας έτσι τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης –που αποτελεί βασικό στοιχείο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την αποδυνάμωση του κινδύνου.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πιθανές συνέπειες, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στη διεθνή συζήτηση και θα εργαστούν μαζί για να χτίσουν τα θεμέλια μιας ισχυρότερης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, προς όφελος τόσο των μακροπρόθεσμων επενδυτών όσο και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια Swiss Re, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αντιμετωπιστεί με εξαιρετικές επίσημες πολιτικές. Αλλά επτά χρόνια αργότερα, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε. Πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες πρέπει τώρα να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν, για να εξασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση της πολιτικής για το μέλλον».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας