Άρθρα

Σπεύδουν να ασφαλίσουν τα ανασφάλιστα

Έντονη κινητικότητα διαπιστώνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στον κλάδο αυτοκινήτου τις τελευταίες μέρες. Με αφορμή την τροπολογία για τα ανασφάλιστα οχήματα (περισσότερα εδώ), η οποία προβλέπει πρόστιμα για όσους κυκλοφορούν ανασφάλιστοι, πολλοί είναι οι πολίτες που σπεύδουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ή τουλάχιστον να ενημερωθούν για τις καλύψεις που προσφέρονται και, κυρίως, για τα ασφάλιστρα.

Σχετικά με τη διαβούλευση
Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια της διαβούλευσης (ολοκληρώθηκε στις 5.02.2013) του Σχ.Ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά Εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», στο οποίο εντάσσεται η σχετική με τα ανασφάλιστα οχήματα τροπολογία, εκφράστηκε έντονη αντίδραση από μέρος πολιτών για τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τα σχόλια στο opengov.gr προκύπτει ότι και αυτές οι διατάξεις αντιμετωπίζονται από τους πολίτες σαν ένα ακόμα “χαράτσι”, που θα έρθει να επιβαρύνει τον ήδη επιβαρημένο μέχρι ασφυξίας προϋπολογισμό τους. Εκείνο που προβλέπουν είναι ότι η εφαρμογή τους δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος (που είναι και ο στόχος), αντίθετα, θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες καταθέσεις πινακίδων.

Έντονος προβληματισμός για τις ρυθμίσεις εκφράζεται από τους επαγγελματίες στον κλάδο ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, κυρίως των νησιών που δουλεύουν μόνο κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και από τους κατόχους επαγγελματικών ΙΧ φορτηγών, που έχουν παροπλισθεί λόγω έλλειψης εργασιών. Οι επαγγελματίες αυτοί, δεδομένης πάντα της κρίσης, προτείνουν να υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίζουν τα οχήματά τους μόνο κατά την περίοδο κατά την οποία τα κινούν. Αυτό, βεβαίως, αδικεί ενδεχομένως τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, που πληρώνουν την ασφάλισή τους όλο το χρόνο, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα της αμοιβαιότητας και συλλογικότητας που εκφράζει η ιδέα της ασφάλισης.

Στο πλαίσιο πάντα της διαβούλευσης έγιναν και κάποιες “προτάσεις βελτίωσης”, οι οποίες σαφώς θα πρέπει να συζητηθούν και να αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, ως προς τη χρησιμότητά τους, τη ρεαλιστικότητα και την πρακτική εφαρμογή τους.

Για παράδειγμα, προτείνεται το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όχημα που δεν είναι ασφαλισμένο, να κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό και η χρήση του (του προστίμου) να αφορά τρόπους αντιμετώπισης μείωσης τροχαίων ατυχημάτων, εκπαίδευσης παιδιών στα σχολεία, κ.λπ. Η παραπάνω πρόταση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην παρούσα φάση από την κυβέρνηση, της οποίας πρώτιστο μέλημα είναι η συλλογή εσόδων και όχι η καλλιέργεια κουλτούρας για την αναγκαιότητα της ασφάλισης.
Άραγε, όλοι αυτοί που κυκλοφορούν ανασφάλιστοι γνωρίζουν τις συνέπειες που θα υποστούν αν προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα;

Επίσης, θίγεται το ζήτημα της πρόσβασης στα στοιχεία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ανασφάλιστων οχημάτων που θα δημιουργήσει η ΓΓΠΣ και ζητείται, στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας, να είναι αυτά τα δεδομένα ανοιχτά σε ασφαλιστικές εταιρείες, διαμεσολαβητές και κάθε άλλο αναγνωρισμένο και εποπτευόμενο μέλος-φορέα της οικονομικής αλυσίδας που συμμετέχει στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου.

Τα εν λόγω ανοικτά δεδομένα, όπως διευκρινίζεται, δεν πρέπει να περιλαμβάνουν τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων των αυτοκινήτων, παρά μόνο τα χαρακτηριστικά των οχημάτων (αριθμός κυκλοφορίας, τεχνικά χαρακτηριστικά οχήματος – φορολογήσιμοι ίπποι, κυβικά, κ.λπ.), την πληροφορία αν είναι ασφαλισμένα (ναι/όχι) καθώς και μέχρι ποια συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύει η εν λόγω ασφάλεια.

Πρόκειται για μια πρόταση που σίγουρα έχει ενδιαφέρον, τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για τους διαμεσολαβητές, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό θα βρει σύμφωνους και τους καταναλωτές, αλλά και αν και κατά πόσο είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, η οποία τείνει να γίνει όλο και πιο αυστηρή.

Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο: Το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων δεν θα πάψει να μας απασχολεί. Αν η κρίση είναι μία ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει αυτή η ευκαιρία να αξιοποιηθεί και να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν με πολλή προσοχή όλες οι προτάσεις.

Το ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τη σημασία της ασφάλισης και να μην τη βλέπουν σαν αναγκαίο κακό –γιατί δεν είναι τέτοιο, σε καμία περίπτωση!

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας