Άρθρα

Σημαδεύει το μέλλον της Αγοράς ο χειρισμός της ΕΑΕΕ για την Ασφάλιση Φυσικών Καταστροφών

Υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας αλάθητους, οφείλουμε να διατυπώνουμε, πάντοτε κόσμια, την άποψή μας για τα δρώμενα στην ασφαλιστική μας αγορά, καθότι κι εμείς από αυτή την αγορά ζούμε και σε αυτήν την αγορά λειτουργούμε, θεωρώντας ή και πιστεύοντας ότι έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία, όχι μόνον λόγω της πολυετούς μας παρουσίας.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά και των χειρισμών που η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει επιλέξει, προκειμένου το ώριμο αίτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης κτηρίων έναντι φυσικών καταστροφών να τολμήσει η παρούσα Κυβέρνηση να το θεσμοθετήσει.

Ο αρμόδιος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ευθαρσώς έχει τοποθετηθεί για το ότι είναι μοναδική η οδός της ασφάλισης!

Οι επαφές του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, με φορείς της ασφαλιστικής βιομηχανίας και η επιχειρηματολογία αυτών (των φορέων) προς την Κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελέσει μία “Λευκή Βίβλο”, στην οποία καλό θα ήταν να γνωρίζαμε, για να καταχωρισθούν, και τις θέσεις της Ενώσεως Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η επιλογή της ΕΑΕΕ, σε αντίθεση με όλους τους άλλους φορείς, να είναι τόσο διακριτικά διαλλακτική απέναντι στην Κυβέρνηση και απλώς να εύχεται και να πιστεύει στην καλή διάθεση και στις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού μάς καθιστά ανήσυχους.

Ανήσυχους όχι διότι αμφισβητούμε τις αγαθές προθέσεις του προσώπου του Πρωθυπουργού, αλλά διότι αμφισβητούμε ευθέως τις πολιτικές προθέσεις, οι οποίες εξαρτώνται όχι μόνον από τη συνείδηση του πολιτικού κόστους, αλλά και από τις πιέσεις των διαφόρων lobby, τα οποία αντιτίθενται στον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό.

Το γεγονός ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δεν κατάφερε να βάλει “κάτω από τα φτερά της” όλες τις συνιστώσες της ασφαλιστικής μας αγοράς, προκειμένου να διατυπώνεται μία και μόνον άποψη – διεκδίκηση, ισχυρή και τεκμηριωμένη, μας στενοχωρεί.

Το γεγονός ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δεν έχει καταφέρει να έχει συμμάχους στη συγκεκριμένη αυτή διεκδίκηση και άλλους φορείς, όπως ας πούμε χαρακτηριστικά την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, μας δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν διαθέτει το ανάλογο κύρος γενικότερα στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ίσως είναι άδικη για το κάθε ένα άτομο ξεχωριστά που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΕΕ η αμφισβήτηση την οποία διατυπώνουμε στο παρόν σημείωμά μας. Την ίδια στιγμή, αναλογιζόμαστε πόσο κακό έχει κάνει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά η πολύχρονη εκκρεμότητα ως προς την ιδιοκτησία της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα στελέχη και η διοίκηση της οποίας άλλοτε είχαν βαρύνουσα συμμετοχή στα δρώμενα της ΕΑΕΕ.

Παρά ταύτα και απευχόμενοι να είναι δίκαιοι οι προβληματισμοί και οι χαρακτηρισμοί μας, σημειώνουμε ότι οι ευκαιρίες, όπως και στους ανθρώπους έτσι και στις οικονομικές τάξεις, δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα. Με την αγωνία αυτή κρίνουμε και κρινόμαστε… Έτσι εμείς εξυπηρετούμε την αποστολή του Κλαδικού Τύπου. Ίσως να έχουμε συμμάχους και τους συναδέλφους μας –δεν το γνωρίζουμε!

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας