Εταιρείες

Σε non paper της ΕΤΕ “απαντά” ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε την 1η Απριλίου, δίνει «Απάντηση στο non paper της ΕΤΕ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και επισημαίνει τα εξής:

«Την Παρασκευή 26/3 η ΕΤΕ έστειλε μέσω του γραφείου τύπου της ένα non paper προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με το οποίο προσπάθησε να «δικαιολογήσει» το ξεπούλημα και είχε τίτλο: Η πορεία της διοίκησης Μυλωνά και η «τράπεζα της 1ης επιλογής». 

Θα επιχειρήσουμε να τοποθετηθούμε σε δυο σημεία του non paper που στάλθηκε την Παρασκευή 26/3 και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το πώς και γιατί ξεπουλήθηκε η Εθνική Ασφαλιστική. 

Non paper: 

«Η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής 

Όπως και οι τράπεζες, έτσι και οι ασφαλιστικές εταιρίες, πρέπει να τηρούν κάποια ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια. Αυτά διασφαλίζουν την ευρωστία της εταιρίας, προφυλάσσουν τους πελάτες τους από πιθανές ζημιές και, εν τέλει, καθορίζουν τη δυνατότητα πληρωμής μερίσματος στους μετόχους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα εποπτικά κεφάλαια διαφέρουν από τα λογιστικά, ενώ σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις (όπως και στην Εθνική Ασφαλιστική) η διαφορά, για πολλούς και διάφορους λόγους, είναι μεγάλη. 

Η βάση λοιπόν για την αποτίμηση δεν είναι τα λογιστικά κεφάλαια αλλά το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων, εφόσον διαφέρουν μεταξύ τους. Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα εποπτικά κεφάλαια είναι περίπου €500 εκατ., και με αυτά θα πρέπει κάποιος να συγκρίνει το όποιο τίμημα. 

Δευτερευόντως έρχονται τα κέρδη. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική έχει επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά φόρων που κυμαίνονται μεταξύ €40εκ και €50εκ. Οι διακυμάνσεις στα κέρδη της είναι και απόρροια της εξάρτησης που έχουν τα αποτελέσματα της εταιρίας στο ύψος των επιτοκίων που, με τη σειρά του, είναι άμεσο αποτέλεσμα του business mix της εταιρείας.» 

Ακόμα και στα νούμερα που παρουσιάζει το non paper έχουν κάνει τις αλχημείες τους. Ας το ξεδιαλύνουμε: Τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 650 εκατ. Ευρώ. Η παρουσίαση του non paper εντέχνως και πονηρά αφαιρεί κεφάλαια 150 εκατ. Ευρώ που αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC). Αν για παράδειγμα αφαιρούσαμε από τα εποπτικά κεφάλαια της ΕΤΕ που ανέρχονται στα 5,7 δις ευρώ τα 4,6 δις που αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία θα παρουσιαζόταν η εικόνα ότι τα εποπτικά κεφάλαια ήταν μόλις 1,1 δις ευρώ και άρα σύμφωνα με την νομοθεσία θα συνέτρεχε λόγος παύσης λειτουργίας της τράπεζας. Πέρα από αυτά, η πώληση βάσει των εποπτικών κεφαλαίων, τα οποία είναι υποσύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων μιας εταιρείας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο σκοπός των εποπτικών κεφαλαίων είναι να διαθέτει η ασφαλιστική επιχείρηση επαρκή Κεφάλαια, ώστε η πιθανότητα χρεοκοπίας να είναι 1/200 (μια φορά στα διακόσια χρόνια) και όχι να υπολογιστεί η αγοραία αξία της εταιρείας. 

Ας πάμε λίγο στα καθαρά μετά από φόρους κέρδη: Άλλη μια καλοσερβιρισμένη παρουσίαση με λάθος στοιχεία. Τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη της Εταιρίας μας κάθε χρόνο διατηρούνται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα: 

2013:             94.250 εκατ. ευρώ  

2014:             82.205 εκατ. ευρώ  

2015:             55.490 εκατ. ευρώ  

2016:             65.523 εκατ. ευρώ  

2017:             43.580 εκατ. ευρώ  

2018:             70.991 εκατ. ευρώ  

2019:             69.246 εκατ. ευρώ  

2020:             68.284 εκατ. ευρώ  

Θεωρούμε ότι ακόμα και σε ένα non paper η γενική έκφραση «τα τελευταία χρόνια» χρησιμοποιείται για να κρύψει την πραγματικότητα. Όπως όμως και να δεις «τα τελευταία χρόνια» η καθαρή κερδοφορία κινείται σταθερά πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ. 

Παράλληλα η ζημιά που «γράφει» η ΕΤΕ από την πώληση της Εταιρίας μας ανέρχεται στα 855 εκατομμύρια ευρώ! Τα 490 εκατ. πέρασαν στη χρήση του 2019 και τα 365 εκατ. στη χρήση του 2020. Με δεδομένο ότι το 41% αφορά το ΤΧΣ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στα 350,5 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή 54 ευρώ για τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο. Not bad… 

Non paper: 

«Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής στα προϊόντα ζωής και υγείας φτάνει το 26%, σε αντίθεση με 8% στον κλάδο Ζημιών, και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων της εταιρείας. Αυτά τα προϊόντα που είναι μεγάλης διάρκειας (δεκαετιών) αποτιμώνται κάθε χρόνο στα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των επιτοκίων. Άρα η εταιρία, όπως και όλες οι ασφαλιστικές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο στα προϊόντα ζωής, επηρεάζεται αρνητικά σε παρατεταμένο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων – πόσο μάλλον δε σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, τα οποία και δεν προβλέπεται να ανέβουν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. 

Μιλώντας για αποτίμηση, κυκλοφορούν πολλές «αναλύσεις» που συγκρίνουν το τωρινό τίμημα με προηγούμενα που αποδείχθηκαν τελικά ανύπαρκτα (π.χ. Exin) ή από άγνωστες πηγές (π.χ. Gongbao). Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Τράπεζα και το Διοικητικό της Συμβούλιο, ζήτησε από τρείς μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να εξετάσουν το τίμημα που προσέφερε το CVC και να δώσουν επίσημη γνωμοδότηση για το δίκαιο του τιμήματος. Τόσο η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που είδαν όλη τη διαδικασία πώλησης από μέσα, όσο και η UBS τη γνώμη της οποίας ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο ανεξάρτητα, συμφώνησαν στο δίκαιο του τιμήματος χωρίς περιστροφές. Αν προστεθεί και η Barclays που εξέτασε εκ μέρους του ΤΧΣ όλα τα έγγραφα και έκανε επίσημη αποτίμηση της εταιρείας, έχουμε 4 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες να επιβεβαιώνουν ότι το δίκαιο της τιμής. 

Επίσης, στα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και επίσημες γνωμοδοτήσεις από μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδος, που γνωμοδοτούν υπέρ της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, μιας διαδικασίας μέσω της οποίας αρχικά οι σύμβουλοι είχαν απευθυνθεί σε πάνω από 45 επενδυτές από όλον τον κόσμο.» 

Όλοι αυτοί οι επενδυτικοί οίκοι έλαβαν γενναία αμοιβή από την ΕΤΕ για να καταλήξουν στο συμπέρασμα περί εύλογου τιμήματος. Αφού είναι έτσι γιατί δε δίνουν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους; Γιατί δε λένε ποια διαδικασία ακολούθησαν; Τι έχουν να φοβηθούν ή να κρύψουν; 

Είναι αλήθεια ή όχι ότι η επιλογή της εισαγωγής της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ήταν μια εγκεκριμένη από την Dg Comp ενέργεια που δε διερευνήθηκε; 

Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι περίφημοι σύμβουλοι αποεπένδυσης (Goldman Sachs και Morgan Stanley) δεν προσέγγισαν θεσμικούς επενδυτές για να διερευνήσουν αν υπάρχει ενδιαφέρον για την εισαγωγή; Με βάση ποια μελέτη κρίθηκε επικίνδυνη ενέργεια η είσοδος στο ΧΑΑ; 

Με όποιον τρόπο και να το δει κάποιος ή όπως και να το ονομάσει το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πρόκειται για ένα οικονομικό σκάνδαλο!».

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας