Άρθρα

Σ. Ταγκόπουλος: Η Γήρανση πρέπει να ενδιαφέρει την ασφαλιστική αγορά

Σ. Ταγκόπουλος: Η Γήρανση πρέπει να ενδιαφέρει την ασφαλιστική αγορά

Στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, με πολύχρονη εμπειρία, ο κ. Σωτήρης Ταγκόπουλος, παρακολούθησε το συνέδριο που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στις 20/11/2023, με θέμα «Το Δημογραφικό Πρόβλημα και η Γήρανση του Πληθυσμού της Ελλάδας». Στο κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στα όσα σημαντικά ελέχθησαν, σχολιάζει την απουσία στελεχών από την ασφαλιστική αγορά και εξηγεί γιατί θα έπρεπε να είναι παρούσες/παρόντες.

Το ΠΑΠΕΙ και ο φίλος καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος οργάνωσαν μια εξαιρετική ημερίδα, με θέμα «Στρατηγική για τη Γήρανση του Πληθυσμού».

Παρουσιάστηκε το θέμα από αρκετές και πολύ διαφωτιστικές πλευρές, από αξιόλογους εισηγητές, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το πρόγραμμα του Συνεδρίου, που δημοσιοποιήθηκε εγκαίρως, για να το πληροφορηθεί κάθε ενδιαφερόμενος.

Οι εισηγητές, λοιπόν, παρουσίασαν μελέτες που δείχνουν την Ελλάδα να κάνει “πρωταθλητισμό” στη γήρανση του πληθυσμού!

Σημειώστε ότι, σε μόλις 15 χρόνια, το 50% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 50 ετών! Σήμερα ο διάμεσος, όπως λέγεται, είναι τα 46 έτη!

Από το 1987 έως το 2006 είχαμε μια αύξηση του πληθυσμού κατά ένα εκατομμύριο και το 99% αυτής της αλλαγής ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών!

Τώρα, δυστυχώς, όλες οι μελέτες δείχνουν συρρίκνωση του πληθυσμού τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Είχα μια κρυφή ελπίδα να δω σημαντική παρουσία των εκπροσώπων της Ασφαλιστικής Αγοράς σ’ αυτό το Συνέδριο. Μόνο τη Διεύθυνση Ομαδικών της Εθνικής είδα να είναι παρούσα.

Από πολιτικούς, ήταν εκεί η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογενείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Μανώλης Συντυχάκης.

Πίστευα και πιστεύω ότι το θέμα της Γήρανσης πρέπει να ενδιαφέρει την ασφαλιστική αγορά και ειδικά όσους ασχολούνται με τους κλάδους υγείας και σύνταξης. Πρέπει να ξέρουν τα νέα δεδομένα, για να μπορούν να υποστηρίξουν προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος και μπορούν να βοηθήσουν. Να ξέρουν –για να μπορούν να ενισχύσουν την πίεση προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου– ότι μέσω της ασφαλιστικής βιομηχανίας μπορεί να ενημερωθεί αποτελεσματικά η κοινωνία, με κατανοητούς όρους, για την ανάγκη αλλαγών ή την περιφρούρηση των αλλαγών που έχουν γίνει ήδη και έχουν κοστίσει πολλά, πριν να είναι αργά.

Θέματα όπως η «Υγιεινή Γήρανση» αλλά και η «Μακροχρόνια Φροντίδα», που από μόνη της μπορεί να αποτελέσει νέο κλάδο, πρέπει η ασφαλιστική αγορά να τα αγκαλιάσει, να τα μελετήσει, να προτείνει λύσεις και δράσεις, και να αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ίδια.

Η μακροζωία, που δείχνει να επιμηκύνεται περαιτέρω, δημιουργεί προβλήματα αλλά και ευκαιρίες, σύμφωνα με τους εισηγητές. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αλλαγές, όπως π.χ. η διά βίου μάθηση, δεν θα είναι για χόμπι αλλά αναγκαία συνθήκη για την απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων και τελικά για την ευημερία της κοινωνίας. Η μεγάλη πρόκληση των επομένων δεκαετιών είναι η διαχείριση της μακροζωίας.

Το δημογραφικό “απειλεί”, και το 2032, που θα ζητηθεί ο λογαριασμός, έρχεται κάθε μέρα όλο και πιο κοντά. Η μείωση του πληθυσμού και η ταυτόχρονη γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, επίσης, δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά μπορεί, ίσως, να μετριασθεί και χρειάζεται ομοφωνία και συναίνεση στην αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν απ’ αυτά.

Η Μακροζωία, η Συνοχή της Κοινωνίας και η Αλληλεγγύη Γενεών είναι αλληλένδετες έννοιες για μια ομαλή εξέλιξη.

«Αλλαγή Υποδείγματος» εισηγούνται οι αξιόλογοι μελετητές. Προτείνουν 140 δράσεις που αθροίζονται σε 7 πολιτικές προτεραιότητες –διαβάστε το πόνημα, αξίζει.

Σωτήρης Ταγκόπουλος


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας