Ρωσία: Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν επιπτώσεις και στην ασφαλιστική αγορά

912

Oι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να εκτροχιάσουν σημαντικά την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς της χώρας.

Σύμφωνα με την GlobalData, ο κλάδος γενικών ασφαλίσεων αναμένεται να υποχωρήσει κατά 14% το 2022, λόγω του πολέμου. Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα επηρεάσουν περίπου το 80% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και θα έχουν, επίσης, άμεσες συνέπειες για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στη Ρωσία ανήκουν σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Η κα Deblina Mitra, Senior Insurance Analyst, σχολιάζει: «Η GlobalData αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τα ασφάλιστρα της αγοράς Γενικών Ασφαλίσεων. Πριν από τη σύγκρουση, η πρόβλεψη για το 2022 ήταν RUB1,26 τρισ. ($17,4 δισ.), ενώ πλέον βρίσκεται γύρω στα RUB1,08 τρισ. ($15 δισ.)». Η κα Mitra επισήμανε ότι ορισμένες από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Rosgosstrakh και Sberbank, αποτελούν μέρος τραπεζικών ομίλων. Επίσης, τόνισε ότι πολλοί ρωσικοί ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν σημαντική παρουσία σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη ρευστοποίηση εργασιών στο εξωτερικό –δυνητικά εκθέτοντας τους ασφαλιστές σε κινδύνους φερεγγυότητας.

Μεταξύ των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση, συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που αποσκοπούν να εμποδίσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς υπηρεσίες αντασφάλισης.

Ως απάντηση ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει στους Ρώσους ασφαλιστές να ολοκληρώνουν συναλλαγές με ασφαλιστές, αντασφαλιστές και μεσιτικές εταιρείες που προέρχονται από αυτά που αποκαλεί «μη φιλικά κράτη».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ασφαλιστές στη Ρωσία απαγορεύεται πλέον να εκχωρούν κινδύνους σε εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ελβετία και όλα τα κράτη της ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΤα αποτελέσματα του 28ου εκλογικού – απολογιστικού Συνεδρίου της ΟΑΣΕ
Επόμενο άρθροΑσφαλίσεις Ζωής: Πρωταγωνιστούν bancassurance και ελεύθερο δίκτυο