Εταιρείες

Προβληματίζει την Interamerican το ολιγοπώλιο στον κλάδο Υγείας

Το μέλλον των ασφαλίσεων υγείας προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα για την πορεία του κλάδου, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά, τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, δείχνουν στο δρόμο της ανάπτυξης.

Η αιτία της ανησυχίας βρίσκεται φυσικά στον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα που παίρνει η αγορά στην Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό, για το οποίο όλα σχεδόν τα στελέχη που εργάζονται στις ασφαλίσεις ζωής συζητούν, έθιξε ο κ. Γιώργος Βελιώτης στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της Interamerican, στις 18 Μαΐου. Η εταιρεία στην οποία ο κ. Βελιώτης ασκεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ζωής και Υγείας, έχει εδώ και χρόνια επιλέξει μια διαφορετική, από τον ανταγωνισμό της, στρατηγική, με μεγάλες επενδύσεις σε ιδιόκτητες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, η Interamerican προβληματίζεται εντόνως μετά και την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC. Χωρίς περιστροφές, ο κ. Βελιώτης σχολίασε ότι το ολιγοπώλιο των κλινικών, που έχει δημιουργηθεί εδώ και κάποια χρόνια στην ελληνική αγορά, ξεκάθαρα οδηγεί σε υψηλές τιμές, κάτι που φρενάρει την πρόσβαση σε προσιτά προγράμματα υγείας.  

Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες της Interamerican, είναι πέντε φορές πιο ακριβή για ίδιες επεμβάσεις, σε σύγκριση με άλλες χώρες, και η εταιρεία ανησυχεί για τη συγκέντρωση που παρατηρείται, με κεφάλαια να αγοράζουν κλινικές, αλλά και με τη συγκέντρωση στην ίδια την ασφαλιστική αγορά, που οδηγεί σε σφιχτό ολιγοπώλιο. Όλη αυτή η κατάσταση εξελίσσεται αθροιστικά στην υγεία, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ήδη τάσεις, όπως με τις ρομποτικές επεμβάσεις, όπου ασφαλισμένοι συγκεκριμένων εταιρειών κατευθύνονται σε ένα κλειστό σύστημα κλινικών, επεσήμανε ο κ. Βελιώτης.

Δεν βλέπει όμως μόνο αρνητικές εξελίξεις στον χώρο της Υγείας η ασφαλιστική εταιρεία. Σε άλλη ερώτηση, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις αυξήσεις στα μακροχρόνια προγράμματα Υγείας, ο κος Ανδρέας Φιαμέγκος, Νομικός Σύμβουλος της Interamerican, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διευθέτηση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί ασφαλισμένους, ασφαλιστικές και διαμεσολαβούντες τα τελευταία 25 χρόνια. Μένει να δούμε και το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τους Δείκτες βάσει των οποίων θα γίνεται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων φυσικά, διευκρίνισε ο κ. Φιαμέγκος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι κατά την άποψή του η κάλυψη αυτού του νομοθετικού κενού που υπήρχε θα ωφελήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Θυμίζουμε βεβαίως πως φορείς εκπροσώπησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (ΕΑΔΕ, ΣΠΑΤΕ) δεν είχαν εκφράσει την ίδια αισιοδοξία με τον κ. Φιαμέγκο, σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας