Άρθρα

Πώς να βελτιώσεις το κίνητρο (Motivation) στην εργασία σου

Γράφει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου*,
Ψυχολόγος BSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σεμιναρίων.

To κίνητρο είναι όλοι εκείνοι οι παράγοντες που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δεσμεύονται και να ενδιαφέρονται για αυτά με τα οποία ασχολούνται στην εργασία τους με την πάροδο του χρόνου.
Είναι η κινητήρια δύναμη που ωθεί σε δράση για την ολοκλήρωση αυτών που χρειαζόμαστε ή θέλουμε να έχουμε στην επαγγελματική ζωή μας.

Ο καθένας μπορεί να έχει τον έλεγχο όσον αφορά το κίνητρο που θα έχει, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα της εργασίας και την επαγγελματική του πορεία. Η εκπαίδευση, στο πώς να ενθαρρύνει κανείς τον εαυτό του να διατηρεί θετική στάση απέναντι στους επαγγελματικούς του στόχους, μπορεί να τον διευκολύνει για την υπέρβαση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει στην πορεία του. Επιτρέπει στον επαγγελματία να έχει υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα σε αυτά που αναλαμβάνει και του δίνει το αίσθημα της ολοκλήρωσης, ενώ, παράλληλα, τον βοηθά να ξεχωρίζει στην ομάδα και στους ανωτέρους του, που μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρίες προόδου. Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να βελτιώνεται και να παραμένει παραγωγικό μέλος της ομάδας που ανήκει.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Maslow περί Motivation, υπάρχουν πέντε επίπεδα όσον αφορά τις ανθρώπινες ανάγκες: ανάγκες για επιβίωση, ανάγκες για ασφάλεια και προστασία, κοινωνικές ανάγκες, ανάγκες αυτοεκτίμησης και, τέλος, οι ανάγκες για την αυτοπραγμάτωση. Ο εργαζόμενος καλείται να βρίσκει τρόπους να καλύπτει τις ανάγκες αυτές και, παράλληλα, να εντοπίζει πού χρειάζεται να βελτιωθεί και πώς οι ανάγκες του επηρεάζουν την επιτυχία του και τις ανάλογες επιλογές του. Εάν κάποιος εφαρμόσει τη θεωρία του Maslow στην επαγγελματική του ζωή, μπορεί να βρει τις περιοχές που επιθυμεί να βελτιώσει. Ένας εργαζόμενος μπορεί να βρει τρόπους εκπλήρωσης αυτών των αναγκών του, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζει πώς οι ανάγκες του επηρεάζουν την επιτυχία του σε ορισμένες συνθήκες. Η ανάγκη της αυτοεκπλήρωσης στον εργασιακό χώρο σημαίνει ότι κάποιος γνωρίζει τις ικανότητες και τις δεξιότητές του και τι είναι ικανός να χειριστεί, και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχία.

Ο κάθε εργαζόμενος/επαγγελματίας περνά περιόδους που μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του και το κίνητρο για αυτό που κάνει. Οι συνήθεις εργασίες φαντάζουν δύσκολες και δεν έχει την ενέργεια να αναλάβει καινούργια projects. Αυτό, κάποιες φορές, μπορεί να συνδέεται με προβλήματα που σχετίζονται με την ομάδα που ανήκει ή τον οργανισμό, και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται, σε αυτές τις περιπτώσεις, να πάρει απόσταση από την εργασιακή συνθήκη, για να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να κάνει, και να μην μπαίνει σε λειτουργία “fight or flight”(πάλη ή φυγή).

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αυξήσει ή/και να βελτιώσει το κίνητρο που έχει στην εργασία:

  • Το κίνητρο που έχει κάποιος για την εργασία του χρειάζεται να το ανανεώνει συχνά. Να αναγνωρίζει στον εαυτό του ότι ενδέχεται να χρειάζεται να κάνει πράγματα που μπορεί να μην τον ευχαριστούν, τα οποία, όμως, συμβάλλουν στην επίτευξη αυτών που είναι σημαντικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κατανοήσει τι λειτουργεί για εκείνον καλύτερα και δημιουργεί ιδέες για δυνάμεις που οδηγούν σε καλύτερη απόδοση.
  • Ένας καλός τρόπος είναι να εξετάζει στο τέλος της ημέρας τι πήγε καλά και στη συνέχεια να παίρνει απόσταση από την εργασία, ώστε να ενισχύει την ευεξία του, να μειώνει την αίσθηση της εξάντλησης και να βελτιώνει την ανθεκτικότητά του για την επόμενη ημέρα.
  • Να επενδύει στις σχέσεις. Οι φιλικές εργασιακές σχέσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να είναι κανείς πιο χαρούμενος στην εργασία και να διατηρεί το κίνητρό του. Η ευγένεια, το ενδιαφέρον για τον συνάδελφο, ένα πιο προσωπικό μοίρασμα, κοινά ενδιαφέροντα μπορούν να δημιουργήσουν ζεστασιά και εμπιστοσύνη ανάμεσα σε συναδέλφους.
  • Να αναζητά και να ενισχύει αυτά που πραγματικά απολαμβάνει στην εργασία του, προσπαθώντας να τα έχει ως προτεραιότητα στην καθημερινότητά του.
  • Βελτίωση των δεξιοτήτων και αναζήτηση ευκαιριών μάθησης. Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και είναι απαραίτητη η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη. Η βελτίωση των προσόντων έχει θετικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση.
Πώς να βελτιώσεις το κίνητρο (Motivation) στην εργασία σου

* Η κα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες μέσω ατομικών συνεδριών, μικρών ομάδων εργασίας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμβουλευτικής (coaching).
Διατηρεί προσωπικό γραφείο για την παροχή συνεδριών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ομάδες.
Έχει υπάρξει ανώτατο στέλεχος Ασφαλιστικών Εταιρειών.
e-mail: [email protected]


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας