Άρθρα

Πώς διαχειρίζεται η ΕΑΕΕ το βήμα του δημόσιου διαλόγου;

Σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη για τη χώρα, ο Πρωθυπουργός δηλώνει δημοσίως, από το βήμα της ΔΕΘ, ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει άμεσα τις προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.

Πρόκειται για διαρκές αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Προφανώς η Κυβέρνηση εξαναγκάζεται από τις πιεστικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς σε προεκλογικές της δεσμεύσεις, που ανέβαλλε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κακώς εννοούμενου πολιτικού κόστους.

Βρισκόμαστε, επομένως, σήμερα στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, που ευνοεί ουσιαστικές συζητήσεις και ανάπτυξη επιχειρηματολογίας υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης.

Είναι γεγονός ότι η κοινή γνώμη είναι μάλλον επιφυλακτική απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες και η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών ελλιπής. Φυσικά, στη διαμόρφωση επιφύλαξης έχουν ευθύνη πρώτα πρώτα η ασφαλιστική αγορά με την εσωστρέφεια που επιλέγει και, κατά δεύτερο λόγο, η ανεπάρκεια των πολιτικών προσώπων, που διαχειρίζονται την εξέλιξη ενός θεσμού με κριτήριο μόνον το πολιτικό κόστος. Θα έλεγε, επομένως, κανείς ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά, να αξιοποιήσει τη συγκυρία, για να αρθρώσει ξεκάθαρο λόγο ως προς τα αιτήματά της από την Πολιτεία, με συγκεκριμένες αναφορές στον τρόπο λειτουργίας της.

Είναι σήμερα, λοιπόν, η ευκαιρία να ακούσουμε από το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των ασφαλιστικών εταιρειών να μιλά για διασπορά κινδύνου, για κίνδυνο αντεπιλογής, για την ασφαλίσιμη ύλη, για τα μέτρα πρόληψης κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν το ασφάλιστρο, τις απαλλαγές και τις ζώνες επικινδυνότητας. Αναμένουμε να δούμε την ασφαλιστική αγορά να αξιοποιεί το momentum, για να διοχετεύσει στη δημόσια σφαίρα υλικό που θα μπορεί να αναζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος, για το πώς λειτουργεί η ασφάλιση, ποιος είναι ο ρόλος του αντασφαλιστή, πώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ασφαλιστικής εταιρείας, γιατί και με ποιους τρόπους δημιουργεί και διαχειρίζεται αποθεματικά. Θα ήταν χρήσιμο να μιλήσει η αγορά για τα μοντέλα υπολογισμού κινδύνου, τους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς οργανισμούς που τα δημιουργούν και την ασφαλιστική αγορά που τα χρηματοδοτεί και τα αξιοποιεί.

Η κοινωνία μπορεί, σήμερα, να ακούσει μια συγκεκριμένη επικαιροποιημένη πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών για την ασφάλιση της περιουσίας των πολιτών, για κατοικίες και επιχειρήσεις, έναντι σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών, όπως η πλημμύρα και η αστική και δασική πυρκαγιά· να μάθει γιατί και πώς αυτή η πρόταση θα ήταν αμοιβαία επωφελής για την αγορά και για το κοινωνικό σύνολο. Δημόσια πληροφορία χρειάζεται –το επαναλαμβάνουμε–, προσβάσιμη σε κάθε καλόπιστο ή καχύποπτο πολίτη, εξίσου. Αν αυτό δεν γίνεται, συμβαίνει φυσικά το κενό να το καλύπτει ο κάθε αναρμόδιος-αρμόδιος, που εκμεταλλεύεται την επικαιρότητα του θέματος, αγνοώντας και το θέμα και τις επιπτώσεις.

Πιστεύουμε ότι αυτό το ζήτημα, η δημόσια συζήτηση για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, δεν αφορά ένα μικρό και περιορισμένο μέρος της αγοράς. Ο τρόπος που διαχειρίζεται σήμερα η ασφαλιστική αγορά το βήμα που της δίνεται, ο λόγος που αρθρώνει ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για δημόσιο διάλογο, οι δημόσιες τοποθετήσεις της σε αυτή τη μοναδική χρονική συγκυρία, θα επηρεάσουν σημαντικά την εικόνα που διαμορφώνουν οι πολίτες για την ιδιωτική ασφάλιση εν συνόλω. Δεν διαχωρίζει ο πολίτης τις ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν Περιουσία από εκείνες που ασφαλίζουν τη Ζωή και την Υγεία. Η συζήτηση για την αξιοπιστία και τον τρόπο λειτουργίας τους μπορεί να γίνει σήμερα και να ωφελήσει –ή να ζημιώσει– όλους.

Με αυτές τις σκέψεις, απευθυνθήκαμε στον κ. Ερρίκο Μοάτσο, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, τον καθ’ ύλην αρμόδιο, δηλαδή, ο οποίος εκπροσωπεί την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στον διάλογό της με την Πολιτεία, για να μας κοινοποιήσει και να δημοσιεύσουμε την άποψη και τις θέσεις της ΕΑΕΕ μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η τοποθέτηση της ΕΑΕΕ είναι λιτή, λακωνική και σύντομη.

Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της πρότασης που συζητά η ΕΑΕΕ με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αντιλαμβανόμαστε την επιφύλαξη κοινολόγησης από μέρους των υπεύθυνων που εργάζονται για τον θεσμό και τους φορείς, στελέχη έμπειρα, υπεύθυνα και επαγγελματικά καταρτισμένα, πλην όμως τεχνοκράτες. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι σήμερα διαμορφώνεται και η κοινή γνώμη απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση. Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης ξεκινά από τον πυρήνα της ασφαλιστικής οικογένειας, τους επαγγελματίες της ασφάλισης. Αυτοί είναι το πρώτο και κρίσιμο κοινό που έχει τη δυνατότητα και τις ικανότητες να εκπαιδεύσει και να μορφώσει ασφαλιστικά την κοινωνία. Πρέπει η ασφαλιστική αγορά να εμπιστεύεται τα μέλη του οργανισμού της, για να κερδίσει σταδιακά και την εμπιστοσύνη του ευρύτερου κοινού.

Στην πιθανότατα μακρά διαδικασία που θα ακολουθήσει, ευελπιστούμε να διαβάσουμε και να ακούσουμε εμπεριστατωμένη και λεπτομερή επιχειρηματολογία από τους εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς για την αξία και τους τρόπους λειτουργίας της ασφάλισης, καθώς και για τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις τους από την πολιτεία.

Υ.Γ. Διαβάσαμε φυσικά το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή με τίτλο «Κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών – Τι προτείνουν οι ασφαλιστικές» και περιλαμβάνει πολλά από όσα προαναφέραμε, πλην όμως, ανυπόγραφα.

Αμαλία Ρουχωτά


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας