Άρθρα

Ε. Μοάτσος: Θετική εξέλιξη η έναρξη διαλόγου για την ασφάλιση περιουσιών από φυσικές καταστροφές

Τη θέση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ύστερα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, κ. Ερρίκο Μοάτσο.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μοάτσος αναφέρει τα εξής:

«Θετική εξέλιξη η έναρξη διαλόγου για την ασφάλιση περιουσιών από φυσικές καταστροφές

Η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στο σύνολο των καταστροφικών κινδύνων, είτε πρόκειται για σεισμούς, καθώς είμαστε η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, είτε για φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα (πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές), οι οποίες είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι, λόγω και της κλιματικής κρίσης, αυξάνονται και θα αυξάνονται στο μέλλον τόσο σε συχνότητα εμφάνισης όσο και σε σφοδρότητα.

Ταυτόχρονα, το κενό προστασίας δηλαδή το μέρος των ζημιών που δεν είναι ασφαλισμένες, είναι μεγάλο, καθώς σήμερα ασφαλίζονται μόνο μία στις έξι κατοικίες και 200 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ο συνδυασμός της αυξημένης επικινδυνότητας με το μεγάλο κενό προστασίας αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα προς επίλυση και η λύση του πρόκληση για την κοινωνία, καθώς γνωρίζουμε ότι μια ασφαλισμένη κοινωνία είναι πιο ανθεκτική και ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή σαν αυτή που βιώσαμε στη Θεσσαλία, χωρίς να ξεχνάμε και τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταβολές αποζημιώσεων.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες για έναρξη διαλόγου της Πολιτείας με την ασφαλιστική αγορά για την εξεύρεση λύσης για την κάλυψη του κενού προστασίας, καθώς επίσης και η πρόσφατη νομοθετική διάταξη για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα σπίτια, αποτελούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος αξιολογεί θετικά τις εξαγγελίες και θα ανταποκριθεί στη συνεργασία με το Κράτος, έτσι ώστε να συνδράμει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα προς όφελος των πολιτών».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας