Παίρνουν την καριέρα στα χέρια τους!

227

Εκδηλώσεις όπως το εκπαιδευτικό συνέδριο του ΠΣΣΑΣ και της GAMA δείχνουν ότι κάποιοι λίγοι πρωτοπόροι μπορούν να επικρατήσουν του συστήματος και σιγά σιγά να το διαμορφώσουν.

O ενθουσιασμός με τον οποίο αγκαλιάζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, τα τελευταία χρόνια, εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην επαγγελματική τους αναβάθμιση και αριστεία, δεν παύει να μας εκπλήσσει θετικά ξανά και ξανά.

Θετική εξέλιξη είναι και το γεγονός ότι όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν πλέον τέτοιες εκδηλώσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα ήταν και το 7ο εκπαιδευτικό συνέδριο που πραγματοποίησαν ο ΠΣΣΑΣ και η GAMA Hellas, στις 31 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα την ολιστική ηγεσία.

450 συντονιστές από Ελλάδα και Κύπρο έδωσαν το παρών, αναζητώντας ιδέες, τρόπους, διεξόδους να ανταποκριθούν στη δύσκολη αποστολή τους: να φέρουν νέο και ικανό κόσμο στην ασφαλιστική αγορά, να τον προετοιμάσουν σωστά και να τον διατηρήσουν μάχιμο, αποδοτικό και ποιοτικό.

Μια δουλειά που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη υπό το βάρος των αλλαγών που συντελούνται στην κοινωνία και στην ίδια την ασφαλιστική βιομηχανία, με την ψηφιοποίηση, τις νέες και ραγδαία εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών και τους νέους παίκτες που κυνηγούν να πάρουν κομμάτι της ασφαλιστικής πίτας. Μιας πίτας που δυστυχώς δεν λέει να μεγαλώσει σε μέγεθος, μόνο τα κομμάτια της μικραίνουν και σχεδόν κανείς δεν δείχνει να προβληματίζεται για αυτό!

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ίσως ο επαγγελματικός κλάδος με τις περισσότερες υποχρεωτικές εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Εκ του νόμου απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης και πολλές ακόμα ώρες εκπαίδευσης ετησίως για την επαναπιστοποίηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών όλων των βαθμίδων. Ωστόσο, είναι πασιφανές ότι αυτές ούτε επαρκούν ούτε, κυρίως, ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι του κλάδου.

Κάποιοι λίγοι, περισσότερο ψαγμένοι, εδώ και δεκαετίες είχαν έρθει σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς, όπως η GAMA και το MDRT, αναζητώντας κάτι διαφορετικό που θα τους εξελίξει σε καλύτερους επαγγελματίες.

Εμφανώς επηρεασμένοι και πεπεισμένοι για την αξία των μηνυμάτων που εκπέμπονται από αυτούς τους οργανισμούς και τα διακεκριμένα μέλη τους, θέλησαν με τη σειρά τους να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία με τους συναδέλφους τους.

Γιατί αυτή η γενναιοδωρία;

Μα γιατί κάθε άξιος και ανοιχτόμυαλος επαγγελματίας γνωρίζει ότι το να είσαι ο μονόφθαλμος ανάμεσα σε τυφλούς θα σου δώσει ίσως ένα πρόσκαιρο και μικρό κέρδος αλλά σίγουρα δεν βοηθά να αναπτυχθεί αυτή η πολύπαθη  αγορά.  Για να πετύχεις τους υψηλούς στόχους σου ως επαγγελματίας σε οποιοδήποτε κλάδο, χρειάζεσαι άξιους ανταγωνιστές και ευγενή άμιλλα, αλλά και μια αγορά που μπορεί και θέλει να υποστηρίξει το μοντέλο επαγγελματία που θέλεις να προωθήσεις.

Και αν οι 450 άνθρωποι που συμμετείχαν στο Συνέδριο του ΠΣΣΑΣ και της GAMA Hellas και οι 600 πριν μερικούς μήνες στην MDRT Day είναι ίσως λίγοι σε σχέση με το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, η αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δείχνει κάτι.

Δείχνει ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές προσπαθούν εναγωνίως να παρακολουθούν και, όπου μπορούν, να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις. Δείχνει, επίσης, ότι οι μονάδες μπορούν να επικρατήσουν του συστήματος και σιγά σιγά να το διαμορφώνουν.

Μια χούφτα άνθρωποι, με πρωτεργάτες τους κ.κ. Γιάννη Τοζακίδη, Θανάση Κατσιγιάννη, Δημήτρη Γαβαλάκη, Κλέαρχο Πεφάνιο, κατάφεραν να πείσουν έναν διεθνή οργανισμό να δημιουργήσει παράρτημα στην μικρή Ελλάδα.

Παράλληλα, κατάφεραν να πείσουν όλο και περισσότερες εταιρείες να υποστηρίζουν χορηγικά τόσο τα συνέδρια που πραγματοποιεί η GAMA Hellas σε συνεργασία με τον ΠΣΣΑΣ, όσο και τη συμμετοχή συνεργατών τους στα συνέδρια της GAMA International.

Κι όχι μόνο αυτό, κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτά τα συνέδρια και στελέχη από το διοικητικό προσωπικό των εταιρειών. Στελέχη που πλέον αναγνωρίζουν τα οφέλη που και οι ίδιοι μπορούν να αποκομίσουν για τη δική τους δουλειά: πρόσβαση σε διεθνή τεχνογνωσία και σε βέλτιστες πρακτικές management, σε μια εποχή μεγάλων απαιτήσεων.

Μία γεύση τέτοιων πρακτικών και τεχνογνωσίας, που θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαν την ευκαιρία να πάρουν οι συμμετέχοντες στο πρόσφατο εκπαιδευτικό συνέδριο του ΠΣΣΑΣ και της GAMA Hellas, παρακολουθώντας ξεχωριστούς ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ομιλητές όπως οι κ.κ. Bonnie Godsman, Chief Executive Officer, GAMA International, J. Christopher Noonan, ChFC, CLU, Executive Vice President AXA Advisors, Rick Pitino, Head Coach-Member of Basketball Hall of Fame, Troy Korsgaden, President & Consultant, Korsgaden International, Νικόλαος Γκούβας, Ψυχίατρος, Πρόεδρος κλάδου πληροφορικής και καινοτόμων τεχνολογιών Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, CEO Melapus, και Σοφία Θωμαΐδου, Certified NLP Trainer.

Η ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και πρακτικών, η διά βίου μάθηση, αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μικρών και μεγάλων όσο και για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ιδιωτική ασφάλιση. Όλο και περισσότεροι φαίνεται πλέον να το κατανοούν και να ακολουθούν τους πιονιέρους!

Δήμητρα Καζάντζα