Προτεραιότητα των ασφαλιστικών εταιρειών όπως και όλων των οργανισμών που απασχολούν εργαζόμενους είναι φυσικά η ασφάλειά τους και η όσο το δυνατόν ομαλότερη εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες επεξεργάζονται σχέδια για τη διευκόλυνση και τη στήριξη τόσο των συνεργατών τους στα δίκτυα ασφαλιστικής διανομής, όσο και των πελατών ασφαλισμένων τους.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διαμεσολαβούντων, όλες σχεδόν οι εταιρείες εργάζονται για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησής τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψή τους στα γραφεία των εταιρειών, ενώ προφανώς επαναπροσδιορίζονται οι παραγωγικοί στόχοι και οι προθεσμίες. Το κλίμα κατανόησης μεταξύ εταιρειών και διαμεσολαβούντων είναι σε αυτή τη φάση δεδομένο. Στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις από τις διευθύνσεις πωλήσεων.

Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των ασφαλισμένων πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν διατυπωθεί προτάσεις (EEAE, EEA, ΣΠATE) για την παράταση εξόφλησης ασφαλίστρων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην πλειοψηφία τους έχουν ήδη εξετάσει την πιθανότητα σχετικών ρυθμίσεων, ωστόσο, καμία εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει νόμιμα σε κάτι τέτοιο, χωρίς την προηγούμενη διευθέτηση του ζητήματος από την εποπτική αρχή.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΤτΕ και τον επόπτη, για να βρεθεί ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οποιαδήποτε ανάλογη πρόβλεψη θα επηρεάζει τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και βεβαίως θα έχει όφελος εφόσον γίνει συντονισμένα και αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων. Ελπίζουμε ότι η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά και θα ανταποκριθεί άμεσα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα επιδιώξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις (ασφάλιστρα) αποκλειστικά των ασφαλισμένων πελατών τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν διαμεσολαβούντες που εισπράττουν και αποδίδουν ασφάλιστρα για λογαριασμό των πελατών τους, δεν θα επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση.

Αμαλία Ρουχωτά

Διαβάστε επίσης:

EIOPA: Πώς θα μετριάσει ο ασφαλιστικός κλάδος τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Προηγούμενο άρθροΗ ΝΝ στηρίζει το #Μένουμε σπίτι
Επόμενο άρθροΣΠΑΤΕ: Προτάσεις για τη στήριξη των ασφαλιστικών συμβούλων