Σπάνια –δεν θυμάμαι αν και πότε και για ποιον το έχω ξαναεπιχειρήσει– γράφω για κάποιον… βασιλέα ή στρατιώτη της ασφαλιστικής μας αγοράς μόνο με συναίσθημα! Και τούτο, διότι στο επιχειρείν, όπως ισχυρίζονται οι επαΐοντες, δεν χωρά ούτε αίσθημα ούτε συναίσθημα. Ίσως κάνουν λάθος.

Ένα από τα πιο συζητημένα πρόσωπα της ασφαλιστικής μας αγοράς τα τελευταία… δεκαπέντε χρόνια είναι ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Κάποιοι, πολύ πριν, τριάντα και πλέον χρόνια πίσω, όταν πρωτοέγινε ασφαλιστής στη Nationale Nederlanden, είχαν διακρίνει κάτι ιδιαίτερο στη φύση και τις ικανότητές του. Δεν ανήκα σε αυτούς…

Προσωπικά τον γνώρισα από τον Βαγγέλη Τριανταφύλλου, όταν ως Διευθυντής Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε την πρωτοβουλία να μου γνωρίσει τον Χατζηθεοδοσίου, στην Αθηναϊκή Λέσχη, όπως θυμάμαι.

Γνώρισα έναν κλασικό ασφαλιστικό πράκτορα, με σκούρο κοστούμι και μαύρα σκαρπίνια, αλλά με ένα πολύ πολύ οξυδερκές βλέμμα και καθόλου… ταπεινή συμπεριφορά.

Έκτοτε συναναστράφηκα τον Χατζηθεοδοσίου πάντοτε επαγγελματικά.

Διαφωνούσα με τον χαρακτήρα του. Τον έκρινα ως ελάχιστα ταπεινό, πολύ φιλόδοξο, πλην απαιτητικό και αποτελεσματικό.

Ανέβαινε πολύ γρήγορα ο Γιάννης. Μου επέτρεπε να είμαι “φίλος” του, αν και εγώ πολλές φορές προβληματίστηκα. Έως ότου ο κ. Χατζηθεοδοσίου έφτασε να γίνει πρωταγωνιστής όχι μόνον στην ασφαλιστική μας αγορά, με το σχήμα της MEGA Brokers, αλλά και στην επαγγελματική κοινωνία των –πώς να το γράψω;– Επιμελητηρίων.

Πάει για Περιφερειάρχης ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου;
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σε εκδήλωση στον Δήμο Αιγάλεω, στις 8/11/2019.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, πάντρεψε με τον επιμελητηριακό θεσμό τη δραστηριότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και δημιούργησε ένα κίνημα ανάδειξης και καταξίωσής του (του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή).

Συναίνεσε, συγκέντρωσε, διέσπειρε ανά την Ελλάδα, πάντα μέσα από τα Επιμελητήρια, τον ρόλο και τη χρησιμότητα, αλλά και τη σοβαρότητα του Ασφαλιστή. Έπεισε ανθρώπους και κλάδους να δεχθούν ομότιμα τη συνύπαρξη με τους επαγγελματίες ασφαλιστές.

Εκ του αποτελέσματος και παρά πάσαν προσδοκία, ΠΡΟΣΦΕΡΕ στους διαμεσολαβούντες αυτό που οι περισσότεροι τους το αρνούνταν: τους πρόσφερε ΚΥΡΟΣ.

Πάει για Περιφερειάρχης ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου;
Από την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στις 14 Απριλίου 2022.

Υπήρξε γενναιόδωρα συναινετικός με λογής λογής προσωπικότητες και αποτελεσματικός στο να συνεργαστούν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, πάντα για το καλό του Θεσμού και της ασφαλιστικής αγοράς.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προκάλεσε! Προκάλεσε ρήξεις με το Τραπεζικό κατεστημένο, αλλά και το Ασφαλιστικό!

Αντιπαρατάχθηκε σε εταιρείες, αλλά και στην κυβερνητική – πολιτική δυσκαμψία.

Παρεξηγήθηκε, κατηγορήθηκε, στοχοποιήθηκε. Όμως, συνήθως, νικούσε.

Νικούσε, γιατί όλο και καλύτερος γινόταν ως επαγγελματίας, όλο και αποτελεσματικότερος γινόταν ως δημόσιο πρόσωπο.

Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ είναι ένα επώνυμος άνδρας, όχι μόνον στην ασφαλιστική αγορά της πατρίδας μας. είναι ένα επώνυμο διάσημο πρόσωπο, που συγκεντρώνει δύναμη εκπροσώπησης στο περίφημο πολιτικό “κομμάτι” αυτού που λέγεται ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

Προσκαλείται και του ζητείται η γνώμη του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συχνότερα και περισσότερο συγκριτικά με άλλους εκλεγμένους και αξιωματούχους.

Πάει για Περιφερειάρχης ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου;
Από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στην Αίγλη Ζαππείου, λίγο πριν τις επιμελητηριακές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2017.

Έχει αναδειχθεί ως εκ των αποτελεσμάτων του έργου του σε ένα διεκδικήσιμο, από τον πολιτικό κόσμο, άτομο.

Θέλει το πολιτικό σύστημα να εισπράξει από τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ό,τι εισπράττει και η ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Τι εισπράττει η ελληνική ασφαλιστική αγορά από τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου;

 • Ασφάλιστρα;
  Όχι μόνον…
 • Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας;
  Όχι μόνον…
 • Θετική εικόνα και πειστική παρουσία;
  Όχι μόνον…
 • Λειτουργικές προτάσεις, ιδέες, πρακτικές, εικόνα, αποδοχή;
  Όχι μόνον…
 • Προοπτική;
  Ναι, κυρίως…

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρός μας, αν και κατά τη γνώμη μου απέχει από την κορυφή των δυνατοτήτων του, διότι πιστεύω ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει στον ασφαλιστικό μας κλάδο, γίνεται διεκδικήσιμος από την Πολιτική.

Διακινούνται ευρέως σενάρια που θέλουν να τον οδηγούν σε δίλημμα.

Σενάρια που θέλουν να αποκόπτεται από τη μήτρα που τον ανέδειξε, την ασφαλιστική αγορά, αλλά και την πρωτοκαθεδρία που κέρδισε, στην επιμελητηριακή ιδέα, και να τον στρατεύσουν στο πολιτικό σύστημα.

Πάει για Περιφερειάρχης ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου;
Συνάντηση του με εκπροσώπους των Σωματείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ΕΣΑΠΕ, ΠΟΑΔ, ΠΣΑΣ, ΣΕΜΑ και ΣΠΑΤΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2022, με πρωτοβουλία του ΕΕΑ.

Το δίλημμα το αντιμετωπίζει και μόνον αυτόν αφορά. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι αποφάσεις του. Γνωρίζω όμως καλά, και γι’ αυτό το γράφω δημόσια, ότι υπάρχει πολλή δουλειά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για τον Ασφαλιστή Γιάννη Χατζηθεοδοσίου!

Εμείς τον χρειαζόμαστε και δεν θα θέλαμε να τον μοιραστούμε.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που σιγοψιθυρίζουν: ας τον να φύγει!

Δεν ανήκουμε σε αυτούς!

Ο Πρόεδρος Γιάννης Χαζτηθεοδοσίου έχει επίπεδο. Έχει προσόντα. Έχει αναγνωρισιμότητα.

“Παράγει” και δεν “καταναλώνει”.

Είναι γέννημα θρέμμα δικός μας άνθρωπος ο Χατζηθεοδοσίου.

Έχει όμως κι αυτός, σαν άνθρωπος, το… μικρόβιο της πολιτικής.

Εμείς ευχόμαστε, για το δικό μας το καλό, να μην τον καταβάλει αυτό το μικρόβιο και να αξιωθεί να μείνει αποκλειστικά δικός μας!

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΟΟΣΑ: Επίκαιρη η πρότασή του για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτηρίων στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΕ. Κορδάτου: Οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι φέρνουν τους ευχαριστημένους πελάτες