Συνέντευξη στη ΣΟΥΛΑ ΚΟΡΜΑ

Η κα Ελένη Κορδάτου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Generali, συνειδητοποίησε νωρίς, από τα φοιτητικά της χρόνια ακόμα, πόσο σπουδαία μπορεί να γίνει μια εταιρεία, αν αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες των ανθρώπων της. Αυτό ακριβώς καλείται να κάνει πράξη στην Generali από τον τομέα ευθύνης της.

Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, για να λειτουργήσει ουσιαστικά και όχι διεκπεραιωτικά, πρέπει να έχει αρμοδιότητες και εδραιωμένη εμπιστοσύνη, την οποία η κα Κορδάτου ένιωσε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της. Στη συνέντευξή της, μας “ξεναγεί” στη διαδρομή μέσα από την οποία χτίζεται καθημερινά η συνθήκη εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων. Είναι μια διαδρομή συνεχής, με προκλήσεις αλλά και δυνατότητες που εξελίσσονται παράλληλα με την εξέλιξη της ίδιας της εταιρείας. Ένας δυναμικός οργανισμός που αναπτύσσεται και μεγαλώνει, όπως η Generali, έχει ανάγκη τη μοναδικότητα και το ξεχωριστό ταλέντο που μπορεί να εισφέρει ο κάθε εργαζόμενος. Η πολυφωνία ενθαρρύνεται μέσα από την πολιτική ίσων ευκαιριών που ακολουθεί η Generali, αλλά το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό, που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της, είναι ότι οι εργασιακές συνθήκες και η εταιρική κουλτούρα δεν επιβάλλονται. συνδιαμορφώνονται.

Κυρία Κορδάτου, μιλήστε μας για εσάς και για την απόφασή σας να δραστηριοποιηθείτε στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, συνεργαζόμενη με την Generali. Τι είναι αυτό που σας ελκύει στον συγκεκριμένο τομέα;

E.K.: Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, θυμάμαι ότι μελετώντας Θεωρίες Οργάνωσης κάπου στο τέλος των σπουδών μου επιδίωξα –περισσότερο από περιέργεια, παρά από στοχευμένο ενδιαφέρον– μία συζήτηση με τον «Προσωπάρχη» μιας μεγάλης βιομηχανικής μονάδας, προκειμένου να καταλάβω τι ακριβώς έκανε ένα Τμήμα Προσωπικού σε έναν οργανισμό. Έτσι, μου αποκαλύφθηκε μια άλλη διάσταση στη λειτουργία των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι, την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε ακόμη η έννοια της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού όπως την ορίζουμε σήμερα και οι αρμοδιότητες των σχετικών τμημάτων περιορίζονταν στις προσλήψεις και τις αποδοχές των εργαζομένων. Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση αυτή με έκαναν να σκεφτώ πόσο σπουδαία μπορεί να γίνει μια εταιρεία, αν μπορέσει να αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες των ανθρώπων της. Δεν ξέρω αν ήταν ο ενθουσιασμός της ηλικίας ή οι προκλήσεις που ανοίγονταν μπροστά στο μέγεθος ενός τέτοιου συλλογικού εγχειρήματος, αλλά αποφάσισα ότι οι μεταπτυχιακές μου σπουδές θα ήταν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ε. Κορδάτου: Οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι φέρνουν τους ευχαριστημένους πελάτες

Η νέα εποχή της Generali ξεκίνησε με μεγάλη ικανοποίηση για όσα έχουν επιτευχθεί και αισιοδοξία για όσα θα ακολουθήσουν. Ο οργανισμός μας μεγάλωσε και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο σε νούμερα αλλά, κυρίως, στον πλούτο των ανθρώπων μας, στις ξεχωριστές τους δεξιότητες, την τεχνογνωσία και τη μοναδική ποιότητα που εισφέρει στο σύνολο το κάθε μέλος του.

Σήμερα, έχοντας διανύσει μια διαδρομή σε διεθνείς φορείς αλλά και πολυεθνικές εταιρείες, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το ένστικτό μου με οδήγησε σωστά. Είναι τεράστια η ικανοποίηση που εισπράττει κανείς από τη θέση αυτή, βοηθώντας τους ανθρώπους να λάμψουν κυριολεκτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Όπως είναι, εξίσου, συναρπαστική και η διαδικασία δημιουργίας μιας ανοιχτής και συμπεριληπτικής εταιρικής κουλτούρας, που επιτρέπει στους ανθρώπους ενός οργανισμού να λειτουργούν μέσα σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, το οποίο παράλληλα εξελίσσεται συνεχώς, προκειμένου να παραμένει βιώσιμο.

Στην Generali, λοιπόν, βρήκα αυτά που αναζητούσα από έναν εργασιακό χώρο και ακόμη περισσότερα, σε μια στιγμή που ήμουν έτοιμη για μια μεγάλη αλλαγή. Η εταιρεία μού έδωσε χώρο και χρόνο να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, να ανακαλύψω και να αγαπήσω τον συγκεκριμένο κλάδο. Κυρίως, όμως, εμπιστεύτηκε σε έναν νέο άνθρωπο μία θέση ευθύνης, βασική για τη λειτουργία της. Αυτό τo στοιχείο της εμπιστοσύνης, που βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Generali, πηγάζει από το τρίπτυχο, σεβασμός, αξιοπιστία και συνέπεια, που διέπει το σύνολο της λειτουργίας της.

Από τον Μάιο του 2020, που αναλάβατε καθήκοντα Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού, μέχρι σήμερα, ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και πώς τις χειριστήκατε;

Ε.Κ.: Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν, ασφαλώς, η διαχείριση της πανδημίας Covid-19, καθώς βρεθήκαμε μπροστά σε μία απολύτως άγνωστη για όλους μας συνθήκη, που απειλούσε ευθέως την ανθρώπινη ζωή. Εκτιμώ ότι ήταν η μεγαλύτερη –όχι μόνο πρόκληση, αλλά δοκιμασία– που έχουμε αντιμετωπίσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, από την οποία το ζητούμενο δεν ήταν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, ήταν να επιβιώσουν οι άνθρωποι. Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και οι αποστάσεις που επέβαλλαν τα υγειονομικά μέτρα, δημιούργησαν για πρώτη φορά την αίσθηση ότι ένας ολόκληρος πλανήτης δεν ήταν αρκετός για να αποφύγουμε τη μετάδοση.

Σε αυτή την ομιχλώδη περίοδο, πυξίδα μας ήταν το αίσθημα της φροντίδας για τον άνθρωπο: τους ασφαλισμένους μας, τους συναδέλφους μας, την κοινωνία. Η εξ αποστάσεως εργασία δεν απαιτούσε απλώς αλλαγή εργασιακού παραδείγματος, απαιτούσε την αλλαγή μιας ολόκληρης εργασιακής κουλτούρας, κάτι που συνέβη αναγκαστικά, σαρωτικά, χωρίς να έχει προηγουμένως δοκιμαστεί στην έκταση που υπαγόρευε η νέα αυτή κατάσταση. Ως Ανθρώπινο Δυναμικό, έπρεπε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας να μετασχηματίσουν τον τρόπο που δούλευαν, προστατεύοντας την υγεία των ίδιων και των αγαπημένων τους, να προσφέρουμε κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς και αποτελεσματικοί, και, ταυτόχρονα, η εταιρεία να παραμείνει απολύτως λειτουργική και βιώσιμη.

Την ίδια περίπου περίοδο, εμείς ως εταιρεία βρεθήκαμε μπροστά σε μία ακόμη πρόκληση, η οποία, σε αντίθεση με τα παραπάνω, μας γέμισε δύναμη και αισιοδοξία. Αναφέρομαι στη διαδικασία της συγχώνευσης που απαιτήθηκε μετά την εξαγορά του 2021. Η οικογένεια της Generali μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο με αξιόλογους επαγγελματίες και το στοίχημα για εμάς ήταν να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κόσμο μας. Η διαδικασία αυτή υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητική, με πολλές προκλήσεις, αλλά μας προσέφερε πολλές στιγμές ικανοποίησης, καθώς διαμορφώναμε το πλαίσιο και θέταμε τα θεμέλια ενός νέου οργανισμού. Βεβαίως, η συνθήκη μιας συγχώνευσης πάντα ενέχει και δυσκολίες, όμως προτεραιότητα παραμένει να λειτουργούμε πάντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει την πορεία και το έργο μας. Είναι, άλλωστε, μια πάγια και διαρκής πρόκληση για κάθε οργανισμό το να ανταποκρίνεται ως εργοδότης επιλογής στις ανάγκες των εργαζομένων του και να πείθει για τις καλές και έντιμες προθέσεις του, όταν οι αποφάσεις που καλείται να πάρει δεν είναι εύκολες.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε έχει ιδιαίτερη θέση, θεωρούμε, η προσπάθεια δημιουργίας μιας ενιαίας ομάδας υψηλά καταρτισμένων στελεχών, με κοινή εταιρική κουλτούρα, μετά την εξαγορά της AXA Ασφαλιστικής. Πώς ανταποκριθήκατε στις απαιτήσεις αυτού του στόχου; Πώς στηρίξατε ως Δ/νση τους συναδέλφους σας, που βρέθηκαν –υποθέτουμε– ενώπιον αυξημένου φόρτου εργασίας, καθηκόντων και υποχρεώσεων, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγχώνευσης;

Ε.Κ.: Ο τρόπος με τον οποίο ως Ανθρώπινο Δυναμικό –και κατ’ επέκταση ως εταιρεία– συνεχίζουμε να βιώνουμε τις αλλαγές που προκύπτουν έχει ως βάση του τη θετική προσέγγιση των πραγμάτων και στόχο του την εποικοδομητική συνεργασία με τους ανθρώπους μας, προκειμένου να τους δοθεί ο αναγκαίος χώρος για να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν. Το σημαντικό, σε αυτή την περίπτωση, ήταν να μη χαθεί το momentum, αυτή η μοναδική χρονική στιγμή στην οποία πρέπει να είσαι ανοιχτός και ταυτόχρονα σε εγρήγορση, ώστε να αξιολογήσεις πρόσωπα και καταστάσεις και να δώσεις τις κατάλληλες ευκαιρίες. Η προετοιμασία που είχε προηγηθεί της εξαγοράς, σε όλα τα επίπεδα, μας έδωσε την ευχέρεια να εξετάσουμε λεπτομερώς όλα τα προφίλ που συναντήσαμε και να μπορέσουμε σε πολύ λίγο χρόνο να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό του οργανογράμματος και των ομάδων μας σε κάθε τομέα. Η αποτύπωση αυτού του πλαισίου βοήθησε στον συνδυασμό των δυνάμεων και στον διαμοιρασμό του φόρτου εργασίας, που προέκυψε από τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας.

Το επόμενο βήμα ήταν, ασφαλώς, αυτή η ενιαία εταιρική κουλτούρα στην οποία αναφερθήκατε. Η Generali υπήρξε πάντοτε ένας οργανισμός ανοιχτός, που δίνει βάρος στη γνώμη των ανθρώπων της και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία ανατροφοδότησης από εκείνους, προκειμένου να παραμένει σύγχρονη και να εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι και η κουλτούρα της είναι ένα δυναμικό στοιχείο που δεν επιβάλλεται, αλλά συνδιαμορφώνεται μέσα στο εταιρικό πλαίσιο από όλα τα μέλη του. Θέλαμε οι νέοι μας συνάδελφοι να αγκαλιάσουν το όραμα αυτού του οργανισμού, που ξεκίνησε έναν καινούργιο κύκλο δραστηριότητας πριν από έναν περίπου χρόνο. Επενδύσαμε στον ανοιχτό διάλογο και στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης. Εμπλέξαμε έγκαιρα τους ανθρώπους μας σε μεικτές ομάδας εργασίας, για να δουλέψουμε μαζί, να γνωριστούμε και να θέσουμε νέους κανόνες για την κοινή μας λειτουργία. Όλοι οι άνθρωποί μας είχαν θέση και ρόλο συμμετέχοντας σε καίρια έργα για το μέλλον της εταιρείας. Υπήρξαν, δηλαδή, εξαρχής ενεργά μέλη αυτής της αλλαγής, ώστε να γράψουμε από κοινού ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Έχουμε καταφέρει πολλά και επιμένουμε σε όσα μπορούμε να βελτιώσουμε. Εν ολίγοις, δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, γιατί τις βλέπουμε ως ευκαιρίες για νέα βήματα και αυτό πιστεύω ότι το έχουμε μεταφέρει στο σύνολο των ανθρώπων μας.

Η νέα εποχή της Generali Hellas τι σηματοδοτεί για το ανθρώπινο δυναμικό της; Πώς θα την περιγράφατε ως εργοδότη; Τι ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης προσφέρει σήμερα στους νέους που αναζητούν εργασία και σε ποιους τομείς;

Ε.Κ.: Η νέα εποχή της Generali ξεκίνησε με μεγάλη ικανοποίηση για όσα έχουν επιτευχθεί και αισιοδοξία για όσα θα ακολουθήσουν. Ο οργανισμός μας μεγάλωσε και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο σε νούμερα αλλά, κυρίως, στον πλούτο των ανθρώπων μας, στις ξεχωριστές τους δεξιότητες, την τεχνογνωσία και τη μοναδική ποιότητα που εισφέρει στο σύνολο το κάθε μέλος του. Εδώ, θα ήθελα να κάνω μία πολύ ειδική αναφορά στους δικούς μου συνεργάτες, τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού που εργάζονται ακατάπαυστα και με τον ίδιο ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της σημερινής μας ομάδας. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, με διακριτά χαρακτηριστικά, τα οποία συνθέτουν αυτή την αρμονική πολυφωνία που απαιτείται από το δικό μας αντικείμενο, ώστε και κάθε συνάδελφος να αναγνωρίζει στα πρόσωπα αυτά δικά του στοιχεία και να μπορεί να συνδεθεί μαζί τους.

Ε. Κορδάτου: Οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι φέρνουν τους ευχαριστημένους πελάτες

Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε την ισορροπία της καθημερινότητας των ανθρώπων μας, να διαφυλάξουμε την ψυχική τους υγεία, να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές τους, να ανταμείβουμε τις επιτυχίες τους, να τους παρέχουμε τα μέσα να εξελιχθούν, να αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητές τους και να προβλέπουμε τις ανάγκες τους.

Στόχος μας είναι η Generali να αποτελεί πάντοτε παράδειγμα εργοδότη επιλογής. Θέλουμε να είμαστε η εταιρεία στην οποία οι άνθρωποι θα καταφέρουν να κάνουν το επαγγελματικό τους όνειρο πραγματικότητα, όχι μόνο γιατί τους δώσαμε τα εργαλεία, αλλά γιατί πιστέψαμε σε αυτούς. Αυτή η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους συνεργάτες μας επιστρέφει στην εταιρεία με τη μορφή αφοσίωσης στο κοινό μας όραμα, που είναι η κορυφή. Σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία, ασφαλώς, δημιουργούνται θέσεις για νέους συνεργάτες σε κάθε αντικείμενο, πιθανότατα και σε νέες κατευθύνσεις. Η συμμετοχή μας, για παράδειγμα, στις «Μέρες Καριέρας» έχει αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να έρθει η εταιρεία σε επαφή με νέους επαγγελματίες, να τους δώσει μια διαφορετική διάσταση στην έννοια της σύγχρονης ασφάλισης και να διερευνήσει πιθανές συνεργασίες. Για εμάς, όμως, το ζητούμενο είναι να αποκτήσουν μια υψηλού επιπέδου εργασιακή εμπειρία, ώστε, ακόμη και όταν φύγουν από τον οργανισμό, η Generali να αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες επαγγελματικές τους επιλογές. Θέλουμε να είμαστε ο εργοδότης που τους έδωσε την ευκαιρία και την ελευθερία να γίνουν οι επαγγελματίες που ήθελαν.

Ποια είναι η συμβολή της Διεύθυνσης που προΐστασθε στην προσπάθεια υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου LifeTime Partner της Generali; Ποιους επιμέρους στόχους έχετε και ποιες προτεραιότητες;

Ε.Κ.: Καταρχάς, η έννοια του partner είναι συνυφασμένη με τον ρόλο του Ανθρώπινου Δυναμικού στην επαγγελματική, και όχι μόνο, ζωή των στελεχών ενός οργανισμού. Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε την ισορροπία της καθημερινότητας των ανθρώπων μας, να διαφυλάξουμε την ψυχική τους υγεία, να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές τους, να ανταμείβουμε τις επιτυχίες τους, να τους παρέχουμε τα μέσα να εξελιχθούν, να αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητές τους και να προβλέπουμε τις ανάγκες τους.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι άνθρωποι ενός οργανισμού πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι πελάτες του. Επομένως, ο ρόλος μας είναι να δημιουργήσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα πρόσωπα που θα ενσαρκώσουν το όραμα του LifeTime Partner για κάθε ασφαλισμένο.

Η Generali έχει διατυπώσει σαφώς τη δέσμευσή της στην προώθηση πολιτικών που ενισχύουν τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και την Ένταξη (Diversity, Equity and Inclusion). Θα ήθελα, κλείνοντας, να μας δώσετε κάποια στοιχεία που να δείχνουν πώς μετουσιώνεται σε πράξη αυτή η δέσμευση και τι διαφορετικό κάνει η Generali ως Οργανισμός για τους ανθρώπους, τους πελάτες, τους συνεργάτες και τις κοινότητες μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται.

E.K.: Για την Generali η διαφορετικότητα αποτελεί στοιχείο που ενισχύει τον πλούτο του οργανισμού, στην κατεύθυνση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της κοινωνικής ισότητας και ευημερίας. Η ελευθερία, που βρίσκεται στον πυρήνα της εταιρικής μας κουλτούρας, δεν επιτρέπει κανενός είδους αποκλεισμό, στηρίζει κάθε διαφορετική ανάγκη και αγκαλιάζει κάθε διαφορετικό προσανατολισμό. Βεβαίως, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, με τον Δείκτη Διαφορετικότητας –που λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία, την κουλτούρα κ.ά.– να υπερβαίνει το 82%, ωστόσο, αυτό που εγώ καταγράφω ως ουσιαστική επιτυχία είναι ότι δεν συζητάμε πλέον για αυτά τα θέματα ως «ζητήματα προς επίλυση», αλλά μιλάμε για αυτά και λειτουργούμε όπως για οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητά μας.

Ισορροπία, επίσης, υπάρχει σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις ευθύνης και, αντίστοιχα, χάρις στην πολιτική equal pay που εφαρμόζεται, η ανισότητα των αμοιβών μεταξύ των στελεχών βάσει φύλου είναι σχεδόν ανύπαρκτη για θέσεις ίσης βαθμίδας απέναντι σε στελέχη με αντίστοιχα προσόντα, ενώ υπάρχει απόλυτη ισότητα όσον αφορά τις ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Τέλος, αν δεν κάνω λάθος, είμαστε –ίσως– ο μόνος οργανισμός στο ελληνικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον που επίσημα τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Μήνα Διαφορετικότητας (Pride Month), υπογραμμίζοντας το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να εισπράττουν εκτίμηση και σεβασμό στο εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον και, ως συνέπεια αυτού, να είναι σε θέση να απελευθερώσουν τις δικές τους δυνατότητες, να αισθάνονται ολοκληρωμένοι και να συνεισφέρουν με το ταλέντο τους στην καινοτομία, την ανάπτυξη και την επιτυχία των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Ειδικά σε αυτό το πεδίο που αφορά τον προσανατολισμό, υπάρχουν πολλά να γίνουν προκειμένου να εμπεδωθεί η αποδοχή στον βαθμό που δεν θα απαιτούνται πλέον ενέργειες. Μέχρι, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, στην Generali θα επιμένουμε σθεναρά ότι οι συνεργάτες μας αξιολογούνται με βάση τα προσόντα τους και γίνονται αποδεκτοί και αγαπητοί ακριβώς επειδή είναι ξεχωριστοί.

Φωτ.: Ιάκωβος Διζικιρίκης.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΠάει για Περιφερειάρχης ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου;
Επόμενο άρθροKaspersky: Αύξηση των δαπανών κυβερνοασφάλειας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια