Ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, Διευθύνων Σύμβουλος της IRI στην Ελλάδα, μάς δίνει στη συνέντευξη που ακολουθεί μία συνοπτική, αλλά ξεκάθαρη εικόνα των προκλήσεων αλλά και των δυνατοτήτων που μπορεί να “ξεκλειδώσει” η χρήση των Big Data σήμερα.

Η χρήση των Big Data δεν είναι κάτι νέο για τον ασφαλιστικό κλάδο. τα δεδομένα ήταν πάντα ζωτικής σημασίας για τους ασφαλιστές, καθώς η ανάλυση και η αξιοποίησή τους είναι στον πυρήνα λειτουργίας του κλάδου. Αυτό που είδαμε να αλλάζει, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είναι η κλίμακα χρήσης τους, οι δυνατότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία.

Στο άμεσο μέλλον, τα Big Data θα επηρεάζουν ακόμα περισσότερο και θα καθορίζουν την αποτελεσματική λειτουργία όλων σχεδόν των τμημάτων μιας ασφαλιστικής επιχείρησης. Δημιουργία προϊόντων, αξιοποίηση πελατολογίου, εντοπισμός και αποτροπή της ασφαλιστικής απάτης, μοντελοποίηση κινδύνων είναι, ενδεικτικά, κάποιοι από τους τομείς όπου οι ασφαλιστές μπορούν να αξιοποιήσουν τα Big Data, για να βελτιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η IRI, πρωτοπόρα εταιρεία στην αξιοποίηση δεδομένων παγκοσμίως, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των εργασιών και στην αύξηση της κερδοφορίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

| Συνέντευξη στην Αμαλία Ρουχωτά |

Ποιο είναι το πεδίο εξειδίκευσης της IRI και πώς αυτό βρίσκει εφαρμογή στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εταιρείες;

Π.ΜΠ.: Η πολύχρονη παρουσία της IRI στην ελληνική αγορά την έχει εδραιώσει ως έναν κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών διαχείρισης δεδομένων και αναλύσεων. Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας είναι η ΑCE, το αναλυτικό hub της IRI για όλο τον κόσμο, που εδρεύει στην Αθήνα. H ACE είναι ένας οργανισμός με περίπου 200 στελέχη, επιστήμονες με ειδίκευση στην επιστήμη των δεδομένων, τη στατιστική και τα μαθηματικά, αλλά και έμπειρους συμβούλους. Προσφέρει αναλύσεις μεγάλης κλίμακας και διαθέτει εμπειρία σε τοπικές αγορές αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με τη διεξαγωγή μετά-αναλύσεων. Οι διαδικασίες της ACE διέπονται από τα πιο αυστηρά standards, καθώς ο οργανισμός είναι ISO certified, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας να παραδίδουμε πάντα την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών. Η λειτουργία της ACE περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ενσωμάτωση μεγάλου όγκου δεδομένων από διαφορετικές πηγές και την αξιοποίηση predictive και prescriptive analytics, με σκοπό τον εμπλουτισμό των πελατών μας με νέα γνώση, που οδηγεί στην κατανόηση των πελατών, των συνεργατών και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους, σε όποιον κλάδο και αν ανήκουν.

Στον ασφαλιστικό κλάδο γνωρίζουμε ότι, λόγω της φύσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι εταιρείες συλλέγουν αλλά και παράγουν μεγάλο όγκο δεδομένων, οπότε η εμπειρία μας μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διαχείριση όσο και στην αξιοποίηση των δεδομένων αυτών και να οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους.

Μιλήστε μας για τη σύμπραξή σας με την Covariance. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή τη συνεργασία και με ποιους στόχους;

Π.ΜΠ: Η IRI και η Covariance είναι δύο εταιρείες που στον πυρήνα τους έχουν ένα κοινό όραμα. Αυτό δεν είναι άλλο από το να οδηγήσουμε τους πελάτες μας στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων, μέσω της αξιοποίησης πληροφοριών από τα δεδομένα αλλά και αποτελεσμάτων εξειδικευμένων αναλύσεων. Η εμπειρία της Covariance στον ασφαλιστικό τομέα και η ικανότητα της IRI να συλλέγει και να επεξεργάζεται Big Data δεδομένα οδήγησε στη δημιουργία μιας συνεργασίας για την παροχή λύσεων που θα βοηθήσουν τις εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου να αναπτύσσονται κερδοφόρα, προστατεύοντας και βελτιστοποιώντας τις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Αυτή η σύμπραξη δημιουργεί μια νέα εποχή στον ασφαλιστικό κλάδο.

Ποιες είναι, με βάση την εμπειρία σας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον οι ασφαλιστικές εταιρείες και πώς μπορεί να προσφέρει λύσεις και απαντήσεις η επιστήμη των δεδομένων;

Π.ΜΠ.: Για ακόμα μια φορά, τα τελευταία χρόνια, η αγορά εισέρχεται σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Το περιβάλλον που δημιουργούν οι νέες συνθήκες κάνουν επιτακτική την ανάγκη κατανόησης των αναγκών των πελατών, τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και, παράλληλα, την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πληροφορίας που μπορεί να εξυπηρετήσει τους παραπάνω σκοπούς.

Μέσω της ανάλυσης των ιστορικών δεδομένων μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια ερωτήματα που προβληματίζουν, όπως για παράδειγμα:

  • ποιοι πελάτες από το χαρτοφυλάκιό μου είναι πιθανό να αποδεχτούν μια αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ποιοι είναι πιθανό να αγοράσουν επιπλέον υπηρεσίες;
  • με ποιες προωθητικές και επικοινωνιακές ενέργειες μπορώ να τους προσεγγίσω και ποιο είναι το ROI κάθε τύπου ενέργειας;
  • πώς μπορώ να κρατήσω σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό διατήρησης των πελατών και τι πρέπει να προσφέρω στους δυσαρεστημένους πελάτες, για να μη μετακινηθούν στον ανταγωνισμό;
  • πώς μπορώ να αυξήσω την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου και πώς μπορώ να προστατέψω τον οργανισμό από δόλιες συμπεριφορές και απάτες;

Όλα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να γίνεται προσαρμογή των επιχειρηματικών πλάνων, όπου είναι απαραίτητο.

Ειδικά στην εποχή μας, που οι αλλαγές συντελούνται ραγδαία, οι εταιρείες χρειάζεται να αντιδρούν άμεσα. Για να γίνει αυτό εφικτό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η χρήση ολοκληρωμένης, σωστής και ανανεωμένης πληροφόρησης, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει η συνεργασία της IRI με την Covariance.

Σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΑΕΕ ακούσαμε τον καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο να επισημαίνει εμφατικά ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη των εργασιών στις ασφαλίσεις υγείας περνά μέσα από την αξιοποίηση των Big Data, στον σχεδιασμό νέων προϊόντων και στον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα ήθελα να σχολιάσετε την άποψη αυτή και να μας μιλήσετε πιο συγκεκριμένα και με παραδείγματα για τους τρόπους αξιοποίησης των Big Data.

Π.ΜΠ.: Η δήλωση αυτή είναι απολύτως εύστοχη. Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε δεδομένα με ακρίβεια και ταχύτητα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Τα Big Data έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε και λειτουργούμε ως μέλη της κοινωνίας. Εκτιμούμε, επίσης, ότι οι αλλαγές θα είναι ολοένα σημαντικότερες και οι ήδη μεγάλες βάσεις δεδομένων αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες. Είναι λογικό ότι αυτό θα φέρει αλλαγές και θα έχει αντίκτυπο στη σχέση ασφαλιστικής εταιρείας και δυνητικού πελάτη.

Η ανάλυση των Big Data και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων υποστηρίζουν την αύξηση του κύκλου εργασιών, μέσω της δημιουργίας εξατομικευμένων και καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων, του εξορθολογισμού των επενδύσεων επικοινωνίας και προώθησης, της ακριβέστερης μέτρησης του ασφαλιστικού κινδύνου, και τον βέλτιστο έλεγχο των αποζημιώσεων, κυρίως μέσω του καθορισμού ενός πλέγματος προστασίας από την ασφαλιστική απάτη και σπατάλη.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να εργαστούμε με στόχο το έργο μας να εξασφαλίσει τη βελτίωση των δεικτών των ασφαλιστικών οργανισμών και, ταυτόχρονα, να αποκομίσουν οφέλη οι ασφαλισμένοι, και κατά συνέπεια το σύνολο της κοινωνίας.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News