Εταιρείες

Η πολιτεία και το PensionsEurope δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα Τ.Ε.Α. Υποχρεωτικής Ασφάλισης

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική φυσική παρουσία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 07.04.2022, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, η Ημερίδα με τίτλο «Παρόν – Μέλλον και Προοπτικές των Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης», που διοργάνωσε η Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδος, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της PensionEurope στην Αθήνα, μέλος της οποίας είναι η Ε.Τ.Ε.Α.Ε.

Την ημερίδα, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, τίμησε τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι εποπτικές αρχές του κλάδου, όσο και οι κορυφαίοι του κλάδου των εταιρειών asset management και γενικότερα των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών του χώρου.

Στους χαιρετισμούς τους, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Τσακλόγλου Παναγιώτης, και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Καρασιώτου Παυλίνα, αναφέρθηκαν στην πίστη και στη στήριξη του κλάδου των Τ.Ε.Α. υποχρεωτικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι από αυτά ξεκίνησε να εφαρμόζεται η κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα. Έμφαση δόθηκε στο πως τα Ταμεία εντάσσονται στις θεσμικές παρεμβάσεις για το δεύτερο πυλώνα και στην επόμενη ημέρα από την κεφαλαιοποίησή τους. Τέλος, αναφέρθηκαν και στη σημαντική προσπάθεια του ΤΕΚΑ και το πώς σχεδιάζουν την εξέλιξή τους.

Η πολιτεία και το PensionsEurope δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα Τ.Ε.Α. Υποχρεωτικής Ασφάλισης
H Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Καρασιώτου Παυλίνα

Από τη μεριά της, η κα Λαζαράκου Βασιλική, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μίλησε για το έργο που επιτελείται από πλευράς ελέγχου και παρακολούθησης, τόσο των επενδύσεων όσο και της καταλληλότητας των ατόμων που αποτελούν τις επενδυτικές επιτροπές των Τ.Ε.Α., υπερβαίνοντας τον τυπικό έλεγχο των προσόντων και εμμένοντας σε ένα ουσιαστικό fit & proper.

H κα Κουσκουνά Ευφροσύνη, Πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, περιέγραψε, χρησιμοποιώντας και ιστορικά στοιχεία, τη διαδρομή των Ταμείων της Ένωσης τα τελευταία χρόνια και την πορεία τους προς την κεφαλαιοποίηση, μέσα από τις αντιξοότητες της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα. Κατέδειξε τις δυσκολίες της μετάβασης από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τόνισε τις ανάγκες για περαιτέρω τομές.

Ιδιαίτερα τιμητική για την ημερίδα ήταν η παρουσία και ομιλία του Γενικού Γραμματέα και Διευθύνοντος Συμβούλου της PensionEurope, κ. Matti Leppälä. Ο κ. Leppälä μετέφερε την πολύτιμη εμπειρία του από το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας και απεικονίζοντας με στοιχεία τη διαφορετικότητα και τη μη ενοποιημένη εικόνα που υπάρχει ακόμα σήμερα στην Ευρώπη, στο συγκεκριμένο κλάδο, μεταξύ των διαφόρων χωρών, λόγω οικονομικής, κοινωνικής και νομοθετικής κουλτούρας.

Η πολιτεία και το PensionsEurope δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα Τ.Ε.Α. Υποχρεωτικής Ασφάλισης
Η συντονίστρια του 2ου πάνελ και οι ομιλητές

Η Ε.Τ.Ε.Α.Ε. εκπροσωπήθηκε από τους:

  • κ. Κωνσταντίνο Λάζαρη, Πρόεδρο της Ε.Τ.Ε.Α.Ε. και Πρόεδρο Δ.Σ. Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ., ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τους σκοπούς της ημερίδας, αναφέροντας: «Η Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδος λειτουργεί από το 2014 για να δημιουργήσουμε κοινό σχέδιο δράσης, με όραμα – αρχές – αξίες και κύριο στόχο την προώθηση του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Διαμορφώνουμε νέα δυναμική ασφαλιστική κουλτούρα και κλίμα εμπιστοσύνης. Σήμερα 9 έτη μετά, παρουσιάζουμε το σημαντικό έργο που έχουμε πετύχει».
  • κ. Παπαδόγιαννη Χρήστο, Αντιπρόεδρο της Ε.Τ.Ε.Α.Ε. και Πρόεδρο Δ.Σ. Τ.Ε.Α.Ε.Α.Π.Α.Ε., ο οποίος περιέγραψε τη συνολική πορεία των Ταμείων της Ένωσης, τα τελευταία έτη. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης σημείωσε: «Τα Ταμεία της Ένωσής μας είναι μια επιτυχής μετεξέλιξη του θεσμού της Επικουρικής Ασφάλισης στη χώρα μας, γιατί εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικά και παράλληλα εφαρμόζουν κανόνες επαγγελματικής ασφάλισης. Η εξέλιξη αυτή αποδείχθηκε συνετή, καθώς λειτουργώντας πάντα με κανόνες διαφάνειας και σύγχρονης διακυβέρνησης από το 2013, έχουμε πετύχει αύξηση της περιουσίας των Ταμείων μας κατά 130%, φτάνοντας σήμερα τα 1,65 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 80% περίπου της περιουσίας όλων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης της Ελλάδας. Η μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεών τους, είναι άνω του 9%».

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, πήρε για μία ακόμα φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, αναμένοντας να συνεχιστεί η προσπάθεια δημιουργίας του, που έχει ξεκινήσει από το 2019.

Νομικές τοποθετήσεις επί θεμάτων του κλάδου των Τ.Ε.Α. έγιναν από την κα Βάλια Παπακωνσταντινοπούλου, Νομικό Σύμβουλο της Ε.Τ.Ε.Α.Ε., τον ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κρεμαλή Κωνσταντίνο, και την καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, ολοκληρώθηκε με 2 πάνελς, εστιασμένα στο επενδυτικό πλαίσιο των Ταμείων, τόσο στο διαδικαστικό/εποπτικό κομμάτι, όσο και σε σημαντικά επενδυτικά θέματα, όπως εναλλακτικές επενδύσεις, μέτρα απόδοσης επενδύσεων σε συνδυασμό με κριτήρια κινδύνου και ESG. Στα πάνελς, τα οποία συντόνισαν ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της Prudential Actuarial Solutions και η κα Άρτεμις Παναγιωτοπούλου, CEO ΕΔΕΚΤ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, κ. Κρις Αίσωπος – Alpha Trust, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών Asset Management των συστημικών τραπεζών, κ.κ. Αντωνόπουλος Παναγιώτης – Alpha Bank / Μπαμπλέκος Ηρακλής – Πειραιώς / Μυλωνάς Θεοφάνης – Eurobank / Σαραντινός Ευστράτιος – Εθνική, o CIO Iolcus, κ. Δροσσατάκης Μάνος, ο κ. Σαμαρτζής Παναγιώτης, Γενικός Διευθυντής της Asset Wise και ο κ. Ανθρωπέλος Μιχαήλ, Πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του Ε.Τ.Ε.Α.Π.Ε.Π.

Στα πάνελς, η Ε.Τ.Ε.Α.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κωστούρο Κωνσταντίνο, Γραμματέα Ε.Τ.Ε.Α.Ε. και Πρόεδρο Δ.Σ. Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε.

Τέλος, πέραν των προαναφερθέντων, την Ε.Τ.Ε.Α.Ε. εκπροσώπησαν:

  • Οι κ.κ. Κοντουσιάδης Παναγιώτης, πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος Ε.Τ.Ε.Α.Ε., Παναγιωτόπουλος Νίκος, αντιπρόεδρος Ε.Τ.Ε.Α.Π.Ε.Π. 
  • Οι κ.κ. Γεράσιμος Κονιδάρης, εντεταλμένος Διευθύνων Σύμβουλος του Τ.Α.Υ.Φ.Ε., και Κωνσταντίνος Νικολάου, εκπρόσωπος στην Ε.Τ.Ε.Α.Ε. του Τ.Α.Υ.Φ.Ε., ως μέλη του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Α.Ε.
  • και οι διευθυντές των Ταμείων.

Η Ημερίδα υλοποιήθηκε με τη συνδρομή των εταιρειών-χορηγών: Eurobank, Eurobank Asset Management, AssetWise, Alpha Asset Management, Alphatrust, Εθνική Asset Management, Πειραιώς Asset Management, Iolcus Investments, Ευρωπαϊκή Πίστη, Optima bank, Prudential, Sany Consulting, Triton Asset Management και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η πολιτεία και το PensionsEurope δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα Τ.Ε.Α. Υποχρεωτικής Ασφάλισης

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας