Open Mind ΕΠΕ-Ανεξάρτητοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι – Νίκος Τσούμας, Κώστας και Γιώργος Φάτσιος και Κώστας Χαρέας, «Mε όραμα και ανεξαρτησία…» (Σεπτέμβριος 2010)

1375

Τέσσερις φίλοι, τέσσερις συνεργάτες, τέσσερις φωνές ενωμένες σε μία κοινή πορεία… Ο Νίκος Τσούμας, ο Κώστας και ο Γιώργος Φάτσιος και ο Κώστας Χαρέας, συνάδελφοι εδώ και 18 χρόνια, αποφάσισαν πως το Agency δεν είναι πια για εκείνους. Η επιθυμία να δημιουργήσουν κάτι δικό τους ξεπερνούσε κάθε ενδοιασμό και επιφύλαξη, μέχρι που πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω την εταιρεία για την οποία εργάζονταν και να κοιτάξουν μπροστά. Σήμερα, η εταιρεία που δημιούργησαν οι ίδιοι στεγάζεται στην οδό Αχιλλέως 96, στο Π. Φάληρο και η επωνυμία σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαία: «Open Mind-Ανεξάρτητοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι». Όταν κανείς τους γνωρίσει από κοντά, καταλαβαίνει ακριβώς γιατί της έδωσαν αυτό το όνομα…

«Είχαμε γίνει διαχειριστές παλιών χαρτοφυλακίων, χωρίς κανένα όραμα», μας λέει ο Ν. Τσούμας, ξεκινώντας να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας που ενώνει και τους τέσσερις, μιας και ταυτόχρονα και σε μια μέρα άφησαν το κοινό τους γραφείο και το κοινό τους παρελθόν για να δημιουργήσουν ένα άλλο μέλλον, όχι πια μέσα στα στενά πλαίσια του Agency αλλά σε ένα ανεξάρτητο ασφαλιστικό πρακτορείο. «Οι συνθήκες και οι απαιτήσεις της αγοράς άλλαξαν και εμείς από τη θέση που ήμασταν δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Τα περιορισμένα προϊόντα μίας και μόνο εταιρείας μας εμπόδιζαν να πλησιάσουμε τις πραγματικές ή όλες τις ανάγκες του πελάτη. Για αυτό και προτιμήσαμε τη λύση της πρακτόρευσης, που μας έδωσε πολύ περισσότερες δυνατότητες», μας εξηγεί στη συνέχεια ο Κ. Χαρέας.  

Σήμερα το γραφείο συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες της αγοράς, όπως οι Generali, Eurolife, Allianz, Interamerican, Εθνική, Αγροτική, Chartis και Victoria, αριθμεί 2.400 πελάτες και τα ετήσια καθαρά ασφάλιστρα ανέρχονται σε 1.250.000€ για τον Κλάδο Ζωής, 300.000€ για τον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και 1.350.000€ για τον Κλάδο Αυτοκινήτων. Όντας παραδοσιακά ασφαλιστές ζωής, συνεχίζουν να έχουν ως βασικό τους στόχο την ανάπτυξη της παραγωγής του συγκεκριμένου κλάδου όπου αυτό που τους ενδιαφέρει είναι κυρίως η διατήρηση του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου. «Και είμαστε περήφανοι που δεν έχουμε ακυρώσεις», τονίζει ο Γ. Φάτσιος ενώ ο Ν. Τσούμας συμπληρώνει: «Αυτό είναι κάτι που μας διαφοροποιεί από το agency. Εκεί τα bonus δίνονται πάντα βάσει νέας παραγωγής, ποτέ βάσει διαφοράς εν ισχύι χαρτοφυλακίου». Με τις ασφάλειες ζωής ασχολούνται κατά κύριο λόγο και οι συνεργάτες του γραφείου, που ήδη φτάνουν τους 25, ενώ και για όσους ακόμη επιθυμούν, η πόρτα της εταιρείας είναι σε κάθε περίπτωση ανοιχτή.

Ωστόσο, η νέα εποχή βρίσκει τους ασφαλιστές μπροστά σε ένα πιο ενημερωμένο και πιο απαιτητικό καταναλωτικό κοινό. «Οι καταναλωτές ενδεχομένως να μην μπορούν πάντοτε να ανταποκριθούν οικονομικά, την ενημέρωση όμως τη θέλουν. Όσο μάλιστα το κρατικό σύστημα θα αποδεικνύει ότι μόνος του ο καθένας πρέπει να φροντίσει για το μέλλον του, τόσο θα αυξάνεται και το ενδιαφέρον για τις ασφάλειες και η ανάγκη για σωστή και έγκυρη ενημέρωση», συμφωνούν όλοι τους.

Όλα αυτά βέβαια θα ήταν ελπιδοφόρα για το θεσμό, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα τελευταία γεγονότα με τις τόσες και σημαντικές ανακλήσεις αδειών μεγάλων εταιρειών της αγοράς. «Η μόνιμη ερώτηση των πελατών είναι αν υπάρχει περίπτωση να έχουν την ίδια κατάληξη οι εταιρείες των οποίων τα προϊόντα τους προτείνουμε», μας εξομολογείται ο Κ. Φάτσιος, συνεχίζοντας: «Μετά το κλείσιμο της Ασπίδας αλλά και μεγάλων ομίλων του εξωτερικού, η αξιοπιστία του θεσμού έχει κλονιστεί, επηρεάζοντας κυρίως τις μικρές εταιρείες». Σε αυτό βέβαια που συμφωνούν όλοι, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε αυτοί να γίνονται οι εγγυητές του μέλλοντος καμίας εταιρείας. «Το κράτος έχει την ευθύνη να ελέγχει τη βιωσιμότητα των εταιρειών και να προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες, όχι εμείς», τονίζει ο Κ. Χαρέας, «κι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί τίποτα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε στον καθένα από τους πελάτες μας είναι ότι θα είμαστε για πάντα οι ασφαλιστές του, θα είμαστε δίπλα του».  

Όσο για το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής που αναμένεται να δημιουργηθεί, οι Σύμβουλοι της Open Mind είναι μάλλον επιφυλακτικοί: «Πρώτον πρέπει να το δούμε να εφαρμόζεται και στη συνέχεια να απαλύνει πραγματικά τον πόνο όλων εκείνων που είχαν συνταξιοδοτικά ή νοσοκομειακά προγράμματα. Ωστόσο, υπάρχει μία δόση αδικίας και σε αυτή τη λύση. Οι υγιείς εταιρείες είναι αυτές που συνεχώς πληρώνουν», μας είπαν χαρακτηριστικά. 

Γυρνώντας τη σκέψη τους δύο χρόνια πίσω και οι τέσσερις καταλήγουν: «Το να αποφασίσει κανείς να ακολουθήσει το δικό του δρόμο και να εργαστεί με ανεξαρτησία δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Εμείς ήμασταν μαζί και γι’ αυτό τα καταφέραμε». Και όταν κανείς πιστεύει στην ομάδα, όλα γίνονται πιο εύκολα και πιο όμορφα θα προσθέταμε εμείς. 

Προηγούμενο άρθρο“Provident-Ασφαλιστική Πρακτόρευση ΕΠΕ” – Ανδρέας Συνοδινός: «Το Agency αλλάζει μορφή» (Ιούλιος – Αύγουστος 2010)
Επόμενο άρθροExecutive Insurance Brokers – Eυγενία Καφφετζή: «Είμαστε εξειδικευμένοι brokers» (Οκτώβριος 2010)