Οι insurtech εταιρείες προσελκύουν επενδύσεις εν μέσω πανδημίας

857

Οι πρόσφατοι κύκλοι χρηματοδότησης εταιρειών insurtech σηματοδοτούν την επιτυχία τους στην ασφάλιση, καθώς η αγορά ανακάμπτει μετά το πανδημικό σοκ.

Οι επενδύσεις σε εταιρείες insurtech παρουσίασαν ισχυρή αύξηση μεταξύ 2018-2019 και φαινόταν πως συνέχιζαν να αναπτύσσονται ταχέως μέχρι που η πανδημία χτύπησε το 2020. Ωστόσο, από τα μέσα του 2021, κάποιες “ξεχωριστές” εταιρείες insurtech κόντρα στην πανδημία κατάφεραν να προσελκύσουν μερικές πρωτοποριακές επενδύσεις, σύμφωνα με την GlobalData, κορυφαία εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.

Η Wefox, μια εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία συγκέντρωσε $650 εκατ. από έναν κύκλο χρηματοδότησης σειράς C, και η αξία της έφτασε τα $3 δις την 1 Ιουνίου 2021. Η Wefox επικεντρώνεται στις προσωπικές ασφαλίσεις και χρησιμοποιεί data analytics για να επιτύχει ένα καλύτερο loss ratio κατά τον υπολογισμό των κινδύνων των πελατών. Ομοίως, η Bought By Many, μία εταιρεία που ασφαλίζει κατοικίδια ζώα, που χρησιμοποιεί δεδομένα πελατών για τη δημιουργία προσαρμοσμένων και ευέλικτων ασφαλιστηρίων, έχει επίσης συγκεντρώσει $350 εκατ., ανεβάζοντας την αξία της σε $2 δις την ίδια χρονική περίοδο. Επιπλέον, η Wejo –μια insutech που βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων οχημάτων για να τιμολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ασφάλιστρα των καταναλωτών–  ξεκίνησε μια ειδικού σκοπού εταιρεία εξαγοράς (SPAC), συγκεντρώνοντας $330 εκατ.

Η Jazmin Chong, ασφαλιστική αναλύτρια της GlobalData, σχολιάζει: «Στην προ-πανδημική περίοδο ήταν σπάνιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να συγκεντρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε έναν κύκλο χρηματοδότησης, πόσο μάλλον να φτάνουν να αποτιμώνται για $1 δις. Ωστόσο, η πανδημία έχει επιταχύνει τη ζήτηση για ψηφιακές και προσωπικές ασφαλιστικές υπηρεσίες και η τάση αυτή δεν δείχνει κανένα σημάδι μείωσης. Στον ασφαλιστικό χώρο όλο και περισσότεροι παίκτες που επικεντρώνονται στην τεχνολογία  μπορούν πια να συγκεντρώσουν αρκετή χρηματοδότηση και να φτάσουν να αξίζουν πολλά δις δολάρια. Η επιτυχία του πρόσφατου κύκλου χρηματοδότησης insurtech εταιρειών αποδεικνύει ότι τέτοιες νεοφυείς επιχειρήσεις μπόρεσαν να ενταχθούν επιτυχώς στην αλυσίδα αξίας της ασφάλισης».

Το εργαλείο Smart Money Analytics της GlobalData διαπιστώνει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα των ασφαλίσεων μειώθηκαν κατά 17,3% το 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας σε συνολική αξία τα $3,5 δις. Η πτώση τονίζει τον αντίκτυπο της Covid-19 και την οικονομική αβεβαιότητα που έκανε τους επενδυτές να αισθάνονται επιφυλακτικοί. Ωστόσο, παρά την πτώση, το Εργαλείο διαπιστώνει επίσης ότι δεν επηρεάστηκαν εξίσου όλες οι insurtech εταιρείες από την οικονομική επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με το Εργαλείο, οι επιχειρήσεις που επικεντρώθηκαν στην «ενεργοποίηση επιχειρηματικών λύσεων» στον τομέα των ασφαλίσεων επλήγησαν περισσότερο, καθώς είδαν τις επενδύσεις να μειώνονται κατά 66,8% το 2020 σε σχέση με το 2019. Από την άλλη πλευρά, οι insurtech εταιρείες που έδωσαν μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη (AI)  σημείωσαν αύξηση 6,1% στις επενδύσεις για την ίδια περίοδο.

Η Chong προσθέτει: «Η εκτροπή των επενδύσεων σε insurtech εταιρείες το 2020 υπογραμμίζει ότι συγκεκριμένες πτυχές των insurtech εταιρειών αποδεικνύονται πιο απαραίτητες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ένας τομέας ενδιαφέροντος ήταν η εξατομίκευση προϊόντων μέσω της ανάλυσης δεδομένων και ψηφιακών διαδικασιών στον υπολογισμό και την πληρωμή των αξιώσεων. Οι insurtechs εταιρείες που έχουν επικεντρωθεί σε αυτούς τους τομείς κατάφεραν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Καθώς οι insurtech εταιρείες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, θα μπορούσαν να αποδειχθούν σοβαροί ανταγωνιστές των καθιερωμένων ασφαλιστικών. Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για ψηφιακές υπηρεσίες δεν δείχνει κανένα σημάδι μείωσης και ότι η ψηφιοποίηση είναι το κλειδί για να παραμείνει μια εταιρεία σε συνάφεια με το μελλοντικό αγοραστικό περιβάλλον».

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθρο10 χρόνια με την HFPA!
Επόμενο άρθροΠαράταση στην υποβολή αιτήσεων για το University of Athens MBA