Άρθρα

Νίκος Συμεωνίδης: Γνώθι σεαυτόν

Το Βήμα των Financial Planners

Είδα πρόσφατα ένα γράφημα, το οποίο αποτέλεσε “τροφή για σκέψη”, καθώς έδειχνε ότι μετά την ηλικία των 40, αρχίζει ο καθένας μας να περνάει περισσότερο χρόνο με τον εαυτό του παρά με τους ανθρώπους γύρω του (σύντροφο, παιδιά, φίλους, συναδέλφους κ.λπ.).

Συμφωνείτε σε αυτό; Συμβαίνει ήδη σε όσους έχετε φθάσει ή υπερβεί τη συγκεκριμένη ηλικία; Αισθάνεστε κάποιες στιγμές ότι δεν θέλετε να ακούσετε κανέναν ή δεν μπορείτε να “φορτώνεστε” τα προβλήματα του καθενός; Δεν έχει ενισχυθεί αυτό το “βάρος” μετά την πανδημία με τους αποκλεισμούς και όλα τα επακόλουθα; Σε όσους απαντήσουν ΝΑΙ, που πιθανόν είναι πολλοί, ένα πράγμα έχω να πω: Έχετε δίκιο!

Όμως, δίκιο έχουν και όσοι απαντήσουν ΟΧΙ, ακόμα και εκείνοι που έχουν αμφιβολίες…

Όπως μάθαμε από μικροί, ένα ποτήρι που έχει μέσα του νερό μέχρι τη μέση, μπορεί να χαρακτηρισθεί μισογεμάτο αλλά και μισοάδειο. Εξαρτάται από τη συναισθηματική κατάσταση του καθενός τη στιγμή που το βλέπει και η οποία, βέβαια, διαμορφώνεται από τα γεγονότα της εκάστοτε περιόδου που ζούμε, αλλά κυρίως από τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις μας. Πόσοι από εμάς σε κάποια περίοδο επιτυχιών δεν αισθανθήκαμε ότι είμαστε “ανίκητοι”, ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα; Και πόσοι, σε περιόδους άσχημες, δεν νιώσαμε “τελειωμένοι”, ότι όλα πάνε στραβά και ότι… «τι άλλο επιτέλους θα μας συμβεί»;

Είναι κοινώς παραδεκτό πια ότι, όταν κάποιος προσφέρει απλόχερα αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον και γενικά όμορφα συναισθήματα σε άλλους, ανάλογα θα “εισπράξει” και από εκείνους. Όταν βγάζει κακία, μίσος, ζήλεια και αρνητική γενικά ενέργεια, ανάλογη ανταπόδοση θα έχει.

Ο καθένας από εμάς “καθρεφτίζει” αυτό που πραγματικά είναι και είναι πολύ δύσκολο να ξεγελάσει για πολύ καιρό τους υπόλοιπους. Άλλωστε, όπως είπε και ο Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».

Ωστόσο, μία ψύχραιμη ματιά στα πράγματα, συνήθως όταν περάσει η μεγάλη ένταση, μας δείχνει ότι όλα τα συναισθήματα είναι πιθανά, γιατί έτσι είναι η ζωή και η ανθρώπινη φύση. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι η διαχείριση αυτών των συναισθημάτων προς όφελός μας, σε κάθε περίπτωση, με απώτερο στόχο την αυτοβελτίωση και την πρόοδο. Είναι πολύ δύσκολο, βέβαια, γιατί είμαστε ενταγμένοι σε ένα «σύστημα» που από μικρούς μας μαθαίνει να αναζητούμε κυρίως βαθμούς, χωρίς να υπολογίζει ιδιαίτερα τα συναισθήματα, αλλά και ως ενήλικες πάλι, πολλές φορές, υποβαθμίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας προς όφελος της παραγωγικότητας. Για να μάθουμε, λοιπόν, την ορθή διαχείριση των συναισθημάτων, με στόχο την εσωτερική ηρεμία μας, ίσως χρειαστεί και η βοήθεια κάποιου ειδικού.

Ένας βασικός παράγοντας ηρεμίας στη ζωή μας είναι και η ορθή και η συνετή διαχείριση των οικονομικών μας.

Ας δούμε κάποιες ρήσεις που αφορούν το χρήμα:

  • «Τα λεφτά χαλάνε τον άνθρωπο, αλλά δυστυχώς και η έλλειψή τους, επίσης» – Evgeni Kaseyev, Ρώσος γνωμικογράφος.
  • «Το χρήμα δεν έχει καμιά σημασία, η έλλειψη χρήματος όμως έχει» – Jean-François Somain, Γαλλοκαναδός συγγραφέας.
  • «“Με τα λεφτά δεν αγοράζεις την ευτυχία”: Αυτό συνήθως το ακούς απ’ αυτούς που δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο» – Robert Orben, Αμερικανός ταχυδακτυλουργός.
  • «Οι άνθρωποι ξεχνούν ευκολότερα τον θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους» – Niccolò Machiavelli, πολιτικός φιλόσοφος.

Συνήθως οι άνθρωποι απευθύνονται για τη διαχείριση των οικονομικών τους σε κάποιον τραπεζικό υπάλληλο, σε ασφαλιστή ή λογιστή, μπορεί σε κάποιον γνωστό που «ξέρει από αυτά» ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε κάποιο στέλεχος εταιρείας επενδύσεων, ειδικά αν είναι μεγάλα τα ποσά. Μερικοί αποτολμούν μόνοι τους να τα διαχειριστούν, μέσω επενδυτικών πλατφορμών, με αβέβαια αποτελέσματα. Μήπως και σε αυτή την περίπτωση, όμως, όπως και με τα περί συναισθημάτων που λέγαμε παραπάνω, πρέπει να αποταθούν στον ανάλογο ειδικό; Και ποιος είναι αυτός;

Μία πασίγνωστη επαγγελματική ειδικότητα, στις αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, είναι ο Financial Planner. Ακολουθεί μία διαδικασία (Financial Planning ή Χρηματοοικονομικός Σχεδιασμός) που, λίγο ή πολύ, περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Βασίζεται σε πέντε απλά βήματα και σε γενικές γραμμές, αφού βοηθήσει τον υποψήφιο πελάτη-συνοδοιπόρο να εκφράσει τα «θέλω», τις επιθυμίες και τα όνειρά του, ξεκινά από την καταγραφή της παρούσας οικονομικής του κατάστασης. Στη συνέχεια, αναλύει τους κινδύνους που μπορεί να τον απειλήσουν μελλοντικά και προτείνει λύσεις, έτσι ώστε να μην τον εκτρέψουν οικονομικά από την πορεία προς αυτά τα όνειρα, αν τύχει και συμβούν. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνει σε τακτά και συμφωνημένα χρονικά διαστήματα ή όταν επέλθει κάποια σημαντική αλλαγή στα δεδομένα που αναλύθηκαν.

Θα παρατηρήσατε ότι γράφω πελάτη-συνοδοιπόρο, γιατί πραγματικά ο στόχος και η ελπίδα ενός σοβαρού Financial Planner είναι η πορεία με τον πελάτη του να είναι παράλληλη, μακρόχρονη και απολύτως αρμονική, εποικοδομητική και επιτυχημένη και για τα δύο μέρη.

Σύμφωνα με την πυραμίδα ιεράρχησης αναγκών του Αμερικανού ψυχολόγου Abraham Maslow, ο κάθε άνθρωπος έχει σαν στόχο στη ζωή του να φθάσει στην κορυφή της πυραμίδας, στην αυτοπραγμάτωση (να νιώθει πλήρης), αφού εξασφαλίσει πρώτα τα κατώτερα επίπεδα αυτής: τις φυσιολογικές ανάγκες (φαγητό, νερό, αέρας), τις ανάγκες ασφάλειας (στέγη, υγεία, προστασία), τις κοινωνικές (σχέσεις με ανθρώπους), τις ανάγκες αυτοεκτίμησης (φήμη, κύρος). Αυτό λέγεται Peace of Mind και ένας καλός Financial Planner, που θα τα έχει βρει με τον εαυτό του πρώτα, μπορεί σίγουρα να τον βοηθήσει προς αυτόν τον υπερβολικά δύσκολο στόχο. Η «Ισχύς εν τη ενώσει», λοιπόν, και στο χέρι σας είναι να τον βρείτε.

Νίκος Συμεωνίδης: Γνώθι σεαυτόν
Νίκος Συμεωνίδης: Γνώθι σεαυτόν

*Ο κ. Νίκος Συμεωνίδης ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή από το 1992 σε συνεργασία με την Interamerican. Έχει πιστοποιηθεί ως L.U.T.C.F. (Life Underwriter Training Council Fellow) σε Personal & Business Insurance, Multiline Skills Course, Corporate Ethics, καθώς και ως Financial Planner από την Achmea Academy. Διαθέτει πιστοποίηση στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική Επιχειρήσεων αλλά και στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως και τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για τη χρηματοοικονομική συμβουλή SQF3 και SQF4 από τον EFICERT. Είναι κάτοχος του προηγμένου λογισμικού ανάλυσης αναγκών της εταιρείας FIGLO.
Είναι μέλος του Π.Σ.Α.Σ. και της H.F.P.A., ισόβιο μέλος του M.D.R.T., καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Συνεργατών της Interamerican.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας