Άρθρα

Νικόλας Γογγάκης: Αθλητισμός και επιχειρηματικότητα

«Αν πιστεύεις πως το μόνο όφελος του αθλητισμού είναι η απόλαυση και η διασκέδαση, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι εμπειρίες και τα βιώματα από τη συμμετοχή σου σε αθλητικές ομάδες μπορούν να μεταφερθούν στην επαγγελματική σου καριέρα και να σε βοηθήσουν να ανέβεις στην κορυφή», επισημαίνει το μέλος του MDRT, κ. Νικόλας Γογγάκης, ο οποίος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Aπό τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου βρίσκομαι μέσα στο νερό. Η αγάπη αυτή γεννήθηκε στη θάλασσα και έγινε καθημερινότητα στις πισίνες. Για παραπάνω από 20 χρόνια, ως αθλητής κολύμβησης και μετέπειτα ως αθλητής υδατοσφαίρισης, κατέκτησα πολλές διακρίσεις σε εθνικά πρωταθλήματα. Το σημαντικότερο όφελος που απέκτησα, όμως, δεν ήταν τα κύπελλα και τα μετάλλια. Οι εμπειρίες που βίωσα, τα αισθήματα που ένιωσα με δίδαξαν πολλά, σμιλεύοντας την προσωπικότητά μου και βοηθώντας με, να πετύχω ως επαγγελματίας σύμβουλος οικονομικού προγραμματισμού.

Παρατηρώ πως πολλά από τα στοιχεία που με χαρακτήριζαν ως αθλητή, βρήκαν τη φυσική τους συνέχεια μέσα στην επαγγελματική μου καθημερινότητα. Είναι γνωστό ότι οι αθλητές και οι επιχειρηματίες διαθέτουν μία πληθώρα κοινών δεξιοτήτων, που έχει αποδειχθεί πως τους προσφέρουν ένα προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Ή θα κερδίσω ή θα μάθω!

Όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε, δεν χάνουμε πραγματικά, αν πάρουμε το μάθημα και προσπαθήσουμε ξανά! Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε την επιτυχία να μπαίνει στο μυαλό μας, όπως και την αποτυχία στην καρδιά μας. Κάθε αποτυχία μας προσφέρει απλόχερα την αναγκαία ανατροφοδότηση για το πώς θα βελτιωθούμε. Είναι εύκολο μετά από μια επιτυχία να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας και ουσιαστικά να παραμείνουμε οι ίδιοι. Αν, όμως, δούμε την αποτυχία ως μάθημα, θα έχουμε την απαραίτητη παρακίνηση να μάθουμε και να δοκιμάσουμε ξανά με καλύτερο τρόπο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η αποτυχία, αλλά ο φόβος της αποτυχίας που θα μας κρατήσει μακριά από τα όνειρά μας.

Υπομονή & επιμονή

Ως αθλητής ξέρεις τι πρέπει να θυσιάσεις, για να πετύχεις τον πραγματικό στόχο. Καθημερινές προπονήσεις, ανεξαρτήτως ζέστης ή κρύου, όταν οι άλλοι απολαμβάνουν τα ήρεμα απογεύματα, τα σαββατοκύριακα ή τις διακοπές τους. Αντίστοιχα, ως επιχειρηματίας ξέρεις ότι είναι απαραίτητο να είσαι συνεπής σε απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, να απαντάς στα δεκάδες e-mail που λαμβάνεις καθημερινά, να διαβάζεις συμβόλαια και να προγραμματίζεις τις συναντήσεις σου. Ο Μωχάμετ Άλι είχε δηλώσει: «Μισούσα κάθε λεπτό της προπόνησης, έλεγα όμως στον εαυτό μου: Μην τα παρατάς, άντεξε τώρα και ζήσε το υπόλοιπο της ζωής σου ως πρωταθλητής». Ένας πετυχημένος επιχειρηματίας έχει την ικανότητα να βρίσκει το κίνητρο, για να κάνει υπολογισμένες καθημερινές θυσίες για τον απώτερο και ουσιαστικότερο στόχο.

Μόνος σου θα πας πιο γρήγορα. Μαζί θα πάμε πιο μακριά!

Η ομαδικότητα είναι ένα αναντικατάστατο στοιχείο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Η ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί πετυχημένες ομάδες ήταν από μόνη της αρκετή για να αλλάξει την ανθρώπινη ιστορία. Μέσα από τον αθλητισμό, μαθαίνεις γρήγορα να εντάσσεσαι και να λειτουργείς αρμονικά μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά και κοινό στόχο. Αντίστοιχα και στον επιχειρηματικό κόσμο οι ιστορίες πετυχημένων ομάδων είναι αυτές που καθορίζουν, τελικά, το μέλλον των εταιρειών. Λένε πως το ταλέντο μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα, αλλά μόνο η ομάδα είναι ικανή να κερδίσει το πρωτάθλημα.

Ο ανταγωνισμός είναι ένα υγιές κίνητρο

Ο υγιής ανταγωνισμός σε ωθεί να μεταμορφωθείς στην καλύτερη εκδοχή σου, όταν επιδιώκεις να βρίσκεσαι σε χώρους όπου μπορείς να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους καλύτερους, εξυπνότερους, σοφότερους και αποτελεσματικότερους από εσένα. Στον στίβο και στους αγώνες κολύμβησης, οι ταχύτεροι αθλητές τοποθετούνται στις μεσαίες διαδρομές, έτσι ώστε να αποτελούν κίνητρο για τους υπόλοιπους. Αν μια εταιρεία ή ένας επαγγελματίας σταματήσουν την προσπάθεια να βελτιώνουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους έναντι του ανταγωνισμού, ουσιαστικά θέτουν τον εαυτό τους εκτός αγοράς. Μόνο όταν αγκαλιάζουμε τον ανταγωνισμό και είμαστε πρόθυμοι να ρισκάρουμε και να αποδεχθούμε τους κινδύνους, μαθαίνουμε πραγματικά πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε.

Πλέον, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη μεγάλη σχέση που έχει η αθλητική παιδεία με την επιτυχία στην επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου. Σε έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα, ερωτήθηκαν 400 εταιρικά στελέχη για τη σχέση τους με τον αθλητισμό. Το 94% απάντησε πως έχει παίξει κάποιο άθλημα, κάποια στιγμή στη ζωή του, και το 61% εξ αυτών δήλωσε πως ο αθλητισμός αποτέλεσε συστατικό της επαγγελματικής του επιτυχίας. Ακόμα εντυπωσιακότερα είναι τα αποτελέσματα έρευνας ανάμεσα σε 75 διοικητικά στελέχη εταιρειών του Fortune 500, με το 95% να δηλώνει πως είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό στο σχολείο.

Καταλήγοντας γίνεται κατανοητό πως αθλητισμός και επιχειρηματικότητα είναι δύο χώροι με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Οι πρωταγωνιστές τους μοιράζονται κοινά στοιχεία νοοτροπίας, χαρακτήρα και καθημερινότητας. Όταν λαμβάνω ένα βιογραφικό για ένταξη νέου συνεργάτη στην ομάδα μας, η εμπειρία του από τον αθλητισμό παίζει σημαντικό ρόλο. Το επάγγελμά μας, αλλά και οι άνθρωποι που βοηθάμε με τις υπηρεσίες μας, έχουν ανάγκη από πρωταθλητές.

Νικόλας Γογγάκης: Αθλητισμός και επιχειρηματικότητα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο κ. Νικόλας Γογγάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και είναι εξειδικευμένος σύμβουλος οικονομικού προγραμματισμού, τα τελευταία 11 χρόνια. Είναι Star Agent, Junior Unit Manager και μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών της MetLife τα τελευταία 6 χρόνια, με πολλές εθνικές και διεθνείς παραγωγικές διακρίσεις και συμμετοχές σε πολλά τοπικά και διεθνή συνέδρια. Ως πλήρες μέλος του MDRT είναι Country Company Chair της MetLife. Στον ελεύθερo χρόνο του ασχολείται με το διάβασμα, την υδατοσφαίριση και το snowboarding.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας