Άρθρα

Νέες προοπτικές ανοίγουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν το δρόμο για εναλλακτικές επιλογές ως προς το μέλλον της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας.

Φυσικά, δεν είμαστε οι αρμόδιοι λήπτες τέτοιων αποφάσεων, όμως η θετική εικόνα της ασφαλιστικής, όπως αυτή φαίνεται στα οικονομικά και παραγωγικά της αποτελέσματα κατά το πρώτο 6μηνο του 2014, ενδεχομένως θα άξιζε να προβληματίσει την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και να δει το ενδεχόμενο να μην πουλήσει την πρώτη ασφαλιστική της χώρας, αλλά να εξετάσει κάποιο εναλλακτικό σενάριο.

Ως γνωστόν, η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί στο επιχειρηματικό πλάνο αναδιάρθρωσης του Ομίλου να πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική μέχρι το 2016, αναμένοντας μεγαλύτερες υπεραξίες.

Ωστόσο, θα μπορούσε, εναλλακτικά, να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσοστό της:

Α) είτε με επανεισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο (βγήκε το 2008).

Β) είτε με άντληση κεφαλαίων και εξαγορές ελληνικών και αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών,

Γ) είτε με συγχωνεύσεις μέσω απορρόφησης ασφαλιστικών εταιρειών.

Τελικός στόχος, να περιοριστεί η συμμετοχή της ΕΤΕ στο 20% και η Εθνική Ασφαλιστική να γίνει πολυμετοχική εταιρεία, με πλειοψηφία ελληνικών συμφερόντων. 

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Εθνική Ασφαλιστική για τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου 6μήνου 2014:

Η Εθνική Ασφαλιστική σε κερδοφόρα πορεία

Τη σταθερά ανοδική πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του έτους. Η συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Εταιρείας είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής που αναπτύσσει το παραγωγικό της δίκτυο, της καλής διαχείρισης των λειτουργικών της εξόδων αλλά και της περαιτέρω ισχυροποίησης της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Η  παραγωγή το α’ εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε στα €360 εκατ. έναντι €324 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στον κλάδο Ζωής η παραγωγή αυξήθηκε κατά 19,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 φθάνοντας τα €228 εκατ.

Εντυπωσιακή άνοδο 27,3% σημείωσε η νέα παραγωγή στον κλάδο Ζωής που διαμορφώθηκε σε €25,2 εκατ. για το εξάμηνο 2014 έναντι €19,8 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Η Εταιρεία έχοντας σταθεροποιηθεί σε κερδοφόρα αποτελέσματα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρουσιάζει κέρδη προ φόρων €52,4 εκατ. και κινείται εντός του προϋπολογισμού για το 2014. Παράλληλα, βελτιώνει τον δείκτη Κεφαλαιακής επάρκειας (SolvI), ο οποίος διαμορφώνεται στο 608%, έναντι 288% στο α’ εξάμηνο του 2013 και 528% στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη της κερδοφορίας είναι αποτέλεσμα και του συνεχούς ελέγχου του κόστους ζημιών ιδιαίτερα στους Γενικούς Κλάδους, όπου ο συγκεκριμένος δείκτης ζημιών (Loss Ratio) διαμορφώθηκε στα 40,8% το εξάμηνο 2014 από 44,4% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στο μέλλον, αυξάνοντας διαρκώς τα μερίδια της στην αγορά και πραγματοποιεί όλα όσα θα της επιτρέψουν να προσφέρει τις αρτιότερες δυνατές λύσεις στους Πελάτες της. Επίσης, πραγματοποιεί σειρά επενδύσεων στις υποδομές της με στόχο τον συνεχή εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της και τον περιορισμό του κόστους της.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας