Μύθος ή Πραγματικότητα η διαφορά μεταξύ Αθηνών και Περιφέρειας;

381

Η κατάρριψη του μύθου «όλοι οι  Έλληνες είμαστε το ίδιο» και όλες οι πόλεις υποφέρουν από την κρίση το ίδιο

Κάθε μέρα οι εταιρείες ετοιμάζουν στόχους κινήτρων – διαγωνισμούς και, πάνω απ’ όλα, κανονισμούς Πωλήσεων και εμπορικές πολιτικές συνεργατών τους, με απώτερους στόχους την κινητικότητα σε συγκεκριμένους τομείς και φυσικά την αύξηση του τζίρου… Ως εδώ καλά.

Όταν, όμως, γίνονται (κατά κανόνα των Αθηνών) όλες αυτές οι διεργασίες, ποια ακριβώς στοιχεία είναι αυτά που λαμβάνονται υπόψη; Ιδιαίτερα για τους εκτός Αθηνών συνεργάτες υπάρχει διαχωρισμός της στοχοθεσίας ή απλώς δημιουργούνται στόχοι στην Αθήνα, που επεκτείνονται σε όλο το δίκτυο;

Βέβαια, όταν μιλάμε για στόχους ταξιδιών και διαφόρων άλλων κινήτρων, ίσως και να μην έχει τόση σημασία για όλους. Όταν, όμως, μιλάμε για αμοιβές και ιδιαίτερα για τους εκ του νόμου κανονισμούς, εκεί τι γίνεται; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για πολλούς οργανισμούς που λειτουργούν με συνδρομές (κανένας διαχωρισμός).

Αυτό, ίσως, στην Ελλάδα της «ανάπτυξης» να μην είχε ιδιαίτερη σημασία… Σήμερα, πρέπει να κοιτάξουμε την αγορά και να διορθώσουμε παθογένειες του παρελθόντος. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή εταιρείες – οργανισμοί – σύλλογοι να ξανακοιτάξουν όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τους συνεργάτες τους.

Σε αυτό το σημείο σας μεταφέρω στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 22/05/2015 και αφορούν το μέσο κοινοτικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013, το οποίο ανήλθε στο 75%.

Για την Ελλάδα, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) ανήλθε στο 73 του κοινοτικού. Πρωταγωνιστεί φυσικά η Αττική (98% του κοινοτικού ΑΕΠ) και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο (76%). Όλες οι λοιπές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού.

Περιφέρεια

Ποσοστό επί του κοινοτικού ΑΕΠ

Ιόνια Νησιά

68%

Κρήτη

63%

Στερεά Ελλάδα

62%

Δυτική Μακεδονία

62%

Πελοπόννησος

60%

Βόρειο Αιγαίο

57%

Δυτική Ελλάδα

57%

Κεντρική Μακεδονία

57%

Θεσσαλία

56%

Ήπειρος

55%

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

52%

 

 

 

 

 

 

 

Εύχομαι ότι τα παραπάνω στοιχεία θα δώσουν το έναυσμα για μια ειλικρινή συζήτηση (για όποιον ενδιαφέρεται) πάνω σε θέματα δυνατοτήτων ανάπτυξης, κινήτρων, στόχων, κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ζουν στην περιφέρεια της μικρής μας χώρας δεν χρειάζεται να νιώθουν ενοχές, όταν ζητούν διαφορετική (δικαιότερη) αντιμετώπιση από τους εργοδότες της εταιρείας τους και φυσικά οι «φίλοι μας» των Αθηνών να προσεγγίζουν ηπιότερα τις προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας.

Εύχομαι η αγορά να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα, για να μπορέσουμε όλοι, «εν ηρεμία», να κάνουμε αυτό που μπορούμε… ή, όπως είπε o Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: «Άρχισε κάνοντας αυτό που είναι αναγκαίο, μετά αυτό που είναι εφικτό και ξαφνικά θα βρεθείς να κάνεις το αδύνατο».
 

 AnastasiouDimitris

Δημήτρης Αναστασίου, Επιθεωρητής Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, Μέλος Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ.

Site: www.ateam.com.gr, email: info@AnastasiouD.gr

Προηγούμενο άρθροΝ. Σταυρογιάννη: «Αντισταθμίσαμε τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης»
Επόμενο άρθροΠίσω από τους ηγέτες βρίσκονται ισχυρές ομάδες