Munich Re: US$ 33 δις κόστισαν οι φυσικές καταστροφές το 1ο εξάμηνο 2018

2094
seismos osaka

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν σημαντικά χαμηλότερες απώλειες από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της Munich Re οι συνολικές απώλειες κυμάνθηκαν περίπου στα US$ 33 δις, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 (US$ 29 δις μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό).

Ωστόσο, μεμονωμένα γεγονότα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, για παράδειγμα οι ζημιές στις καλλιέργειες στον γεωργικό τομέα ως αποτέλεσμα της ξηρασίας στην Ευρώπη.

 

Επισκόπηση των φυσικών καταστροφών για το 1ο εξάμηνο του 2018

Οι συνολικές απώλειες, ύψους US$ 33 δις, ήταν περίπου οι μισές σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών (US$ 65 δις και US$ 68,3 δις, αντίστοιχα).

Σε περίπου US$ 17 δις, οι ασφαλισμένες ζημίες ήταν χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος (US$ 25,5 δις), αλλά αντιστοιχούσαν περίπου στον μέσο όρο των πρώτων έξι μηνών τα τελευταία 30 χρόνια (US$ 17,5 δις).

Ωστόσο, περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τους 5.540 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 28.000.

Η βάση δεδομένων NatCatSERVICE κατέγραψε 430 σχετικές φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (250) και από τον προηγούμενο χρόνο (380).

Οι χειμερινές απώλειες ξεχωρίζουν στα στατιστικά ζημιών

Οι ανεμοθύελλες και ο κρύος καιρός στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του χειμώνα ξεχωρίζουν στις στατιστικές για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το πιο καταστρεπτικό γεγονός ήταν η θύελλα Friederike, η οποία πέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη βόρεια Γαλλία, τα κράτη της Μπενελούξ και τη Γερμανία στα μέσα Ιανουαρίου, με ταχύτητες μέχρι 150 χλμ./ώρα σε επίπεδο έδαφος και 200 χλμ./ώρα σε υπερυψωμένες περιοχές. Χιλιάδες κτήρια και μηχανοκίνητα οχήματα υπέστησαν ζημιές. Στη Γερμανία, οι μετακινήσεις με τρένο μεγάλου μήκους διαταράχθηκαν, αφού τα ξεριζωμένα δέντρα είχαν καταστρέψει τις υπερυψωμένες γραμμές σε πολλά μέρη.

Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε €2,2 δις (US$ 2,7 δις), εκ των οποίων €1,7 δις (US$ 2,1 δις) ήταν ασφαλισμένες, αντανακλώντας την υψηλή ασφαλιστική διείσδυση της κάλυψης ανέμων στην Ευρώπη. Σχεδόν τα 2/3 των ζημιών καταγράφηκαν στη Γερμανία. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν στις ίδιες περιοχές, η θύελλα Eleanor (γνωστη στη Γερμανία ως Burglind) είχε προκαλέσει ζημιές κοντά στο 1 δις ευρώ.

Με το κρύο και το χιόνι, ο χειμώνας κράτησε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι τον Μάρτιο. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, η Βόρεια Αμερική χτυπήθηκε από αρκετές χιονοθύελλες, γνωστές τοπικά ως noreasters”. Πρόκειται για μεγάλα συστήματα χαμηλής πίεσης που προέρχονται από τα νοτιοδυτικά, τα οποία σφυροκοπούν την ακτογραμμή με ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους, καθώς η καταιγίδα μετατοπίζεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Οι nor’easters συνήθως συνοδεύονται από βαριές χιονοπτώσεις και προαναγγέλλουν εκτεταμένες περιόδους παγετού στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Το πιο καταστροφικό γεγονός ήταν μια χιονοθύελλα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, που προκάλεσε συνολικές απώλειες ύψους US$ 2,2 δις, από τα οποία τα US$ 1,6 δις ήταν ασφαλισμένα.

Συνολικά, οι ζημιές λόγω του χειμώνα στην Ευρώπη ανήλθαν σε €3,9 δις (US$ 4,8 δις), εκ των οποίων €2,9 δις (US$ 3,6 δις) ήταν ασφαλισμένα. Ο χειμώνας στη Βόρειο Αμερική προκάλεσε συνολικά ζημίες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικού ύψους US$ 3,8 δις, με τις ασφαλισμένες να ανέρχονται σε US$ 2,7 δις.

nat cat

Το μέλος του ΔΣ της Munich Re, Torsten Jeworrek, σχολιάζοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις φυσικές καταστροφές στο 1ο εξάμηνο του έτους, δήλωσε: «Μετά από μία περίοδο ακραίων καταστροφών, με απώλειες ρεκόρ, είναι καλό που καταγράφεται μία φάση με χαμηλές απώλειες. Φυσικά, αν εστιάσουμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να παραμορφωθεί η πραγματική εικόνα. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να κατανοήσουμε το υπόβαθρο των φυσικών καταστροφών και να παρέχουμε εγγυήσεις έναντι αυτών με τη μορφή ευφυών μέτρων πρόληψης. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις στατιστικές για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Ευρώπη, οι οποίες γενικά μειώθηκαν χάρη στις επενδύσεις που έγιναν στην προστασία από τις πλημμύρες και τον έλεγχο».

 Καταιγίδες και ξηρασία στην Ευρώπη

Ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο αναπτύχθηκε στην Κεντρική Ευρώπη τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου. Στα νότια και δυτικά της Γερμανίας, καθώς και στη Γαλλία, αναπτύχθηκε μία σειρά από πολύ αργές καταιγίδες που σχηματίστηκαν από θερμές και υγρές μάζες του αέρα, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που οι καταιωνιστήρες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν. Οι συνολικές απώλειες από τις καταιγίδες ανήλθαν σε περίπου €1,6 δις, και οι ασφαλισμένες σε τουλάχιστον €900 εκατ.

Συνολικά, οι ζημίες που προκαλούνται από έντονες καταιγίδες αυξάνονται στη Γερμανία –ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση των αυξανόμενων τιμών. Ενώ, όμως, οι απώλειες από καταιγίδες και χαλάζι απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης, το μερίδιο των ασφαλισμένων ζημιών από τις πλημμύρες είναι συνήθως αρκετά κάτω από το 50%.

Το ίδιο διάστημα η βορειοδυτική Γερμανία, η Δανία, μέρος της Πολωνίας της Σκανδιναβίας των Βαλτικών χωρών και των Βαλκανίων ήρθαν αντιμέτωπες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εξαιρετικά ξηρό καιρό. Αποτέλεσμα αυτού, μεταξύ άλλων, είναι ότι η συγκομιδή σιτηρών θα είναι πολύ φτωχή στις περιοχές που επηρεάστηκαν. Πολλές περιοχές φοβούνται ότι θα υπάρξει πτώση της παραγωγής ή ακόμη και συνολική απώλεια αυτής, αλλά το ύψος των ζημιών θα μπορέσει να προσδιοριστεί μόνο μετά τη συγκομιδή των καλλιεργειών.

Ο λόγος για τα δύο αυτά φαινόμενα ήταν ένα σταθερό πρότυπο καιρού που χαρακτηριζόταν από μια περιοχή υψηλής πίεσης πάνω από την Σκανδιναβία και ένα επεκτατικό σύστημα χαμηλής πίεσης που εκτείνεται από τα δυτικά έως τα κεντρικά μέρη της Ευρώπης. Οι περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης κατέγραψαν τον θερμότερο Μάιο από το 1881, έχοντας μόλις ζήσει τον πιο ζεστό Απρίλιο.

Ο Ernst Rauch, Chief Climate and Geo Scientist της Munich Re, εξηγεί το υπόβαθρο: «Παρόλο που μεμονωμένα γεγονότα, όπως αυτά, δεν μπορούν να αποδοθούν στην αλλαγή του κλίματος, μελέτες κλιματικών μοντέλων δείχνουν ότι μία μελλοντική επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας θα έχουν οι συχνότερες περίοδοι θερμότητας και ξηρασίας μαζί με τις πιο έντονες βροχοπτώσεις. Επομένως, αυτές οι καιρικές διεργασίες ταιριάζουν περίπου στο πρότυπο που αναμένεται να ισχύσει πιο συχνά στο μέλλον ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».

Σημαντική ηφαιστειακή έκρηξη στη Γουατεμάλα

Στη Γουατεμάλα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και πολλοί ακόμη αγνοούνται, μετά από μια θανατηφόρα έκρηξη του ηφαιστείου Fuego. Στην έκρηξη, οι πυροκλαστικές ροές κατέστρεψαν τις πλευρές του ηφαιστείου ύψους 3.700 μέτρων.

Τα σύννεφα τέφρας και ογκόλιθων είχαν θερμοκρασία αρκετών εκατοντάδων βαθμών και έφτασαν σε ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από 100 χλμ./ώρα.

Το Ομάν χτυπήθηκε από έναν εξαιρετικά δυνατό κυκλώνα

Στο τέλος Μαΐου, το Ομάν χτυπήθηκε από τον δυνατότερο τροπικό κυκλώνα που προσέγγισε ποτέ την Αραβική Χερσόνησο. Στις 25 Μαΐου, ο κυκλώνας Mekunu έφτασε στην ξηρά κοντά στην Salala, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Σουλτανάτου, με ταχύτητες 185 χλμ./ώρα, καθιστώντας τον μία καταιγίδα κατηγορίας 3, την τρίτη υψηλότερη κατηγορία στην κλίμακα Saffir-Simpson. Ο κυκλώνας έφερε επίσης έναν τεράστιο όγκο βροχοπτώσεων: μέσα σε τρεις ημέρες, σημειώθηκαν βροχοπτώσεις μεταξύ 300 και 600 mm, που αντιστοιχούσαν στον μέσο όρο τεσσάρων έως οκτώ χρόνων.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι συνολικές απώλειες μπορεί να ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με περίπου το ένα τρίτο αυτών να είναι ασφαλισμένες. 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Εξακολουθεί να μην είναι ακόμα γνωστό το ύψος των ζημιών από τον σεισμό 5.5 Mw που έπληξε την περιφέρεια της Οσάκα στην Ιαπωνία, στις 18 Ιουνίου. Το επίκεντρο τοποθετείται στην πόλη Hirakata. Οι δονήσεις που προκλήθηκαν από τον σεισμό, που σημειώθηκε σε αρκετά μικρό εστιακό βάθος 13 χλμ., έγιναν αισθητές και στις δύο μεγάλες πόλεις Οσάκα και Κιότο. Αρκετές χιλιάδες κτήρια υπέστησαν ζημιές και διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 170.000 νοικοκυριά. Ωστόσο, χάρη στα πολύ υψηλά πρότυπα κατασκευής που ισχύουν στη σεισμόπληκτη Ιαπωνία, η ζημιά διατηρήθηκε εντός ορίων.

Προηγούμενο άρθροΔρ Νάκης Αντωνίου: Στόχος μας η Υδρόγειος να παραμείνει η πιο φερέγγυα εταιρεία της Κύπρου
Επόμενο άρθροΗ EIOPA εξετάζει τα αίτια πτώχευσης των ασφαλιστικών εταιρειών