Άρθρα

Λάμπρος Αποστολιώτης: Ας μιλήσουμε για την ασφάλιση σύνταξης…

To μέλος του MDRT, κ. Λάμπρος Αποστολιώτης, μας καλεί να μιλήσουμε για την ασφάλιση σύνταξης.

Ας κινηθούμε λίγο εκτός επικαιρότητας. Ας μιλήσουμε για την ασφάλιση σύνταξης που δεν ακουμπάει κανένας ή, ας πούμε, ελάχιστοι.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο όσον αφορά τις συντάξεις που προσφέρει το κράτος (οι αναλυτές και ειδικοί έχουν ξοδέψει πολύ μελάνι).

Οι σημερινοί τριαντάρηδες-σαραντάρηδες θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά και ότι είναι πολύ μακριά από αυτούς.
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σε ποσοστό τουλάχιστον 95% περί άλλων τυρβάζουν.

Δεδομένων των μηδενικών επιτοκίων που προσφέρει το τραπεζικό σύστημα, η αποταμίευση δεν είναι πια αποδοτική μέσω των παραδοσιακών τραπεζικών αποταμιευτικών λογαριασμών.

Μπορώ να γράφω πολλά, εξηγώντας τους λόγους που είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός ενός ασφαλιστικού αποταμιευτικού προγράμματος.

Αντ’ αυτού θα ενημερώσω σχετικά με το τι γίνεται στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, τι argo ορολογίες – συμβουλές υπάρχουν, που δείχνουν το πρόβλημα και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζουν.

Οι συνάδελφοί μας στις παραπάνω χώρες, προκειμένου να παρακινήσουν και να αφυπνίσουν τους πελάτες τους, δίνουν τις παρακάτω συμβουλές:

 • Να είστε αισιόδοξοι… θα ζήσετε παραπάνω αν είστε αισιόδοξοι.
 • Να έχετε ένα οικονομικό σχέδιο για μετά τη συνταξιοδότηση, όσον αφορά την καθημερινότητά σας.
 • Η άσκηση, τόσο η πνευματική όσο και η σωματική, είναι απαραίτητη και προσφέρει στο άτομο ευεξία.
 • Να έχετε στόχους και ελπίδες. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων το αίσθημα του σκοπού, της επιτυχίας, της πνευματικής κατάνυξης κ.λπ. είναι πολύ σημαντικά. Οι πελάτες θα πρέπει να αναρωτηθούν ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους και με τι θα θελήσουν να ασχοληθούν μετά τη συνταξιοδότηση.

Λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξονες

 • Ruppies (argo): Συνταξιοδοτημένοι άνθρωποι της πόλης.
 • Kippers (argo): παιδιά που ξοδεύουν τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των γονέων τους.
 • Skiers (argo): γονείς που ξοδεύουν την κληρονομιά των παιδιών τους.
 • Returnment (argo): (λέξη-λογοπαίγνιο από το return και το retirement) επιστροφή στη δουλειά μετά τη συνταξιοδότηση.
 • Jhobby (argo): (λέξη-λογοπαίγνιο από το job και το hobby) η διαδικασία μετατροπής ενός χόμπι σε εργασία που επιφέρει εισόδημα.

Όλα αυτά τα αναφέρω για να δούμε πως το πρόβλημα δημιουργεί ακόμα και νέες λέξεις στη γλώσσα, εξαιτίας της μεγάλης έντασής του.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν το 2004 στη Νέα Ορλεάνη, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου MDRT, ενώ έπαιρνα το πρωινό μου στο ξενοδοχείο, ένας καλοβαλμένος, πολύ ευγενικός κύριος, 72 ετών, με οξφορδιανή προφορά και τρόπους, με σέρβιρε καφέ. Στην, όσο πιο ευγενικά μπορούσα, ερώτησή μου, γιατί κάνει αυτή τη δουλειά σε αυτή την ηλικία, μου απάντησε ότι είχε ανάγκη από έξτρα εισόδημα και ότι αυτό που έκανε του δημιουργούσε ισορροπία.

Τα παραπάνω απευθύνονται:

 • στις ασφαλιστικές εταιρείες, που πρέπει να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο.
 • στους διαμεσολαβητές, για να το εντάξουν στη δραστηριότητά τους.
 • και στους πελάτες, για να αφυπνιστούν!
Λάμπρος Αποστολιώτης: Ας μιλήσουμε για την ασφάλιση σύνταξης...

Ο κ. Λάμπρος Αποστολιώτης είναι Οικονομολόγος και συνεργάτης της Interamerican από το 1993 έως και σήμερα. Κατέχει τα εξής πτυχία: Certificate in Behavioral Finance and Financial Planning, Πανεπιστήμιο Πειραιά (2010-2011), Certificate in Financial Planning Eureko Academy Life n Pensions (2009-2010) LUTCF (Life Underwriting training Councli Fellow) IXOS Academy (2001-2002), Πτυχίο Οικονομικού Τμήματος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1980-1985).
Είναι μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών καθώς και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών από το 1985. Επίσης, είναι ισόβιο μέλος της LIMRA International με πολλές βραβεύσεις, καθώς και ισόβιο μέλος του MDRT με 21 συνεχόμενες επιτυχίες (1999-2020), εκ των οποίων δύο φορές με τη διάκριση Court of the Table. Συμμετείχε σε δώδεκα διεθνή συνέδρια του οργανισμού, έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας του MDRT Ελλάδος για 2 χρόνια, μέλος της Επιτροπής για 6 χρόνια και μέλος του Μembership Commitee του MDRT sως εκπρόσωπος της Ευρώπης (2011-2012). Επιπλέον, ήταν μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΣ τα έτη 2017-2018.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας