Εταιρείες

Κυριάκος Μητσοτάκης προς όλους: Ασφαλιστείτε!

Τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ασφαλιστούν προέτρεψε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, 22/11/23, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση που έγινε κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στην ομιλία του ο κ. Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανάγκη ασφάλισης, είπε, μεταξύ άλλων:
«Μέχρι τώρα αποζημιώναμε στο μέγιστο ποσοστό όλες τις ζημιές από σεισμούς, πυρκαγιές ή πλημμύρες, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των πληγέντων να ανταπεξέλθουν. Θέλω όμως να είμαι απόλυτα σαφής: οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι ούτε πολλαπλασιάζονται αυτόματα. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης. Γι’ αυτό, από το 2024, οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τα αποθεματικά τους. Δεν γίνεται μία μεγάλη επιχείρηση να συνεχίσει να πορεύεται ανασφάλιστη, επειδή θα υπάρχει το “κράτος-πατερούλης” να την αποζημιώσει σε μία περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ένα πρόσθετο κίνητρο, μία έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα σπίτια. Ίσως κάποιοι σπεύσουν να αντιδράσουν, αλλά οφείλω να μιλήσω με απόλυτη ευθύτητα: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα που, αφενός, είναι σεισμογενής και, αφετέρου, ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Πολύ περισσότερο, που ξέρουμε ότι, αν είχαμε τον τρόπο να ασφαλίσουμε όλα τα σπίτια των Ελλήνων, το ασφάλιστρο θα ήταν σημαντικά μειωμένο.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες. Δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο την προηγούμενη τετραετία, πριν τις καταστροφές του “Daniel”, καταβάλαμε ποσά που ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, όταν οι εισφορές με το ζόρι ξεπέρασαν τα 500 εκατ. Τι σημαίνει αυτό; Ο κρατικός προϋπολογισμός από τη φορολογία υποστήριξε τους αγρότες με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Θα χρειαστούμε νέο κανονισμό ασφάλισης ΕΛΓΑ, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Και από αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις είναι ανάγκη να μιλήσουμε ανοιχτά και για τις πιο δύσκολες, που έχουν να κάνουν κυρίως με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας, τον τρόπο αντίληψης που έχουμε για το τι παράγουμε, πώς το παράγουμε, από τη στιγμή που τα προϊόντα της γης μας εξαρτώνται από τον καιρό. Να δούμε τις αλλαγές που απαιτούνται, για να κερδίσουμε στο μέλλον. Αν κάποιες καλλιέργειες πρέπει να μετακομίσουν βορειότερα ή αν πρέπει να φύγουμε από υδροβόρες καλλιέργειες που υπάρχουν μόνο επειδή υπάρχει ευρωπαϊκή επιδότηση. Να πάρουμε αποφάσεις και για μετεγκαταστάσεις…».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας