Κύπρος: Ρυθμοί ανάπτυξης μεγαλύτεροι από την οικονομία για την ασφαλιστική βιομηχανία

13808
SAEK geniki syneleysi 18

Ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τους αντίστοιχους της συνολικής οικονομίας, σημείωσε το 2017, η ασφαλιστική βιομηχανία στην Κύπρο. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κ. Ανδρέας Στυλιανού, μιλώντας στην 40ή ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΑΕΚ.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανού, τα συνολικά ασφάλιστρα το 2017 αυξήθηκαν κατά 6,4% και ανήλθαν σε €813 εκ., έναντι €764 εκ. το 2016. Σε επιμέρους επίπεδο, ο Γενικός Κλάδος παρουσίασε άνοδο κατά 5,4% και ο Κλάδος Ζωής αύξηση κατά 7,8%.

Τα αποτελέσματα αυτά, πρόσθεσε, ο κ. Στυλιανού δείχνουν ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση, αλλά βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Ενδεικτικό της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής βιομηχανίας, είναι και το γεγονός ότι το 2017 παραχώρησε ωφελήματα και αποζημιώσεις συνολικού ποσού €486 εκ., ενώ διαχειρίζεται επενδύσεις πέραν των €2,5 δις, ποσό που βρίσκεται στα προ κρίσης επίπεδα.

Θύματα εργατικών ατυχημάτων ακάλυπτα λόγω ανασφάλιστων εργοδοτών

Στην ομιλία του ο κ. Στυλιανού, κατήγγειλε με έντονο τρόπο τη χρονίζουσα και απαράδεκτη κατάσταση, που αφορά στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ασφάλιση Εργοδοτών, ασκώντας κριτική για τη στάση του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανού κατήγγειλε ότι το θέμα της Υποχρεωτικής Ασφάλισης Ευθύνης των Εργοδοτών ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες θύματα που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες σε εργατικά ατυχήματα για τα οποία ευθύνη έχουν ανασφάλιστοι εργοδότες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η μη εφαρμογή της νομοθεσίας έχει ως αποτέλεσμα θύματα να παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Ο κ. Στυλιανού τόνισε, ότι καθυστερεί εδώ και 21 χρόνια η δημιουργία του Ταμείου Ασφαλιστών Εργατικών Αποζημιώσεων, που η νομοθεσία επιβάλλει ως υποχρέωση του Υπουργείου, αφού θα καθίστατο αφερέγγυο εξ αρχής, λόγω του μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων εργοδοτών.

Στα πλαίσια αυτών των διαπιστώσεων, ο κ. Στυλιανού κάλεσε την Υπουργό Εργασίας, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, να προχωρήσει άμεσα, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, για προστασία των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων.

Οι προκλήσεις

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου, ανέφερε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, τα θέματα εκπαίδευσης που απορρέουν από την εν λόγω οδηγία και επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της, καθώς και την επιτυχή εφαρμογή του Κανονισμού PRIIPS που εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο του 2018.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που θα ισχύσει από τις 25 Μαΐου 2018 και δημιουργεί νέες απαιτήσεις που συνεπάγονται σοβαρές αλλαγές.

Ακόμα, είπε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΣΑΕΚ είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, η ψηφιοποίηση των δεδομένων και οι αλλαγές που εισάγουν τα νέα τεχνολογικά προϊόντα στον κλάδο των ασφαλειών.

Το  ΓεΣΥ

Για το θέμα του ΓεΣΥ, σημείωσε ότι η θέση του ΣΑΕΚ είναι γνωστή και εκφράστηκε έγκαιρα από τον Σύνδεσμο, αλλά η πολιτεία πήρε τις αποφάσεις της.  Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να πετύχει η μεταρρύθμιση και πρόσθεσε: «ο πολίτης πλέον είναι ο κριτής των πολιτικών σχεδιασμών, οι άνθρωποι θα κρίνουν με απλά, μετρήσιμα κριτήρια».

Για το ΓεΣΥ, ο κ. Στυλιανού, είπε επίσης ότι

  • Ως αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος θα χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και την πείρα μας και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με εισηγήσεις για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος.
    • Θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε και να ανησυχούμε για την τύχη των υφιστάμενων ασφαλισμένων μας που μένουν μετέωροι σ’ ένα καθεστώς ανασφάλειας σχετικά με τα δικαιώματά τους.

 

Θα ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις

Ταυτόχρονα, με τα πιο πάνω, ο κ. Στυλιανού επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Οικονομικών για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου που χρήζει εκσυγχρονισμού.

Τέλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του ΣΑΕΚ για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και κάλεσε την κυβέρνηση να επανακαταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο και τα κόμματα να αναθεωρήσουν τη θέση τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανού χαρακτήρισε βεβαρημένη την ατζέντα του ασφαλιστικού τομέα το 2018. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο τομέας θα ανταποκριθεί θετικά στις μεγάλες προκλήσεις, γιατί έχει στέρεες βάσεις, φιλόδοξους στόχους και όραμα για το μέλλον.

Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε την πολιτεία να έρθει ως αρωγός στις τεράστιες προσπάθειες της ασφαλιστικής βιομηχανίας για ανάδειξη του θεσμού της ασφάλισης και για προστασία των συμφερόντων των ασφαλιζομένων.

Προηγούμενο άρθρο4 νέα νοσοκομειακά προγράμματα από την Interasco
Επόμενο άρθροΕπιθέσεις στον Κυβερνοχώρο (4 βήματα για να προστατεύσετε την επιχειρήσή σας)