Κύπρος: Ανάκαμψη ασφαλιστικού τομέα και αύξηση ασφαλίστρων

1868
Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου ΔΣ 2017

Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ)

 

Ικανοποίηση για την ανάκαμψη του ασφαλιστικού τομέα στην Κύπρο εξέφρασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), κα Άρτεμις Παντελίδου. Μιλώντας από το επίσημο βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία η κα Παντελίδου ανέφερε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη της οικονομίας, ως θεσμικός επενδυτής με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €2,35 δις Ευρώ. Οι συνολικές πληρωμές σε ωφελήματα και αποζημιώσεις ανήλθαν στα €472,5 εκατ. το 2016, αυξάνοντας τη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομική σταθερότητα και ανεξαρτησία των πελατών.

Η Πρόεδρος του ΣΑΕΚ ανέφερε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, κατά το 2016 ενίσχυσε την αναπτυξιακή της πορεία με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι θετικοί σε όλους τους κλάδους, αφού τα συνολικά ασφάλιστρα παρουσίασαν αύξηση 2,6% σε σχέση με οριακή άνοδο 0,7% το 2015.

Η  κα Παντελίδου είπε ότι ο Γενικός Κλάδος παρουσίασε άνοδο 4%, σε σύγκριση με αύξηση 0,4% το 2015. «Ιδιαίτερα σημαντική», συνέχισε, «είναι η άνοδος της τάξης του 15% του Κλάδου υγείας, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμα μια φορά την ανάγκη της συμμετοχής του Ιδιωτικού Ασφαλιστικού τομέα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Πρόσθεσε επίσης πως ο Κλάδος Ζωής παραμένει επίσης σε θετική πορεία, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,7% σε σχέση με αύξηση 1% για το 2015 επιδεικνύοντας σταθεροποιητικές τάσεις.

 

Αντίθετοι στο μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ

Η Πρόεδρος του ΣΑΕΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο Γενικό Σχέδιο Υγείας που θα παρέχει στον κάθε πολίτη, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση για μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, αφού ο πολίτης θα πληρώνει περισσότερα για να απολαμβάνει χειρότερες υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμα πως το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, περιφρονεί τη βούληση 234.500 ασφαλισμένων, αφού τους καταδικάζει σε διπλές εισφορές, θέτει σε κίνδυνο τους ασφαλισμένους που ήδη τελούν υπό θεραπεία και καταδικάζει εργαζόμενους στην ανεργία και την ασφαλιστική αγορά σε συρρίκνωση.

«Ζητούμε από την Πολιτεία και τους συλλογικούς φορείς να εφαρμόσουν ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πολίτης πρέπει να αποφασίζει ελεύθερα τον φορέα που θέλει να τον ασφαλίσει.

 

Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού πλαισίου

Στις άμεσες προτεραιότητες της ασφαλιστικής βιομηχανίας παραμένει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου. Η πρόεδρος του ΣΑΕΚ, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, προσθέτοντας, «ως βιομηχανία στηρίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει μια συνολική μεταρρύθμιση που θα καλύπτει θέματα εποπτείας,  φορολογικής μεταχείρισης αλλά και εκσυγχρονισμού των σχεδίων συντάξεων. Κοινός παραμένει ο στόχος οι συντάξεις να καταστούν όχι μόνο βιώσιμες αλλά και επαρκείς». Εξέφρασε δε, την ικανοποίηση της ασφαλιστικής βιομηχανίας για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ως σημαντικός  ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης.

 

Στρατηγικοί Στόχοι για το 2017

Αναφερόμενη στους στρατηγικούς στόχους και τις προκλήσεις του Συνδέσμου για το 2017, η κα Παντελίδου είπε ότι αυτοί περιλαμβάνουν την εναρμόνιση με τη νέα οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, την αντιμετώπιση των δόλιων απαιτήσεων και τον περιορισμό του κόστους απαιτήσεων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για καλύτερη εξυπηρέτηση και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, την εφαρμογή του νέου Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Αναφορικά με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που βασίστηκε στην Οδηγία της Φερεγγυότητας ΙΙ, η Πρόεδρος του ΣΑΕΚ είπε ότι ο Σύνδεσμος και τα μέλη του εργάστηκαν σκληρά και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών πέτυχαν την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών σε πολλούς τομείς των εργασιών τους με απώτερο σκοπό την προστασία του πελάτη.

Στο τέλος του χαιρετισμού της η πρόεδρος του ΣΑΕΚ είπε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία έχει στέρεες βάσεις, φιλόδοξους στόχους και όραμα για το μέλλον και είναι σε θέση να ενισχύσει το θεσμό της ασφάλισης προς όφελος των ασφαλιζόμενων, της αγοράς και της οικονομίας.

Καταλήγοντας, η κ Παντελίδου, ζήτησε από την κυβέρνηση, τη Βουλή και όλους τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΣΑΕΚ και να αναγνωρίσουν τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική συνεισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών στην ανάπτυξη του τόπου.

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΕΚ

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

Πρόεδρος: Ανδρέας Κρητιώτης

Αντιπρόεδρος Κλάδου Ζωής: Άρτεμις Παντελίδου

Αντιπρόεδρος Κλάδου Γενικής Φύσεως: Ανδρέας Στυλιανού

Μέλη: Ευάγγελος Αναστασιάδης, Νάκης Αντωνίου, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Σωκράτης Δημητρίου, Φίλιος Ζαχαριάδης, Αντώνης Καρπασίτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πόλυς Μιχαηλίδης, Άριστος Στυλιανού, Σταύρος Φλωρίδης, Χρίστος Χριστοδούλου.

Προηγούμενο άρθροΗ CNP Ασφαλιστική συμμετέχει στην Εκστρατεία Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθροΤο βραχιολάκι ανάπτυξης (προσδοκίας) της ασφαλιστικής αγοράς