27.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού

 

Παρουσίαση της τουριστικής Κύπρου στην Αθήνα


Εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση της τουριστικής Κύπρου πραγματοποίησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου. Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, κ. Αλέκος Ορουντιώτης, αναφέρθηκε στα στατιστικά εισερχόμενου τουρισμού της Κύπρου, στην αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Ελλάδα, στις προτεραιότητες της στρατηγικής του ΚΟΤ ως το 2015 και στις δράσεις του Οργανισμού για ανάπτυξη νέων αγορών (π.χ. Κίνα, Xονγκ Κονγκ) με δεδομένη την οικονομική κρίση, ενώ παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ.Πάνος Καρβούνης, η Γενική Δ/ντρια του HAPCO, κα Λύντια Μαστρονικολή, καθώς και εκπρόσωποι των τριών αεροπορικών εταιρειών  που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων, υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πολυδιάστατα οφέλη στον τόπο
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Κυπριακής Οικονομίας και αποφέρει πολυδιάστατα οφέλη στον τόπο».
Όπως ανέφερε ο κ. Ορουντιώτης, το 2011 η Κύπρος δέχθηκε 2.392.223 επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 9,1%, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα € 1.749,3 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 12,9 % σε σχέση με το 2010. 

Τους πρώτους 10 μήνες του 2012, η Κύπρος φιλοξένησε 2.232.000 επισκέπτες παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 1 δις 612 εκατ. €, σημειώνοντας αύξηση 10,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.  

Σε ό,τι αφορά την Αγορά της Ελλάδας, η οποία κατέχει την 5η θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, στη Διεθνή Αγορά άντλησης τουριστών, οι αφίξεις κατά το 2011 ανήλθαν στις138.717, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση 8,7 %, πάρα τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Αντίστοιχα, η Ελλάδα, που είναι η πρώτη προτίμηση των Κυπρίων για διακοπές, το 2011, δέχθηκε περίπου 400.000 Κύπριους επισκέπτες.

Αρκούντως ικανοποιητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ την αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Aegean Airlines συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο μέσω Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Ρόδου. Το χειμώνα υπάρχουν 10 πτήσεις ημερησίως από την Αθήνα, 2 πτήσεις ημερησίως από Θεσσαλονίκη, 3 πτήσεις την εβδομάδα από Ηράκλειο και  Ρόδο (μέσω Ηρακλείου). Το καλοκαίρι οι πτήσεις αυξάνονται σε 12 ημερησίως από Αθήνα, 4  πτήσεις ημερησίως από Θεσσαλονίκη, 8 πτήσεις εβδομαδιαίως από Ηράκλειο και 5 εβδομαδιαίως από Ρόδο. Επιπρόσθετα, από το καλοκαίρι η αεροπορική εταιρεία Ryanair έχει δρομολογήσει πτήσεις που συνδέουν την Κύπρο με τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και τον Άραξο (5 πτήσεις την εβδομάδα).
«Οι προαναφερόμενες πτήσεις», επεσήμανε ο κ. Ορουντιώτης, «πλαισιώνονται από ελκυστικές τιμές ναύλων, καθιστώντας την Κύπρο ανταγωνιστική, σε σχέση με άλλους προορισμούς, αλλά και με τα ελληνικά νησιά».

Σημαντικά έργα υποδομής
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά στα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί ολοκληρώνονται σύντομα ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, αυτά αφορούν:  

• Μαρίνες – Λιμάνια: Δημιουργία Μαρίνας Λεμεσού (αναμένεται ολοκλήρωση σύντομα), Νέα αίθουσα επιβατών στο Λιμάνι Λεμεσού (αναμένεται ολοκλήρωση το 2014), Ενιαία Ανάπλαση Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας (ολοκλήρωση μέχρι το 2021).

• Συνεδριακός Τουρισμός: Αναδιαμόρφωση Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας.

• Αθλητικός Τουρισμός: Διεθνές Σκοπευτήριο Λάρνακας (ολοκληρώθηκε το 2012), Προπονητικά Γήπεδα Ποδοσφαίρου στην Παρεκκλησιά (ολοκληρώθηκαν το 2012), Διεθνές Κέντρο Τένις στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου (αναμένεται ολοκλήρωση εντός του 2012), Δημιουργία 2ης φάσης του Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών (έναρξη 2012), Αναδιαμόρφωση Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ. 

• Γκολφ: Βρίσκονται σε λειτουργία 4 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών (18 οπών). Η κυβερνητική πολιτική προνοεί τη δημιουργία μέχρι 14 γηπέδων γκολφ και η  διαδικασία αδειοδότησης από την Κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη. 

• Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας: American Heart Institute, Ξενοδοχείο – Ayioi Anargyroi Healing Spa Resort, SPA Kalopanayiotis (έναρξη εργασιών το 2012). 

• Άλλα Έργα: Ολοκλήρωση Β΄ φάσης παραλιακού πεζόδρομου στο Παραλίμνι, Έργα στο Τρόοδος (Ανάπλαση πυρήνα Καλοπαναγιώτη, Οινολογικό Κέντρο Βουνιού, Βοτανικός κήπος Τροόδους, Μουσείο Ψωμιού Κάτω Μύλος, Τελεφερίκ στον Καλοπαναγιώτη, Ανάπλαση πυρήνα Άρσους, Μουσείο Ζιβανίας Βάσας), Δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου (προγραμματίζεται να λειτουργήσει  το 2015).

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας