Κίνα: Ισχυρή ανάπτυξη της ασφάλισης, παρά τον Covid-19

966

Ο κινεζικός ασφαλιστικός κλάδος θα έχει ισχυρή ανάπτυξη μεταξύ 2019-23 παρά την πανδημία Covid-19, υποστηρίζει η εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων GlobalData.

Με τις κανονιστικές αλλαγές και τη χρήση της τεχνολογίας, ο ασφαλιστικός κλάδος στην Κίνα αρχίζει να ανακάμπτει από τις απώλειες που οφείλονται στην πανδημία Covid-19. Παρόλο που ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ 2019 – 2023 μειώθηκε μετά τον Covid-19, εξακολουθεί να διατηρείται ισχυρή ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση «The Covid-19 in China: Insurance Forecast Snapshot» της GlobalData ο ασφαλιστικός κλάδος θα αναθεωρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης, με ετήσιο ρυθμό (CAGR) 6,1% μεταξύ 2019 και 2023 (από 10,4%).

Δύο παράγοντες που βοήθησαν στην ανάκαμψη ήταν οι αντιδράσεις της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής, Banking and Insurance Regulatory Commission (BCIRC), και της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας ζωής Ping An.

Η Ping An κατέγραψε μείωση του αριθμού των πελατών της κατά 9% στα 1,1 εκατομμύρια μετά την επιδημία, αλλά είδε και μια δεκαπλάσια αύξηση στις εγγραφές για την ηλεκτρονική υπηρεσία παροχής συμβουλών υγείας. Η ψηφιακή εφαρμογή της «Good Doctor» είχε 1,1 δισ. εγγραφές για συμβουλές υγείας μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Ο κ. Ben Carey-Evans, ασφαλιστικός αναλυτής της GlobalData, σχολίασε σχετικά: «Αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για όλες τις επιχειρήσεις, και το να χάνει η Ping An τόσους πολλούς πελάτες δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι εντυπωσιακό, όμως, ότι κατάφερε να επεκτείνει την εμβέλειά της πέρα από την πελατειακή της βάση μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Good Doctor». Είναι ήδη ο κορυφαίος ασφαλιστής ζωής στην Κίνα και τώρα έχει άμεση πρόσβαση σε 1.1 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέσω αυτής της εφαρμογής».

Εξίσου γρήγορα ανταποκρίθηκε και η BCIRC, εγκρίνοντας εγκαίρως νέα ασφαλιστικά προϊόντα χαμηλού κόστους. Αυτά έχουν ασφάλιστρα 15%-30% φθηνότερα από τα βασικά προϊόντα σοβαρών ασθενειών. Η κίνηση αυτή αναμένεται να διευρύνει την ασφαλιστική διείσδυση και η GlobalData προβλέπει ότι τα προϊόντα αυτά θα έχουν ποσοστό διείσδυσης 2,7% έως το 2023.

Και ο κ. Carey-Evans καταλήγει: «Ο ασφαλιστικός κλάδος σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να δει σημαντικές αλλαγές μετά από αυτή την πανδημία. Οι ασφαλιστές δεν θα είναι σε θέση να γυρίσουν στο πριν, όταν τελειώσουν όλα αυτά. Τα πρώτα παραδείγματα από την Κίνα δείχνουν ότι τα πιο προσιτά ασφαλιστήρια, αυξάνουν την εμβέλεια της ασφάλισης, και ότι η πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, όπως οι εικονικοί γιατροί, θα είναι το κλειδί για την επιστροφή των καταναλωτών στην ασφάλιση».

Προηγούμενο άρθροΤι ζητά η EIOPA από ασφαλιστικές και διαμεσολαβούντες
Επόμενο άρθροΑναστολή διανομής μερισμάτων προτείνει η EIOPA, λόγω COVID-19