Συνεντεύξεις

Κίμων – Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Ως ελληνική εταιρεία εκπροσωπούμε το εθνικό κεφάλαιο

«Τα αποτελέσματα δεν έρχονται τυχαία», υπογραμμίζει ο κ. Κίμων – Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος, Αντιπρόεδρος & Αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος της Δύναμις Ασφαλιστικής, αιτιολογώντας τη σταθερά ανοδική πορεία που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία, η οποία αισίως συμπλήρωσε 45 χρόνια δραστηριότητας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Στη συνέντευξή του στην «A.A.» αποκαλύπτει τους στόχους που έχει θέσει η Eταιρεία για το επόμενο διάστημα και κάνει ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, στην έμφαση που δίνει η Δύναμις στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στο δυναμικό της, στην επιλογή της να στηρίζει και να συνεργάζεται σταθερά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, στην προσπάθειά της να εισφέρει πολιτισμό στην ασφάλιση, αλλά και στην ελληνικότητά της. Τέλος, με την εμπειρία που του δίνει η συμμετοχή της Δύναμις στους αντίστοιχους φορείς, ο κ. Ευσταθόπουλος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημαντική προσφορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τόσο του Επικουρικού Κεφαλαίου όσο και του ΕΙΑΣ.

Eδώ και χρόνια η ΔΥΝΑΜΙΣ επιδεικνύει σταθερά ανοδική πορεία. Πού αποδίδετε τα καλά αποτελέσματα της Εταιρείας; Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, οργάνωσης ή κάποιου άλλου παράγοντα;

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Τα αποτελέσματα δεν έρχονται τυχαία. Η κάθε μας επιτυχία είναι συνέπεια μιας καλά οργανωμένης προσπάθειας, η οποία έχει ισχυρά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Είναι αποτέλεσμα τεχνογνωσίας, υψηλής εκπαίδευσης των ανθρώπων μας, άμεσων και έμμεσων συνεργατών. Σαφώς και πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ομαδικό πνεύμα που επικρατεί, η συσπείρωση σε έναν κοινό στόχο, η αντίληψη της συλλογικής προσπάθειας. Και αυτό είναι αποδεδειγμένο στην πράξη.

Ο νεοεισερχόμενος στην εταιρεία εισπράττει την εταιρική κουλτούρα, τη φιλικότητα, την υψηλή αποδοχή και τη στήριξη των παλαιότερων συνεργατών. Σε αυτό το περιβάλλον η ΔΥΝΑΜΙΣ λειτουργεί και αποδίδει ό,τι διαχρονικά την κάνει να ξεχωρίζει ως εταιρεία με τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα. 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα; Τι θέλετε να επιτύχετε στην αγορά;

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Θέλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα την πορεία μας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπερνάμε τις όποιες οικονομικές κρίσεις, οπότε και αυτή τη φορά, με τις ιδιότυπες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας και την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές, θέλουμε να έχουμε τη βεβαιότητα της συνέχειας. Και την έχουμε. Αυτό επικοινωνούμε και στους συνεργάτες μας. Είμαστε ικανή, φερέγγυα και αποτελεσματική εταιρεία και σε αυτή την προοπτική συνεχίζουμε.

Πιο ειδικά, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε το «καθαρό» Τεχνικό Αποτέλεσμα σε όλους τους κλάδους παραγωγής, έτσι ώστε να μη χρηματοδοτεί ο ένας κλάδος τον άλλον, όπως έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Το «καθαρό» Τεχνικό Αποτέλεσμα θα αποτελέσει πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες εν όψει IFRS17. Επίσης, θα συνεχίσουμε την ενδυνάμωση των εταιρικών σχέσεων και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Σε επίπεδο παραγωγής θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας παραπάνω από το 6% που πετύχαμε το 2021. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι κερδίζουμε την αναγνώριση από τους ανθρώπους μας. Οι ασφαλισμένοι μας και οι συνεργάτες μας επιβεβαιώνονται για την ορθότητα της επιλογής τους, μέσα από όλα όσα καταφέρνει η εταιρεία μας. Παράλληλα, οι μέτοχοί μας συμβάλλουν στο θετικό πρόσημο της πορείας της εταιρείας, κάτι που αποτελεί εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη συνέχεια με αισιοδοξία και υψηλές προοπτικές.  

Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, πού επενδύει η ΔΥΝΑΜΙΣ; Έχετε ως εταιρεία δηλώσει ότι δίνετε έμφαση στους νέους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας…

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Πράγματι αυτό ισχύει. Μέσα από τη νέα ματιά, τη σύγχρονη εκπαίδευση, το νέο πνεύμα και σε συνδυασμό με την εμπειρία, επέρχεται η όποια αλλαγή και βελτίωση. Γι’ αυτό και πιστεύουμε στην είσοδο των νέων στην εταιρεία. Προσωπικά, αισθάνομαι πολύ τυχερός, γιατί πέρασα από όλα τα τμήματα μιας εταιρείας γενικών ασφαλειών και πάντα συναντούσα διευθυντές με μεγάλη εμπειρία αλλά και θέληση να μεταφέρουν αυτή τη γνώση. Υπάρχει ένα κρίσιμο στοιχείο, που παρατηρείται στη δική μας δουλειά, και είναι η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Δηλαδή, μπορεί να είσαι ικανός στη θεωρία, αλλά στην πράξη χρειάζονται και άλλα στοιχεία, τα οποία αποκτώνται βιωματικά και με τη στήριξη των έμπειρων στελεχών. Εμείς, στη ΔΥΝΑΜΙΣ, έχουμε επιλέξει να παίρνουμε νέους ανθρώπους, σπουδαγμένους και επιστήμονες, να τους βάζουμε δίπλα σε στελέχη έμπειρα και με διάθεση να “δημιουργήσουν” ένα νέο στέλεχος.

Ασφαλιστική διαμεσολάβηση ή και άλλα κανάλια διανομής;

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Είναι ένας κύβος που ερρίφθη για εμάς. Πιστεύουμε, στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε σταθερά με την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Εάν θέλουμε να μεγαλώσουμε την ασφαλιστική πίτα στην Ελλάδα και να ξεφύγουμε από τη διαχρονική στασιμότητα, πλησιάζοντας τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, πρέπει να στηρίξουμε και να διευρύνουμε την παρουσία των επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Αυτοί είναι που θα ενισχύσουν την ασφαλιστική διείσδυση και θα προωθήσουν στους καταναλωτές και άλλα προϊόντα, πέραν την υποχρεωτικής ασφάλισης. Η ανάγκη του κάθε καταναλωτή είναι διαφορετική και μόνο ο συνεργάτης που ξέρει προσωπικά τον πελάτη του μπορεί να του προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις.

Φυσικά, αναγνωρίζουμε την ύπαρξη και των άλλων δικτύων, όμως, ο καθένας κάνει τις επιλογές του, σε αυτές επενδύει και με αυτές πορεύεται. Όταν, μάλιστα, υπάρχει και επιβεβαίωση της επιλογής, τότε δεν έχεις κανένα λόγο να την αλλάξεις. 

Η τεχνολογική υποδομή της ΔΥΝΑΜΙΣ, τα όσα δίνετε στους συνεργάτες και η αξιοποίησή τους από αυτούς πώς διαμορφώνονται σήμερα; Έχετε συνέχεια; 

Κίμων – Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Ως ελληνική εταιρεία εκπροσωπούμε το εθνικό κεφάλαιο

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Από το 2015, που πήγαμε στην πλατφόρμα της Microsoft και στο Dynamics NAV, γυρίσαμε μία πολύ μεγάλη σελίδα στην ιστορία μας. Μπήκαμε σε μία λογική όπου δίπλα μας έχουμε τον μεγαλύτερο πάροχο software παγκοσμίως. Μία ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει την ασφαλιστική της δραστηριότητα πάνω σε αυτή την πλατφόρμα και συνεχώς εξελίσσει το δικό της σύστημα αλλά και ακολουθεί τις εξελίξεις που ορίζει η Microsoft.

Αρχές του 2023 θα περάσουμε στη νέα έκδοση, η οποία θα στηρίζεται σε web περιβάλλον και θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο και καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο. Το 2022 επενδύσαμε ιδιαίτερα και στο hardware. Όλοι οι υπάλληλοι έχουν laptop για την ευελιξία της τηλεργασίας, προμηθευτήκαμε νέο storage, γιατί έχουμε μειώσει τις εκτυπώσεις μας κατά 90% και όλα υπάρχουν ηλεκτρονικά, αναβαθμίσαμε τις οπτικές ίνες internet, πετυχαίνοντας υψηλότερες ταχύτητες. Γενικά, δίνουμε μεγάλο βάρος στην τεχνολογία και πιστεύω πως και οι συνεργάτες το αντιλαμβάνονται, το εκτιμούν και φυσικά την αξιοποιούν. Μαζί με εμάς εξελίσσουν τα συστήματά τους και οι συνεργάτες μας, ειδικά τα μεγάλα γραφεία, και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να προβούμε σε αυτοματισμούς, που κάνουν τη δουλειά του διαμεσολαβητή πιο εύκολη και γρήγορη. Τέλος, και οι πάροχοί μας εξελίσσουν τη μηχανογραφική τους υποδομή και αναβαθμίζουν τις ψηφιακές τους υπηρεσίες προς τους πελάτες, όπως για παράδειγμα η αναγγελία ζημιάς μέσω APP ή η πρωτοποριακή υπηρεσία IVR2Webapp, η live παρακολούθηση του περιστατικού, η οργάνωση ραντεβού φροντίδας μέσω link και, φυσικά, η χρήση robot για αμεσότερη διαχείριση των περιστατικών.  

Έχετε κάνει έμβλημα της εταιρείας σας τον «Πολιτισμό». Πείτε μας πώς υποστηρίζετε, πώς συντηρείτε και πώς ενισχύετε αυτή τη στρατηγική σας;

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Και αυτό δεν έγινε συμπωματικά, αλλά από συνειδητή επιλογή. Πλέον, ο Πολιτισμός στην ασφάλιση είναι μέσα στο DNA μας και, το κυριότερο, αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο αναγκαίο συστατικό για την ανάπτυξη του ασφαλιστικού προϊόντος. Από ένα σημείο και έπειτα αναδεικνύεται σε ό,τι κάνουμε. Αποτυπώνεται στα προϊόντα μας με τις ξεκάθαρες καλύψεις, στους όρους χωρίς ψιλά γράμματα, στον δίκαιο διακανονισμό της ζημιάς και γενικά στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση των συνεργατών και των ασφαλισμένων μας. Ο πολιτισμός για εμάς αποτελεί πρώτιστο χαρακτηριστικό όσων παρέχουμε στην ευρύτερη κοινωνία. 

Τι σημαίνει για εσάς ελληνική ασφαλιστική εταιρεία; Πλεονέκτημα η ελληνικότητα ή αμφισβητούμενη ιδιότητα;

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Είναι μια ξεχωριστή τιμητική ιδιότητα να είσαι ελληνική εταιρεία στην Ελλάδα. Είμαστε το ελληνικό στοιχείο ενός κλάδου στον οποίο υπάρχουν τόσες διακεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μια διάκριση για εμάς, καθώς εκπροσωπούμε το εθνικό κεφάλαιο. Επίσης, θεωρώ ότι ως ελληνική εταιρεία διαθέτουμε ευελιξία, επάρκεια, φερεγγυότητα και όλα τα χαρακτηριστικά που μας τιμούν στην αγορά. Και οι συνεργάτες μας, όπως μας μεταφέρουν, συναντούν αποδοχή και ενθουσιασμό που εκπροσωπούν, αναπτύσσουν και στηρίζουν μια ελληνική εταιρεία. 

Συμμετέχετε σε δύο σημαντικούς για την ιδιωτική ασφάλιση φορείς. Το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων και το ΕΙΑΣ. Μιλήστε μας για τις εξελίξεις που τα αφορούν.

Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Επικουρικό. Το Δ.Σ. του απαρτίζεται από πολύ ικανά στελέχη, με θέληση, επάρκεια και διάθεση να ασχοληθούν σθεναρά με τα θέματα που το αφορούν.  Όλοι συμμετέχουμε σε κάποιο project, από τα πολλά που εξελίσσονται ταυτόχρονα και συντελούν στην εξέλιξη και αναβάθμιση του Επικουρικού.  Ο Πρόεδρος, κ. Γιώργος Βαλαής, έχει αφιερώσει τεχνογνωσία και χρόνο, σε μια περίοδο με επιπρόσθετες ανάγκες και λόγω της City Insurance. Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά και του κ. Βάσση, και του κ. Ξένου, αλλά και όλου του προσωπικού του Επικουρικού. Το 2022, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει το άνοιγμα του Επικουρικού και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για μια μεγάλη εξέλιξη, που θα είναι η μείωση των εισφορών που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Όσον αφορά στο ΕΙΑΣ, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι που το διοικούν και όλο το Δ.Σ. έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Μεταξύ των ετών 2016 και 2021, το Ινστιτούτο μας έχει επταπλασιάσει το εκπαιδευτικό του κοινό: από 3.000 σπουδαστές σε 21.000 σπουδαστές. Ομοίως, έχει εμπλουτίσει και ανανεώσει κατά 50% το διδακτικό του δυναμικό και τους θεματικούς τίτλους των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Περαιτέρω, έχει πολλαπλασιάσει τις ακαδημαϊκές συνεργασίες του με Πανεπιστήμια της χώρας και, ειδικότερα, με δομές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι διακόσιοι (200) απόφοιτοι διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, κοσμούν τις ενότητες αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλιστικών Πιστοποιήσεων, EFICERT. Οι δείκτες αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου από το εκπαιδευτικό του κοινό προσεγγίζουν την επίδοση «άριστα». Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου εξελίσσεται άψογα στο πλέον σύγχρονο περιβάλλον ψηφιακής εκπαίδευσης και παρακολουθείται από συναδέλφους κάθε γεωγραφικού σημείου της Ελλάδος και της Κύπρου.

Θεωρώ πολύ σημαντικές τις εξελίξεις και στο Επικουρικό και στο ΕΙΑΣ. Η συμβολή τους στην ιδιωτική ασφάλιση είναι καθοριστική.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας